Календар

„Биоселена“ ще участва във форума „Бъдещето на фермерските пазари“

„Биоселена“ ще участва във форума „Бъдещето на фермерските пазари“Фондация „Биоселена“ ще представи опита си с организирането на директни продажби на фермерски храни на форума „Бъдещето на фермерските пазари“, организиран от в. „Български фермер“ със съдействието на Министерството на земеделието и храните на 10 ноември в София. „Биоселена“ координира българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, който подкрепя производители от НАТУРА 2000 зони в Централна и Западна Стара планина да изградят и регистрират обекти за преработка във фермите си и да продават директно продуктите си на потребителите.

„Концепцията за фермерски пазар, по която ние работим е за мобилни пазари – т.е. фермерите да идват на определено място в града един или два пъти седмично и да си продават стоката от собствени подвижни или преместваеми щандове, обяснява управителят на „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов, който е и координатор на проекта „За Балкана и хората“. „Такива места биха могли да бъдат пешеходни улици, паркове, пешеходни алеи и площади. С малки изключения общинските зеленчукови пазари в сегашният им вид не са подходящи за тази цел“.

Във форума ще участват министърът на земеделието и храните Десислава Танева, зам.-председателят на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание Светла Бъчварова, представители на Общинска банка, общински съветници, представители на МЗХ, БАБХ, директори на общински пазари от София, Пловдив, Бургас. Освен от „Биоселена“ ще има и представители на “Хранкооп”, на асоциация “Биопродукти”, на сдружения на дребните производители и младите фермери, производители, продаващи стоката си на фермерските пазари у нас, след които и фермери от мрежата на „За Балкана и хората“.

Целта на дискусията е: да се откроят политиката и моделите за устойчиво развитие на фермерски пазари у нас и начините за финансиране; да се разяснят промените в наредба 26 и разпоредбите в наредба 4 за директните продажби от фермите; да се откроят ролите и отговорностите на държавата, общините и различните сдружения в процеса на създаване и подпомагане на фермерските пазари.

След форума ще има дегустация на продукти на фирми, участващи във фермерски пазари, сред които мляко, сирене, мед и др. на производители от Западна и Централна Стара планина от мрежата на проекта „За Балкана и хората“: биологичен мед от пчелините на семействата Начеви и Попови в Калофер, краве мляко и сирене на ферма „Вършец“ от Вършец, краве мляко „От фермата“ , с. Нефела, Врачанско, краве сирене от ферма „Чемерник“ в с. Бов, Свогенско, краве и овче сирене „На Дачо“ от Угърчин, Ловешко, биволско сирене и кисело мляко от ферма „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско.

Форумът ще се състои в х. Централ в София. Началото е в 10 ч.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1736 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони