Календар

„Биоселена“ на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“

„Биоселена“ на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“Как се кваси мляко и сири сирене по традиционна българска рецепта бе акцентът на участието на „Биоселена“ на ЕкоФеста „Зелените идеи в действие“, който се състоя от 24 до 26 юли в старопланинската местност Узана, край Габрово. Десетки гости на фестивала наблюдаваха демонстрациите за правене на сирене и киселя мляко и после можеха да опитат и сами да се уверят в автентичния му вкус. Сред любопитните бяха и много деца.

Тези, които не бяха на Узана, могат да видят как се правят сирене и мляко в Демонстрационния център за преработка на мляко и директни продажби на млечни продукти от редки български породи в семейната ферма „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, който бе открит преди месец.

На щанда на фондацията бяха представени фермерски продукти от Западна и Централна Стара планина, чиито производители са подпомогнати експертно и финансово в рамките на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“, “, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество: краве кисело мляко от „От фермата“ в с. Нефела, Врачанско; биволско и овче сирене, както биволско кисело мляко от ферма „Под Балкана“; сирене от ферма „Угърчин“, Ловешко; биологичен акациев, билков и манов мед, както и пчелен прашец и клей от биопчелините на семействата Попови и Начеви от Калофер.

Гости на щанда бяха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Габрово Таня Христова и областният управител на Габрово Николай Сираков, които също опитаха от фермерските продукти. Министър Василева прояви интерес към комбинираната инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, която вече успешно действа в три български млечни ферми. Внедряването й стана възможно в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми”, изпълняван с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“ от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, Тракийския университет – Стара Загора и NorgesVel, най-старата норвежка неправителствена организация.

ЕкоФестът „Зелените идеи в действие“, продължител на „УзанаПолянаФест“бе организиран за пети пореден път в местността Узана над Габрово. „Този форум събира най-миролюбивата, но и най-многобройна армия от хора, които се грижат за природата. Радвам се, че все повече българи осъзнават, че за опазването на околната среда трябва не само да се говори, а да подчиним живота си на разумната мисъл за следващите поколения“, каза в словото при откриването министър Василева. Тази година фестът е дело на фондация „ТАЙМ – Екопроекти“, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Община Габрово.

По традиция началото на фестивала бе съпроводено от освобождаване на птици от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. В простора тази година литнаха керкенези (наричани още и черношипа ветрушка – птица от семейство Соколови (Falconidae), която се среща и в България).

В програмата на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ участваха над 130 изложители, а категориите бяха ЕкоПазар, ЕкоАкадемия, ТехноЦентър, АртАтелиета, Детски и Презентационен център.

В Посетителския информационен център отвори врати Детска природна академия „Узана“. На официалното откриване присъства Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, както и символичният домакин – кметът на община Габрово Таня Христова. Кметът на Габрово прие грижата за стопанисването и развитието на детската академия като „своя кауза”. Детската природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проекта „За Балкана и хората“.
Повече снимки на: http://bioselena.com/bg/news/view/226/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1598 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони