Календар

Новини


Удължава се срокът за набиране на предложения за нови защитени територии и дървета в конкурса „Застъпници за природата“

Удължава се срокът за набиране на предложения за нови защитени територии и дървета в конкурса „Застъпници за природата“Срокът на конкурса „Застъпници за природата“ за набиране на нови предложения за защитени територии и дървета се удължава до 18 септември 2020 г. Това съобщават организаторите от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Прочети пълния текст

931 посещения

Доклад на WWF алармира, че климатичната криза заплашва поминъка на рибарите

 Доклад на WWF алармира, че климатичната криза заплашва поминъка на рибаритеДо 2100 г. рибната биомаса ще намалее с между 20 и 30 % в някои тропически райони

Ново проучване на WWF предупреждава, че много крайбрежни общности в развиващите се страни са изложени на сериозен риск в резултат от негативното въздействие на климатичната криза. Докладът, озаглавен „Дребномащабният риболов в затоплящия се океан: изследване на адаптациите към климатичните промени“, показва, че в някои тропически райони рибната биомаса може да намалее с между 20 и 30 % до края на века, което ще се отрази пагубно върху доходите на милиони хора, разчитащи на риболова.

Прочети пълния текст

494 посещения

VELUX Group се ангажира да постигне дългосрочен въглероден неутралитет в партньорство с WWF

VELUX Group се ангажира да постигне дългосрочен въглероден неутралитет в партньорство с WWFКопенхаген, 1 септември - Групата VELUX се ангажира да постигне дългосрочен въглероден неутралитет (Lifetime Carbon Neutral) и да компенсира историческия си въглероден отпечатък, откакто е основана през 1941 г. - общо 5,6 милиона тона CO2. Това ще бъде постигнато в сътрудничество с WWF и чрез горски проекти, които ще се справят с изменението на климата и ще спрат загубата на местообитания, запазвайки биологичното разнообразие и подпомагайки местния поминък. Поглеждайки към бъдещето, световният производител на покривни прозорци се ангажира драстично да намали въглеродните емисии на своята компания и веригата си на доставки в съответствие с най-амбициозния път на ограничаване на нарастването на температурите с 1,5 ° C на Парижкото споразумение.

Прочети пълния текст

527 посещения

Община Поморие се опитва да ограничи природозащитните дейности в Поморийско езеро

Община Поморие се опитва да ограничи природозащитните дейности в Поморийско езероКоалиция "За да остане природа в България": това е пореден удар срещу гражданските организации

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" с огорчение съобщава за нов опит да се ограничат природозащитните дейности по Черноморското крайбрежие. В средата на туристическия сезон Община Поморие даде срок до края на септември на сдружение „Зелени Балкани“ да напусне Посетителски център „Поморийско езеро“, в това число да изнесе цялото образователно и природозащитно оборудване.

Прочети пълния текст

1099 посещения

100-те туристически обекта стават 99

 100-те туристически обекта стават 99По този ироничен начин екипът на Зелени Балкани алармира за един изключително сериозен проблем – за реалната опасност един от 100-те туристически обекта – „6 б Посетителски център „Поморийско езеро” да бъде заличен като такъв. Това се налага поради факта, че организацията трябва спешно да напусне Посетителския център в Поморие по настояване на кмета на община Поморие, който отказа да бъдат продължени договорните отношения със Зелени Балкани за стопанисване на Центъра.

Прочети пълния текст

10631 посещения 1 коментара

​Зелени Балкани обявяват дни на отворени врати в Посетителския Център в Поморие

 ​Зелени Балкани обявяват дни на отворени врати в Посетителския Център в ПомориеЗелени Балкани обявяват дни на отворените врати в Посетителски Център „Поморийско езеро“ от понеделник (24.08) до неделя (06.09). На тази дата по разпореждане на кмета на Поморие, организацията трябва да освободи Посетителския Център. „Използваме тази последна възможност да запознаем цялата общественост с биоразнообразието на Поморийско езеро и постигнатото от нас през годините“, споделя Елена Стоева от Зелени Балкани.

Прочети пълния текст

1253 посещения

Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езеро

Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езероЗелени Балкани информират всички приятели на организацията и всички милеещи за опазване на Поморийско езеро, че от 20-ти август, организацията ще е принудена да напусне създадения от нас Посетителски център за Поморийско езеро.

Прочети пълния текст

1890 посещения 2 коментара

Филмът на WWF „Нашата планета“ гостува в Сердика Център

Филмът на WWF „Нашата планета“ гостува в Сердика Център Епизод от отличената с две награди „Еми“ документална поредица ще се излъчи безплатно за посетителите на автокиното

На 16 август (неделя) от 20:45 ч. в автокиното в Сердика Център напълно безплатно ще се излъчи епизодът „Крайбрежни морета“, част от документалната поредица „Нашата планета“. Съвместната продукция на природозащитната организация WWF и Нетфликс е отличена с множество награди, сред които и „Еми“ – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в лицето на емблематичния британски водещ сър Дейвид Атънбъроу. Лентата проследява живота на морските обитатели – от страховитите акули до морските таралежи, а опазването на местообитанията им е важна битка, от резултат от която зависим всички ние.

Прочети пълния текст

618 посещения

Червен картон на въглищната индустрия показаха активисти на „Грийнпийс“ – България

 Червен картон на въглищната индустрия показаха активисти на „Грийнпийс“ – БългарияЗаради опасна игра със здравето на гражданите на Перник въглищната индустрия заслужава червен картон. За такава санкция настояват активисти на „Грийнпийс“ – България с акция на общинския стадион в квартал „Калкас“ и призив „Въглищата извън играта“.

Прочети пълния текст

847 посещения

Асоциация на парковете в България подаде сигнал срещу незаконно разширяване на Мусаленска пътека

Асоциация на парковете в България подаде сигнал срещу незаконно разширяване на Мусаленска пътекаВероятно строителните действия са за изграждането на нов ски път и се извършват без знанието на МОСВ

Асоциация на парковете в България подаде сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите – София и Регионалната дирекция по горите – София във връзка с извършени сечи и заравнителни дейности с тежка техника в района на Мусаленска пътека в курорта Боровец. Разширяването на пътеката започва в близост до двореца Царска Бистрица и завършва при Велчовото мостче, където пътеката вече попада в границите на защитена зона „Рила буфер“ от НАТУРА 2000 мрежата.

Прочети пълния текст

718 посещения