Календар

Дегустация на фермерски продукти събра почитатели на качествената храна в Националния прородонаучен музей

Дегустация на фермерски продукти събра почитатели на качествената храна в Националния прородонаучен музейДегустация на храни и напитки, произведени в планински ферми в Западна Стара планина, организира БДЗП в Националния природонаучен музей (НПМ) в събота. Централното фоайе на НПМ се препълни от гости, желаещи да опитат вкусните и здравословни храни и да научат повече за проекта „За Балкана и хората“, в рамките на който бе организирано събитието.
Мотото на дегустацията беше „125 дара от Балкана“ в чест на 125-годишнината на НПМ. Овче, краве и козе сирене и кашкавал, млечни деликатеси и хапки, домашно точена баница, овче кисело мляко, салати от градински зеленчуци и домашни сладка бяха сред изкушенията от Балкана. Фермерските продукти бяха доставени от фермери от Берковица, с. Зимевица и с. Главановци. Напитките пък бяха домашен сок от горски малини от с. Превала и бяло и червено вино от Изба Боровица, Белоградчишко.

Накрая домакините в лицето на проф. д-р Николай Спасов, директор на НПМ, духнаха свещите на гигантска торта „125 г. НПМ“, също произведена от домашно кисело мляко и пресни ягоди.

Продуктите, които бяха представени в рамките на дегустацията са произведени по природосъобразен начин в земи с висока природна стойност. В рамките на проекта „За Балкана и хората“ БДЗП и още 5 български и 4 швейцарски организации работят за изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда. Проектът се финансира от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Вижте повече на http://forthenature.org/swissprogramme

През следващата пролет фермерските продукти ще бъдат достъпни и в големите градове чрез онлайн продажба на сайта www.HranaOtBalkana-bg.com и на фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2293 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони