Календар

Натура 2000 е възможност за България, която носи и икономически ползи

Натура 2000 е възможност за България, която носи и икономически ползиНатура 2000 е възможност, която не само защитава природата, но носи и икономически ползи за България – около това становище се обединиха представители на национални и европейски институции, неправителствени организации и на дребни фермери, присъствали на форума „Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000“.

Акцент на дебата бяха социално-икономическите ползи от опазването на природата и добрите практики от региони в Натура 2000 в България, които доказват взаимните ползи за бизнесa и природата. Поводът за форума е наградата Натура 2000 на Европейската комисия в категорията "Социално-икономически ползи", която успешният проект "За Балкана и хората“ спечели през 2016 година.

В събитието участваха Министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, посланикът на Швейцария - Н.Пр. Денис Кнобел, Зам. министърът на земеделието и храните – г-н Васил Грудев. Специален гост бе г-н Юрген Мюлер - началник на кабинета на Кармену Вела - еврокомисар по околна среда, морско дело и рибарство.

„Щастливци сте, че сте успели да запазите толкова голяма част от природата си“ – сподели г-н Мюлер, като припомни, че природата не само радва окото с красотата си, но може да носи и ползи за икономиката на дадена страна. Като пример той отбеляза предизвикателствата от климатичните промени, заради които светът и Европа ще загуби милиарди в близките години за борба с наводнения и др. Запазването на горите и планините, може да спести тези разходи, заяви Мюлер, а парите, дадени за Натура 2000 са „добре инвестирани средства“.

Заместник министър Грудев също подчерта, че Натура 2000 трябва да се разглежда като възможност, а не като ограничение и обеща, че Министерството на земеделието и храните ще работи за скъсяване на веригата между производителя и крайния потребител, чрез организиране на фермерски пазари и др.

Натура 2000 и запазената природа имат място и в туризма – стана ясно от изказванията на Министър Василева и Мирослав Калугеров (Директор на НСЗП, МОСВ), тъй като природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20% на годишна база.
Посланик Кнобел изрази радостта си от престижната награда, която българо-швейцарският проект спечели и от високото признание на Европейската комисия.

По време на дискусията бяха обсъдени и конкретни примери от малки и успешни бизнес начинания, подпомогнати от проекта „За Балкана и хората“. Координаторът д-р Стоилко Апостолов заяви, че фокусът е върху осъзнаването на икономическите ползи от опазването на природния капитал, подкрепа за семейния бизнес, щадящ биоразнообразието и създаването на работни места в обезлюдяващи селски райони, работата за промяна на политиките и търсенето на възможност за прилагане на модели за устойчиво развитие и в други райони на страната.

“За Балкана и хората” е съ-финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Проектът обединява усилията на десет партньори от България и Швейцария: пет български неправителствени организации (ФБЗ Биоселена, Асоциация на парковете в България, Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация Биоразнообразие, WWF) и четири швейцарски (Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и Фондация SAVE), както и Министерството на земеделието и храните, представено от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Повече за проекта

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1530 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони