Календар

Иновативна енергоспестяваща инсталация ще бъде представена на открит ден във ферма Данчеви

Иновативна енергоспестяваща инсталация ще бъде представена на открит ден във ферма ДанчевиФермата на Иван и Росица Данчеви в с. Добродан, Троянския Балкан отваря вратите си на 4 ноември, за да представи в действие комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници.

Биофермата Данчеви е една от трите български млечни ферми, в които преди година бе инсталирана комбирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Инсталацията използва топлината на млякото, което се отделя при изстиването му, слънчева енергия и екологични пелети. Иновативната технология вече доказа предимствата си – фермите разполагат с повече топла вода, което дава възможност да се повиши хигиената в производството и на работещите, а същевременно сметките им за електричество са намалели значително.

По време на Открития ден във фермата в с. Добродан гости на фермата, фермери, журналисти ще имат възможност да разгледат инсталацията, да разтоварят с авторите й, с фермерското семейство, с българските специалисти от Тракийския Университет и Биоселена, както и с норвежки експерти от НоргесВел, които са специално по този повод в България. Предвидена е специална обиколка във фермата. Това е първата сертифицирана био ферма за краве мляко в България, а няколко години поред Иван Данчев беше награждаван за най-добър био фермер на страната.

Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от „Биоселена“, Тракийския университет и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Инсталацията бе отличена в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ в Пловдив (раздел „Машини, инсталации и технологии в животновъдството“). Панел от инсталацията и материали са системата проекта бяха представени на серия изложения през тази година и предизвикаха голям интерес сред фермери и селскостопански производители за евентуално внедряване и на други места в страната. Успешното внедряване на енергоспестяващата инсталация бе един от двата български проекта, специално представени в Годишния доклад за грантовете по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014-2015.

Вижте десетминутен документален филм, който показва нагледно как в резултат на проекта трите пилотни млечни ферми са повишили енергийната си ефективност и с какви предизвикателства са се сблъскали.
Събитието е от 11,30 до 14 часа.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1752 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони