Календар

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите - 2017

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите - 2017По традиция на Събора на овцевъдите ще има храни от Западен и Централен Балкан, произведени с подкрепата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“:

* биволско, овче и козе сирене и кисело мляко на ферма“Под Балкана“ – с. Васил Левски, Карловско
* краве и овче сирене на ферма „Угърчин“
* краве сирене и кисело мляко с марка „От фермата“ на Христо Василев от врачанското село Нефела
* краве кашкавал с боровинки и подправки на братя Пендански – с. Алтимир
* краве сирене, краве кисело и прясно мляко от ферма „Благовец“ –Славейко Славейков, с. Благово
* овче сирене и краве кисело мляко на семейна ферма Александрови – с. Балювица
* овче сирене и овче кисело мляко на Иван Атанасов от Берковица и др.

Храни от Балкана можете да намерите на Фермерския пазар на събора, където всеки посетител ще може да си закупи висококачествени натурални продукти.

Шестото издание на Националния събора на овцевъдите в България ще се състои от 12 до 14 май 2017 г. край Петропавловския манастир до Лясковец.

Очакват се над 300 изложители - на животни и на земеделска техника, занаятчии и фермери. Изложителите ще са от всички краища на света, като за първи път ще се включат и участници от Ирландия и Босна. Очакват се не по-малко от 700-800 животни от различни породи.

Основен акцент в програмата ще е изложението на породисти овце, кочове и агнета. В програмата са предвидени и традиционните демонстрации и състезания по доене, стрижба и обезкостяване, както и народните борби и кулинарните инициативи.

В рамките на Националния събор на овцевъдите ще се проведе и традиционният Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Изпълненията на участниците отново ще се провеждат на две сцени. Децата пак ще имат възможност да се включат в конкурса за детска рисунка на тема овцевъдство, под надслов „Нарисувай“.

Новото в програмата тази година е фолклорният конкурс „Гергьовско надиграване“. В него могат да участват непрофесионални фолклорни клубове, които да покажат своите умения и обредни танци, посветени на празника.

На Събора отново ще бъде отделен кът, в който ще се представят музейни експозиции. Тази година посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата на фотографа Асен Великов. Той представя запечатани от него моменти от най-големите фолклорни събития в България, като сред тях са и Националния събор на овцевъдите, както и събора на Рожен.

За любителите на традиционната българска кухня ще има специална зона, в която ще се въртят чевермета по родопски, ще се приготвят пататници, клин, ще се меси хляб и ще се приготвят всякакви вкусотии по стари рецепти от всички краища на страната. На 12 май специален гост ще е Ути Бъчваров, който ще покаже стари забравени рецепти и ще демонстрира майсторлъка си в приготвянето на традиционни гергьовденски ястия. Кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще започне в 12:00 ч., а Ути ще готви в своя исполински казан и тигана, направен от стар локомотив.

Събитието включва:
• Изложение на породисти овце, кози и агнета
• Национално изложение на Плевенска черноглава овца
• Национално изложение по млечно козевъдство
• Национално изложение на кучета
• Изложение на коне и състезания
• Демонстрации и състезания по доене, стрижба и обезкостяване
• Изложение на селскостопанска техника и оборудване
• Продукти от овче и козе мляко и месо
• Фермерски пазар
• Традиционни занаяти и музейни експозиции
• Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце"
• Народни веселби и нестинари
• Кулинарни шоута
• Народни борби

Вижте тук пълната програма

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1728 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони