Календар

Новини


МОСВ обяви „война”: на европейските закони. Довършването на магистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом се отлага за неопределено бъдеще.

МОСВ обяви „война”: на европейските закони. Довършването на магистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом се отлага за неопределено бъдеще.Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ обезсмисли месеци работа и отхвърли консенсусното научно предложение на научната общност за определяне на целите на НАТУРА 2000 в Кресна, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания. Това се случи по време на заседание, което се състоя на 13 октомври, четвъртък.

Прочети пълния текст

1236 посещения

Изгубили сме 69% от популациите на диви животни за по-малко от един човешки живот, сочи докладът на WWF „Жива планета“

Изгубили сме 69% от популациите на диви животни за по-малко от един човешки живот, сочи докладът на WWF „Жива планета“Ситуацията в България също е притеснителна

Популациите на диви животни – бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби – са отбелязали катастрофален спад в числеността си, намалявайки средно с 69% от 1970 г. насам, сочи докладът на WWF „Жива планета“. Той излиза на всеки две години с актуални данни за състоянието на дивата природа, както и за рисковете и заплахите, пред които е изправена. Днес докладът определя тропическите райони като най-застрашените места на Земята.

Прочети пълния текст

1145 посещения

Остава седмица до крайния срок за подаване на номинации за конкурс “Дърво с корен 2022”

Остава седмица до крайния срок за подаване на номинации за конкурс “Дърво с корен 2022”Остават броени дни до 17 октомври 2022 г. - крайният срок за приемане на номинации на любими дървета и интересни истории в конкурса „Дърво с корен 2022”. Тази година за 13-и път той се провежда от фондация „ЕкоОбщност“.

Прочети пълния текст

1285 посещения

Преди срещата на Националния съвет по биоразнообразие на 13 октомври: Ще спази ли МОСВ европейското законодателство, за да защити Кресненския пролом?

Преди срещата на Националния съвет по биоразнообразие на 13 октомври: Ще спази ли МОСВ европейското законодателство, за да защити Кресненския пролом?На 13 октомври, четвъртък, в Министерството на околната среда ще заседава Националния съвет по биоразнообразие, който трябва да одобри природозащитните цели на Натура 2000. Сред тях са зоните „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“.

Прочети пълния текст

1002 посещения

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази съботаСиноптиците очакват слънчево време и умерени температури

Тази събота (15 октомври) в Драгоман ще се проведе 11-тото поредно издание на едно от най-обичаните състезания по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”. Организатори са магазини “Стената” и Община Драгоман.

Прочети пълния текст

445 посещения

Младежи дебатираха по въпросите за климатичните промени в националното състезание по дебати “Pleven Open 2022” (8 и 9 октомври, гр. Плевен)

Младежи дебатираха по въпросите за климатичните промени в националното състезание по дебати “Pleven Open 2022” (8 и 9 октомври, гр. Плевен)След повече от двугодишна пауза, наложена от Ковид-19 пандемията, през отминалите почивни дни - на 8 и 9 октомври 2022, в домакинството на Клуб по дебати - гр. Плевен се проведе националното състезание по дебати Pleven Open 2022. То събра 48 младежи на възраст 16-19 години от цялата страна, които успешно надградиха уменията си по дебатиране.

Прочети пълния текст

383 посещения

Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сеч

Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сечWWF подаде сигнал до ресорните институции

Крайречна ивица гора, растяща покрай брега на река Мътивир, недалеч от град Ихтиман, е подложена на сеч, установи проверка на екипа на природозащитната организация WWF.

Прочети пълния текст

882 посещения

Покана за уебинар „Как да бъдем активни граждани“

Покана за уебинар „Как да бъдем активни граждани“Фондация "ЕкоОбщност" ви кани за участие в уебинар, посветен на активното участие на гражданите по обществени въпроси. Ако имате отношение към граждански теми в защита на права, неразумни решения и действия на институциите или по други наболели проблеми в своето населено място, заповядайте на предстоящото обучение.

Прочети пълния текст

779 посещения

Младежка онлайн среща за идеи

Младежка онлайн среща за идеиФондация "ЕкоОбщност" в партньорство с Асоциация на Центровете за подкрепа за личностно развитие в България и Асоциация „Български детски младежки парламент“ продължава поредицата от онлайн срещи с ученици от 8-12 класове от цялата страна за дискусия на идеите и предложенията на младите хора за подобряване на образователния процес и училището като място за подготовка за бъдещото им развитие и реализация.

Прочети пълния текст

616 посещения

Решения за намаляване на щетите от наводнения трябва да се търсят с природата, а не против нея

Решения за намаляване на щетите от наводнения трябва да се търсят с природата, а не против неяКоалиция от природозащитни организации и граждански групи с призив за опазване на крайречните гори и повече място за реките, в което те да могат да се разливат.

Прочети пълния текст

843 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Прилепите използват най-разнообразни местообитания – пещери, минни галерии, скални цепнатини, дървета, жилищни и други постройки. Характерна е смяната на зимни и летни убежища.
           Планина, обичам те