Календар

Открива се фермерски пазар в столичния квартал „Борово“

Открива се фермерски пазар в столичния квартал „Борово“Производители на млечни продукти, мед, сладка и други ще предлагат директно продукцията си с подкрепата на проекта „За Балкана и хората“
Нов фермерски пазар се открива в столичния квартал „Борово“ и ще събира всяка събота производители на продукти, сертифицирани по Наредбата за директни продажби. Щандовете се намират на Общинския пазар „Борово“ на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Ген. Стефан Тошев“, на последната спирка на тролей № 9.

Обособяването на специализиран фермерски пазар се реализира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта „За Балкана и хората“ с подкрепата на Столична община. Идеята е пространството да приюти производители на качествени продукти, произведени от фермери по традиционни технологии и рецепти, като храните ще се предлагат от самите производители. Организаторите селектират фермерите, като изискват от тях регистрация по Наредба 26 на МЗХ (т.нар. Наредба за директните продажби). За доброто съхранение на продуктите са осигурени 8 мобилни хладилни витрини, в които се излага и съхранява продукцията. Посетителите на фермерския пазар ще имат възможност да дегустират храните и да разговарят със самите производители.

За момента асортиментът на фермерския пазар включва млечни продукти – овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал и кисело мляко, яйца, мед, сладка и др. В бъдеще се очаква да се включат и производители на месо и месни продукти, риба, зеленчуци и др.

Целта на откриването на специализирания фермерски пазар е да подпомогне малки планински ферми от Централен и Западен Балкан, като им осигури достъп до крайните потребители и скъси веригата на доставки. Така за малките производители ще има по-голям финансов стимул да развиват екстензивно животновъдство. Ползите за клиентите са също големи, тъй като те получават чисти домашно произведени продукти с ясен произход и сертификат, гарантиращ спазването на санитарно-хигиенните и ветеринарни изисквания. Добавената стойност от фермерските храни е в опазването на природата, тъй като планинските фермери, които отглеждат животните си със свободна паша, поддържат пасища и ливади с висока природна стойност, част от мрежата Натура 2000 и така подпомагат оцеляването на редки видове като царския орел и лалугера.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2488 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони