Календар

Новини


Уебинар 'Екология и опазване на малките популации'

Уебинар 'Екология и опазване на малките популации'На 16 януари от 17 до 18:30 (16:00 - 17:30 CET) ще се проведе петият уебинар по програма "Бъдещи природозащитници". Темата е "Екология и опазване на малките популации", а лектор е проф. Dimitrios Bakaloudis от Солунския университет Аристотел, Гърция. Уебинарът е безплатен, с регистрация и ще се проведе на английски чрез платформата Zoom. За да се включите, кликнете на следния линк и следвайте инструкциите: https://zoom.us/meeting/register/tJ0kcu6vrjsu-0c6otoNA7ql7pHKawLO8A

Прочети пълния текст

436 посещения

Предстои обучение по презентационни умения

Предстои обучение по презентационни уменияВ две последователни съботи - на 11 и 18 януари, участниците от обучителната програма "Бъдещи природозащитници" ще се запознаят с основните принципи в създаването на ясни, целенасочени и завладяващи презентации и представяния. Обучението по презентационни умения ще включва както лекционна, така и практическа част по темите: анализ на аудитория и цели, формулиране на теза и структура на представянето, създаване на сториборд и практически насоки за изработване и дизайн на мултимедийна презентация.

Прочети пълния текст

390 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 10

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 10Лекция 10 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 14.01.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Дъждосвирцоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

328 посещения

За голяма част от защитените зони в България на мрежата НАТУРА 2000 не е определен режим за опазването им

 За голяма част от защитените зони в България на мрежата НАТУРА 2000 не е определен режим за опазването им Управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население все още не е ефективно, установи Сметната палата с одита на изпълнението „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата” за периода 2016 - 2018 г. Вижте повече информация и докладите на сайта на институцията

Прочети пълния текст

1102 посещения

Съдът реши: ТЕЦ „Брикел“ няма да получи разрешение да гори отпадъци, поне засега

Съдът реши: ТЕЦ „Брикел“ няма да получи разрешение да гори отпадъци, поне засега Съдът в Стара Загора реши, че компетентните органи неправилно са разрешили на ТЕЦ „Брикел“ да не прави анализ как изгарянето на разнообразен коктейл от отпадъци ще се отрази върху здравето на хората и природата. Решението на Административния съд дойде на фона на нарастващо обществено недоволство към увеличаващия се брой на централи на въглища, които започват да въвеждат по-изгодното за тях гориво от биомаса, RDF и/или нефтошисти, без каквито и да е инвестиции в екологичност. Малко известно е, че за да изгарят отпадъци, централите всъщност получават пари и не плащат допълнителни разходи за квоти, каквито се налагат за въглищата. Това обаче не отразява здравната цена, която живеещите наблизо плащат. Решението подлежи на обжалване и предстои да разберем дали регионалната инспекция или централата ще предприемат такава стъпка.

Прочети пълния текст

578 посещения

България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа

България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природаИнициативата “Зелени закони” и коалиция от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов относно наблюдението на състоянията на видовете и местообитанията.

Прочети пълния текст

648 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 9

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 9Лекция 9 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 17.12.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разредите Жеравоподобни, Дроплоподобни и Дъждосвирцоподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

362 посещения

WWF: Зеленият пакт трябва да наблегне на пет ключови аспекта

 WWF: Зеленият пакт трябва да наблегне на пет ключови аспектаПриродозащитници изпратиха до ресорните институции у нас своята позиция по предложението на ЕК

Стряскащите данни за загуба на биоразнообразие и екосистемни услуги, цитирани в доклада на природозащитната организация WWF „Жива планета“, породиха основателни притеснения сред гражданите на ЕС. Според учените популациите на гръбначни животни са намалели с 60 % само за 40 години, а основната причина за това е свръхексплоатацията на земята и селското стопанство. В тази връзка новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, предложи разработването на Европейски зелен пакт (по-познат у нас като Зелена сделка) с амбициозната цел да подобри състоянието на околната среда, което се явява и един от основните приоритети през следващия мандат на ЕК.

Прочети пълния текст

575 посещения

България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие заради неефективно управление на Оперативна програма 'Околна среда' 2014–2020

България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие заради неефективно управление на Оперативна програма 'Околна среда' 2014–2020Европейската комисия обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата

Над 5 милиона евро са загубени за дейностите по опазване на биоразнообразието в България. Средствата бяха прехвърлени от ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ по оста за управление на отпадъците заради това, че в края на ключовата междинна за оперативните програми 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати. Наред с това от писмо на Комисията от септември 2019 става ясно, че тъй като, съгласно чл. 22, ал.6 от Регламент на ЕС №1303/2013, постигането на под 65% от етапните цели по програмата се окачествява като „сериозен неуспех“[1], комисията обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата.

Прочети пълния текст

644 посещения

Мисия на Бернската конвенция ще проверява нарушенията по магистрала Струма

Мисия на Бернската конвенция ще проверява нарушенията по магистрала СтрумаДнес, след докладваните от Европейската комисия нарушения на европейското природозащитно законодателство (в апликационната форма и процедурата по ОВОС), Постоянният комитет на Бернската конвенция взе решение да засили наблюдението на случая на строителството на магистрала Струма през Кресненски пролом. В най-кратък срок в България ще бъде изпратена мисия на независим международен експерт, който да провери наличната информация и документи и да проведе консултация с всички заинтересовани страни.

Прочети пълния текст

621 посещения