Календар

„Биоселена“ на Фестивала на сливата

„Биоселена“ на Фестивала на сливатаБиволско и краве кисело мляко, сирене и кашкавал, айран, биомед – това бяха фермерските продукти, които Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ представи с голям успех на Фестивала на сливата, който се състоя от 19 до 22 септември в Троян. Продуктите са произведени от фермери от община Карлово и Троян, участници в проекта „За Балкана и хората“, който фондацията изпълнява заедно с четири други български и четири швейцарски неправителствени организации, както и с МЗХ. Троян е една от целевите общини, в които проектът работи от 2012 година.

Официални гости на празника бяха дядо Фионий , игумен на Троянския манастир, областният управител на област Ловеч Милко Недялков, кмета на Бела Паланка (Сърбия) – Горан Милкович, много общински съветници и представители на различни институции.

Домакините не помнят толкова много гости да са проявили интерес към есенния празник на града им, като данните показват над 6000 посетители. На откритата сцена се изявиха танцови състави и певчески групи от района и страната като броят на участниците на сцената бяха над 500 души. Традицията с варене на ракия на площада и тази година беше спазена, както по отношение на конкурсите - имаше конкурс за най-добра домашна ракия и за кулинарен специалитет. Всеки ден артателието предоставяше възможност за изява в различни видове народни занаяти: керамика, дърворезба, рисуване и декорация на тъкани. На щандовете се предлагаха пресни и сушени сливи, сладка, мармалади и ред други местни кулинарни специалитети.„Български фестивал на сливата” традиционно се организира в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия”, имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината. Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година.


Проектът "За Балкана и хората" се изпълнява в девет зони от Натура 2000 и създава условия за икономическо развитие чрез опазване на природата. Той се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Проектът оказва подкрепа на фермери, които искат да се регистрират по Наредба №26 за директни продажби, като Троян е сред целевите райони. Чрез дейностите си проектът демонстрира как природата може да е запазена и чиста, като в същото време това носи полза за хората, които живеят и произвеждат земеделска продукция в тези райони.


Вижте във Фейсбук страницата на Фондация Биоселенаснимки от участието им на фестивала.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1802 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони