Календар

Обучение по добри практики и контрол при производството на храни за директна продажба

Обучение по добри практики и контрол при производството на храни за директна продажба„Добри производствени практики, самоконтрол и официален контрол при производството на храни в обекти за преработка и директна доставка по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните“ е темата на обучението, което екипът на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“ организира от 18 до 20 май 2015 в гр. Хисаря.

Общо 28 експерти ще участват в семинара. Очакват се представители на централното управление на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), на девет от областните й дирекции, както и на две дирекции в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това е второ поред обучение за експерти от БАБХ и МЗХ в рамките на проекта „За Балкана и хората“. През април 2014 близо 70 техни представители участваха в семинар за преработка във фермата и директните продажби на сурово мляко и млечни продукти според изискванията на Наредба 26.

Една от темите на настоящия семинар ще са предизвикателствата при прилагането промените и допълненията в Наредбата, които влязоха в сила в началото на юни миналата година, предоставяйки значителни облекчения за малките производители. Една от регламентираните възможности е фермерите да продават пряко продуктите си на мобилни витрини. Само дни преди семинара първата мобилна фермерска хладилна витрина стана факт в рамките на проекта. Семейство Кулови от карловското село Васил Левски продаваха биволско и овче кисело мляко и сирена на Събора на овцевъдите от 8 до 10 май. Участниците в семинара ще посетят фермата им „Под Балкана“ и намясто ще се запознаят с преработката на млякото там и начина, по който се води задължителната документация. Предвиждат се дискусии по възможни предложения да подобряване на работата на фермата.

И на това обучение сред основните лектори ще е д-р Пол Бос, ръководител на Инспектората по храните в Кантон Берн, Швейцария. Той ще представи изискванията към самоконтрола във фермерски обекти в Швейцария и ще говори за законосъобразни изключения от Регламент (ЕО) 1169/2011 относно етикетирането на храни, произведени в обекти по Наредба 26.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1915 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони