Календар

Новини


Интернет страница за иновативно обучение по природни науки

Интернет страница за иновативно обучение по природни наукиОнлайн обучителен тулкит с информация за теория и практика в природозащитата, научни изследвания, управление на природни ресурси и гражданско застъпничество в България, Гърция и Чехия вече е достъпен на адрес: http://edu.parks.bg. Той е създаден по проект „Бъдещи природозащитници“, който се изпълнява от Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Солунския университет „Аристотел“ (AUTH), Гърция и Чешкия университет по природни науки в Прага (CULS).

Прочети пълния текст

502 посещения

Експертен форум “Как да сме енергийно независими?” събра над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове днес

 Експертен форум “Как да сме енергийно независими?” събра над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове днесФорум на тема “Как да сме енергийно независими?” подчерта важността от създаване на нормативна уредба, която да подпомогне участието на гражданите в енергийната система. Събитието се проведе днес във Френския институт в София, организирано от „Грийнпийс“ - България, в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. Участие в специализираното събитие взеха над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове.

Прочети пълния текст

565 посещения

Започва нов проект за гражданско участие в полза на природата

Започва нов проект за гражданско участие в полза на природатаАсоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ започват нов проект, с който до края на октомври 2021 г. ще обединят усилията си за насърчаване на прякото участие на граждани във вземането на решения на местно ниво за бъдещето на околната среда.

Прочети пълния текст

421 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 6

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 6Видове птици от разредите Пеликаноподобни (2-ра част), Щъркелоподобни, Фламингоподобни и Ястребоподобни (1-ва част)
Дата: 26.11.2019 г.; начален час: 18:30; място: заседателна зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква). 

Прочети пълния текст

389 посещения

XV-те Дни на предизвикателството: Конференция Биоразнообразието – предизвикателство?

XV-те Дни на предизвикателството: Конференция Биоразнообразието – предизвикателство?Дни на предизвикателствата се откриват след по-малко от 3 седмици. Програмата е по-силна от всякога: 10 филма, 4 чуждестранни госта, конференция с фокус върху биоразнообразието, презентации и срещи с десетки вдъхновяващи българи и гости, търсачи на предизвикателства и природоизследователи... Започваме на 2 декември, във Френски институт от 16,30 ч. Програмата ще намерите на https://www.facebook.com/events/433356764023653/

Прочети пълния текст

1160 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 5

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 5Лекция 5 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 19.11.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разредите Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Рибоядоподобни и Пеликаноподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

515 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 4

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 4Лекция 4 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 12.11.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Гъскоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

417 посещения

Повече дни, повече локации и повече гости в 15-тите Дни на предизвикателствата (2-5 декември 2019 г.)

Повече дни, повече локации и повече гости в 15-тите Дни на предизвикателствата (2-5 декември 2019 г.)Тази година събитието ще се проведе в УАСГ и Френския културен институт

През 2019 г. „Дни на предизвикателствата“ – форумът, събиращ в София изследователи и пътешественици от цял свят, ще ни предложи не една и две изненади: фестивалните локации са вече две, гостите от чужбина са цели четирима, фестивалните дни са вече не три, а четири!

Прочети пълния текст

474 посещения

Приключи спешната акция за спасяване на размножителните места на планинската жаба

Приключи спешната акция за спасяване на размножителните места на планинската жабаПри изключителен интерес и в рамките само на 10 дни бяха събрани всички необходими средства за почистване на блатото от папура, който е превзел почти изцяло влажните ливади, които използва планинската жаба за размножаване рано напролет.

Прочети пълния текст

1769 посещения

Граждани осъдиха общината за достъп до документите за инсинератора

 Граждани осъдиха общината за достъп до документите за инсинератора Върховният административен съд потвърди, че гражданите имат право на пълната информация за строящия се завод за изгаряне на отпадъци в София. Решението е окончателно и Столична община няма друг ход, освен да го изпълни. Малката победа е още едно доказателство, че гражданите трябва да отстояваме законовите си права дори и пред институциите, които не ги зачитат. Процесът продължи две години и беше спечелен със сериозната подкрепа на “Програма Достъп до Информация”.

Прочети пълния текст

401 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  86% от цялата защитена територия в България са паркове и резервати, включени в Списъка на ООН на националните паркове и резервати.
           
  Install Flash player!