Календар

Д-р Стоилко Апостолов е награден за цялостен принос от „Био ФАКТОР”

Д-р Стоилко Апостолов е награден за цялостен принос от „Био ФАКТОР”Д-р Стоилко Апостолов, правител на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и координатор проект "За Балкана и хората", е тазгодишният носител на Годишната награда за биоземеделие „Био ФАКТОР” за цялостен принос в развитието на биологичното земеделие в България.

Наградата му бе връчена на церемония на 6 март в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2015 и Специализираната изложба за биологично растениевъдство и биологично растениевъдство „БиоАгра” в Пловдив. Церемонията бе в Деня на биологичното земеделие на АГРА, отбелязан с международна конференция на тема „Биологично земеделие” под мотото „Устойчиви инвестиции – добри практики и добавена стойност”, в която участваха “ представители на национални и международни организации, на държавни институции, фирми, университети, изследователски организации и други.

Учредяването на наградата бе обявено през 2013 година в памет на проф. д.с.н. Георги Сенгалевич - инициатор и организатор на Деня на биоземеделието и почетен председател на Организационния комитет в първите години от организиране на проявата. Лауреат „Био ФАКТОР” бе връчена за първи път през 2014 г. на проф. д.с.н. Стойчо Каров за приноса му в популяризиране принципите на устойчивото земеделие и развитие на биологичното производство в България. В първото издание на конкурса д-р Апостолов бе номинирам за наградата и бе отличен със специална грамота.


Д-р Стоилко Апостолов е доктор по ветеринарна медицина. От 1996 г. се занимава с развитие на устойчиво и биологично земеделие в България. От 1997 г. е управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена". Организацията се занимава с консултации и обучение на биологични фермери, преработватели и търговци на био продукти, както и с лобиране за био храните сред потребители и държавни органи. Фондацията финансира дейностите си основно от международни проекти (Швейцарска програма за сътрудничество, Норвежка програма, ЕС програми). Фондацията координира изпълнението на българско-швейцарския проект "За Балкана и хората". Това е най-големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. По него до 2016 г. съвместно работят шест български и четири швейцарски партньори, чийто усилия са концентрирани в седем общини в Западна и Централна Стара планина и три парка: "Българка", "Врачански Балкан" и "Централен Балкан".


"Био ФАКТОР" бе втората награда на „Биоселена“ на АГРА 2015 в рамките на два дни. Фондацията бе отличена в Конкурса за иновации в е в раздела „Машини, инсталации и технологии в животновъдството“ за комбираната инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници за млечни ферми. Подобни инсталации бяха изградени в три пилотни ферми в страната в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от „Биоселена“ с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1825 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони