Календар

Министерството на земеделието и храните е домакин на събитието „Обяд с фермерски храни от Балкана“

Министерството на земеделието и храните е домакин на събитието „Обяд с фермерски храни от Балкана“ Как може да се обядва вкусно и здравословно с продукти от Балкана, произведени с швейцарска подкрепа? Ути Бъчваров и фермери от Западен и Централен Балкан, където българско-швейцарският проект "За Балкана и хората" активно работи от 2012 година, ще покажат това на кулинарно събитие на 1 юли 2014 в Министерството на земеделието и храните. Те ще подготвят обед за близо 300 служители на Министерството и на агенциите към него.

Събитието ще бъде открито в 12,00 часа от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и управителят на фондация "Биоселена" д-р Стоилко Апостолов, координатор по проекта.

Производители от млечните ферми „Чемерник“, Кулови и Манавски в с. Бов (Община Своге), с. Васил Левски и с. Горни Домлян (Община Карлово) ще донесат овче и краве сирене, биволско кисело мляко и айрян от краве мляко. Всички те са в процес на регистрация по Наредба 26 за директните продажби. На трапезата ще има и биологичен мед от два пчелина в Калофер – Попови и Начеви, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".

В началото на месеца в сила влязоха промени в Наредбата, плод на колективните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество: Фондация „Биоселена“, Българското дружество за защита на птиците, Министерството на земеделието и храните, Българската агенция за безопасност на храните. Използван бе и швейцарският опит. Бяха преведени повече от 200 страници нормативни документи от Франция, Австрия и Швейцария, които послужиха като база за сравнение. Променени бяха още две съпътстващи наредби – Наредба 44 (за регистрация на животновъдни обекти), като беше разрешено в един животновъден обект да се отглеждат няколко вида животни. Променена беше и Наредба 4, като за малките стопанства (до 10 крави) беше направено изключение да не се изисква хладилна вана за съхранение на млякото.

„Обяд с вкусни продукти от Балкана“ е първото от серията кулинарни събития, които проектът "За Балкана и хората" подготвя. Предстоят подобни събития в Посолството на Конфедерация Швейцария в България, в Министерството на околната среда и водите, в Народното събрание.

Повече за проекта:
Четиригодишният проект „За Балкана и хората” започна през 2012 и се изпълнява в партньорство от четири швейцарски и седем български партньори (включително и Министерството на земеделието и храните) в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Главната му цел е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда. Сред амбициите на проекта са: прилагане на най-малко три схеми за плащане за екосистемни услуги, чрез което ще се запазят 15 000 хектара ценни природни местообитания; на фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово да бъдат предлагани качествени храни, произведени в рамките на проекта; да бъдат подпомогнати най-малко 30 ферми от района на проекта, които произвеждат и продават качествени храни с висока добавена стойност (мляко и млечни продукти, месо, яйца, мед и др.). Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2105 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони