Календар

Новини


​Зелени Балкани обявяват дни на отворени врати в Посетителския Център в Поморие

 ​Зелени Балкани обявяват дни на отворени врати в Посетителския Център в ПомориеЗелени Балкани обявяват дни на отворените врати в Посетителски Център „Поморийско езеро“ от понеделник (24.08) до неделя (06.09). На тази дата по разпореждане на кмета на Поморие, организацията трябва да освободи Посетителския Център. „Използваме тази последна възможност да запознаем цялата общественост с биоразнообразието на Поморийско езеро и постигнатото от нас през годините“, споделя Елена Стоева от Зелени Балкани.

Прочети пълния текст

1189 посещения

Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езеро

Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езероЗелени Балкани информират всички приятели на организацията и всички милеещи за опазване на Поморийско езеро, че от 20-ти август, организацията ще е принудена да напусне създадения от нас Посетителски център за Поморийско езеро.

Прочети пълния текст

1568 посещения 2 коментара

Филмът на WWF „Нашата планета“ гостува в Сердика Център

Филмът на WWF „Нашата планета“ гостува в Сердика Център Епизод от отличената с две награди „Еми“ документална поредица ще се излъчи безплатно за посетителите на автокиното

На 16 август (неделя) от 20:45 ч. в автокиното в Сердика Център напълно безплатно ще се излъчи епизодът „Крайбрежни морета“, част от документалната поредица „Нашата планета“. Съвместната продукция на природозащитната организация WWF и Нетфликс е отличена с множество награди, сред които и „Еми“ – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в лицето на емблематичния британски водещ сър Дейвид Атънбъроу. Лентата проследява живота на морските обитатели – от страховитите акули до морските таралежи, а опазването на местообитанията им е важна битка, от резултат от която зависим всички ние.

Прочети пълния текст

537 посещения

Червен картон на въглищната индустрия показаха активисти на „Грийнпийс“ – България

 Червен картон на въглищната индустрия показаха активисти на „Грийнпийс“ – БългарияЗаради опасна игра със здравето на гражданите на Перник въглищната индустрия заслужава червен картон. За такава санкция настояват активисти на „Грийнпийс“ – България с акция на общинския стадион в квартал „Калкас“ и призив „Въглищата извън играта“.

Прочети пълния текст

771 посещения

Асоциация на парковете в България подаде сигнал срещу незаконно разширяване на Мусаленска пътека

Асоциация на парковете в България подаде сигнал срещу незаконно разширяване на Мусаленска пътекаВероятно строителните действия са за изграждането на нов ски път и се извършват без знанието на МОСВ

Асоциация на парковете в България подаде сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите – София и Регионалната дирекция по горите – София във връзка с извършени сечи и заравнителни дейности с тежка техника в района на Мусаленска пътека в курорта Боровец. Разширяването на пътеката започва в близост до двореца Царска Бистрица и завършва при Велчовото мостче, където пътеката вече попада в границите на защитена зона „Рила буфер“ от НАТУРА 2000 мрежата.

Прочети пълния текст

642 посещения

Изгарянето на отпадъци отново е на дневен ред в ТЕЦ „Брикел“

Изгарянето на отпадъци отново е на дневен ред в ТЕЦ „Брикел“Изгарянето на отпадъци може да продължи в ТЕЦ „Брикел“, свързвана с т.нар. „консултант“ Христо Ковачки. Делото срещу една от най-остарелите и замърсяващи централи на въглища в България, многократно споменавана сред основните източници на въздушно замърсяване в град Гълъбово и околността, получи неочакван обрат. Върховният административен съд отмени решението на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа решението си дали „Брикел“ АД трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората преди да продължи с изгарянето на отпадъци в централата.[1]

Прочети пълния текст

860 посещения

Стартират нови благотворителни инициативи в кампанията за възстановяване на Драгоманското блато

Стартират нови благотворителни инициативи в кампанията  за възстановяване на Драгоманското блатоВ продажба вече е и благотворителна бандана със специален дизайн на красивата природа в региона

Поредица от мини събития и специална, благотворителна бандана стават част от фондонабирателната кампания за възстановяване на живописното Драгоманско блато, което стана жертва на унищожителен пожар през януари 2020.

Прочети пълния текст

1101 посещения

Конкурс за нови защитени територии 'Застъпници за природата' събира предложения до 31 август

Конкурс за нови защитени територии 'Застъпници за природата' събира предложения до 31 августИмаш любима гора, в която се разхождаш в горещите летни дни? Обичаш да посещаваш скалите в твоя район и да гледаш света от високо? Не пропускаш година, без да се разходиш по поляните с цъфнали диви орхидеи? През пролетта се наслаждаваш на песните на различни видове птици покрай местната река? Вярваш, че това място е безценно и трябва да бъде съхранено за бъдещите поколения без строежи, без сечи, без рудодобив? Призоваваме те да се включиш в конкурса за обявяване на защитени територии и вековни дървета #ЗастъпнициЗаПриродата.

Прочети пълния текст

860 посещения

ЕК заплаши България със съд за Натура 2000. Граждани излизат на втори национален протест.

ЕК заплаши България със съд за Натура 2000. Граждани излизат на втори национален протест. Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието, приети на първо четене от Народното събрание ще се проведат на 7 юли, вторник в София, Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Созопол, Шумен и плаж Корал. Очаква се да се присъединят и други градове. Организаторите призовават за спазване на строги противоепидемични мерки по време на събитията като спазване на дистанция от метър и половина и носене на маски.

Прочети пълния текст

1329 посещения 1 коментара

Срещата днес - скандал, безсмислици, обиди, провал! Продължаваме с протестите!

Срещата днес - скандал, безсмислици, обиди, провал! Продължаваме с протестите!След като водещият на днешната дискусия на проекта за промени на Закона за биологичното разнообразие допусна лични квалификации и уронване престижа на участници в дискусията, нашите представители напуснаха демонстративно. Целият процес на така нареченото "консултиране" (срещи, кръгли маси и обществени обсъждания) на законопроекта от 4 години насам се провеждаше по същия начин и това доведе до порочните текстове днес.

Продължаваме с протестите! Исканията ни остават същите, а именно оттегляне на текстовете в законопроекта, касаещи Натура 2000. Следващият протест в защита на природата, човеците и демокрацията в България, е на 07.07.2020 г. /вторник/ Очаквайте подробности.

снимка: Агенция "Фокус"

Прочети пълния текст

1029 посещения 3 коментара

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!