Календар

Новини


БлуЛинк направи блог за всички, милеещи за българската природа!

Този нов блог вече е факт, а повод да се включите може да е "Blog Action Day за опазване на околната среда" - 15 октомври.

Прочети пълния текст

Алпийски глетчер влезе в борбата с глобалното затопляне

Източник: в. Дневник (вижте снимките)
Близо 600 души позираха голи на алпийският швейцарския глетчер Алеч за американския фотограф Спенсър Тъник, за да привлекат вниманието към климатичните промени. Тъник отбеляза, че фотографиите символизират уязвимостта на ледниците....

Прочети пълния текст

На фона на хотелската експанзия орязват площта на Ботаническата градина 18 пъти

Версиите за това какво ще се появи на нейно място са различни, като една е, че ще бъде възстановена напълно автентичността на обекта, а друга, че ще се възстанови манастир, потънал в морето. Засега обаче валят само хотели.
Източник: "Бизнес Медиa Груп“ АД, статията е на Ина Цветкова

Прочети пълния текст

Зелените адвокати

Зелените адвокати е група юристи, работещи за опазването на природата. Групата бе създадена по повод делото във Върховния адмоинистративен съд за Природен парк "Странджа", но вече работи и по други дела от обществен интерес. Всеки може да помогне - и гражданите, и юристите!

Прочети пълния текст

Асоциацията на парковете в България ще организира информационна кампания за НАТУРА 2000

Кампанията ще се осъществи между 15.09 и 15.10 с местните хора в 29те отложени от Националното управление на горите зони. Поканени за участие като лектори са всички експерти, които са добре запознати или работили по изграждането на Натура 2000. Кампанията ще бъде огласена в националните и регионални медии, за да може повече хора да разберат за нея и да се включат. Повече информация за търсените експерти в пълния текст.

Прочети пълния текст

Кратка информация за строителната инвазия в Родопите

Източник: Зелени Балкани
Мащабите са ужасяващи. Само в община Смолян се разработват планове за четири курортни ядра с обща площ над 140 000 дка.

Прочети пълния текст

Предоставен е достъп до информация по случая Иракли - Емине

Министерството на околната среда предостави пълен достъп на информацията в отговор на подадените на 1 август заявления. Основните въпроси, които бяха зададени, касаеха обявяването на новата, голяма защитена местност "Иракли - Емине", както и НАТУРА 2000 зоната "Иракли - Емине". Желанието беше да напомним на Министъра, че е време за удължаване срока за забрана на строителството на Иракли, тъй като към момента няма обявена нова защитена местност, а зоната по НАТУРА 2000 е все още в списъка на отложените за прецизиране.

Прочети пълния текст

След Природен парк 'Странджа' гражданите очертаха и границите на Национален парк 'Рила'

Кметът на Сапaрева баня се съгласи на среща за проверка закононността на изграждането на път от Паничище до х.Пионерска и лифт от х. Пионерска до новата хижа на Рилски езера.


Прочети пълния текст

Зов за помощ за Родопите

"Бихме искали накратко да прeдставим проблема, по повод на който вече втори месец цялата общественост в района на връх Голям Перелик /Карлък/ и особено на село Мугла е твърде обезпокоена и напрегната и търси начини за постигане на неговото разрешаване."

Това е писмо от жителите на с. Мугла, родопчани, родолюбиви българи...Призивът им е за всеки, който чувства защитата на планината, на Родопите, не само лична, но и национална кауза, да се присъедини за устояване и запазване на все по-малко оставащата ценна природа в България.

Прочети пълния текст

Чисто е в Пирин

Източник: За Земята
Завърши десетото национално почистване на защитени територии Пирин 2007. В периода 30ти юли – 6ти август бяха събрани над 2,7 тона отпадъци от южен и северен Пирин. По-чисто е в околностите на хижите Пирин, Каменица и Вихрен, заслон Кончето, Бъндеришки циркус, Митровото и Аргировото езера. В кампанията се включиха над сто души от България, Румъния, Македония, Полша, Холандия, САЩ и Франция. Чистенето се организира от За Земята и A SEED.

Прочети пълния текст


Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  За последните 50 години 90% от големите риби в Световния океан са изчезнали, в следствие на свръхулова.
           
  Install Flash player!

  Често задавани въпроси