Календар

Новини


Зелен панаир, 10.11.2007, зала 8 НДК

Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Българска фондация Биоразнообразие организират «ЗЕЛЕН ПАНАИР» на 10 ноември (събота) 2007 г. от 10.00 до 18.00 часа в НДК етаж 5, зала 8 и фоайето пред нея. Панаирът ще включва 20 щанда на които можете да си купите биологични продукти (сирене, зеленчуци, мед), да изберете еко-туристически маршрут, да научите повече за природозащитата. Освен това ще можете да се запознаете и с конкретни кампании и начините да се включите с тях. Заповядайте и за да се запознаем и да се подпишете в защита на Рила!

Прочети пълния текст

На Паничище вече се сече!!!

Сечи на вековни дървета установиха граждани над Паничище тази събота. Просеките са с широчина над 30 метра и дължина километри. Едната просека е над Гюндера. Другата е на 30 мин от хижа Пионерска.

Прочети пълния текст

Младежи разиграха 'театъра на абсурда' в опазването на българската природа

Днес, на Деня на будителите, група млади театрали и студенти, облечени официално с табелки с абревиатури и наименования на институции: „МОСВ”, „РИОСВ”, „МС”, „ДНСК”, „НУГ”, „НС”, „Общински съвет”, „Прокуратура” играха на "прескочи кобила" пред Министерство на околната среда и водите (МОСВ) на площад Славейков. Така те символизираха „прескачането” на институциите една през друга и явното им нежелание да поемат отговорност по отношение на случая с незаконното изграждане на съоръжения, навлизащи в границите на национален парк Рила.

В центъра на импровизираната сцена се представи символично как двама „биячи” с табелки „алчност” и „агресия” блъскат и притесняват момиче с табелка „грижа” и „съвест”, което се опитва да опази едно дръвче, докато „МВР” гледа безучастно.

Прочети пълния текст

Нетинфо: Ройтерс: Бумът на бизнеса на имотите в България е за сметка на околната среда

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1116822 Цената включва също корупция, незаконни сделки с имоти и строежи на ски писти, в които са замесени местни представители на властта и предприемачи, пише агенцията.

Прочети пълния текст

Survivor в Сапарева баня

Survivor в Сапарева баняНа 11 поред акция за защита на Рила на Паничище при физическа саморазправа с природозащитниците неизвестно лице причини на Цвета Христова лекостепенно мозъчно сътресение. Съдебномедицинска експертиза № 94/2007 г. заключава, че мозъчното сътресение е причинило временно разстройство на здравето и страдание. Мутри от Сапарева баня заплашваха журналисти и граждани да ги изчистят: „Че убием трима от вазе и че ви изуежим!” Чуйте аудио запис. Вижте снимки.


Прочети пълния текст

8579 посещения

Ваканционни апартаменти за продажба в хотелски комплекс Rila Lake Resort със спираща дъха панорама!

Искате да сте герой в една история за приказната Рила планина, която да ви омагьоса - заповядайте в хотелски комплекс Rila lake resort!

Това гласи рекламата на сайта на Мирела! Преценете сами!

Прочети пълния текст

Медиите за зоните, отпаднали от 'Натура'

Източник: Bluelink.net

Буферната зона на Национален парк "Рила", където сега ще се развиват курортите Супер Боровец и Супер Паничище, няма да влезе в европейската мрежа "Натура 2000", пише вестник Сега. Решението на Националният съвет по биоразнообразие означава, че бъдещите курорти Супер Боровец и Супер Паничище няма да минат през специфичната екооценка на "Натура".

Прочети пълния текст

Рила-буфер отпада от Натура 2000

Източник: Bluelink.net
Националният съвет по биологично разнообразие не включи зона Рила-буфер в екомрежата Натура 2000. Освен това са изключени територии от Иракли-Емине и Калиакра!

Прочети пълния текст

Всички инвестиционни проекти в България през последните 2 години са били 'зелени'

Отговор на Министерството на околната среда и водите на запитване по Закона за достъп до обществена информация сочи, че няма отрицателен ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) на инвестиционните проекти в България през последните 2 години. Това означава, че за всичко, което инвеститори са искали да постоят, е преценено че е без отрицателни въздействия върху околната среда!!!

Прочети пълния текст

ЕВРОПЕЙСКАТА СЛУЖБА ЗА БОРБА С ИЗМАМИТЕ (ОЛАФ) сигнализиранa за прането на пари от офшорки чрез ски курорти

Коалицията "За да остане природа в България" поиска да бъдат разследвани и замразени офшорните фирми Рийлстоун Корпорейшън, Ханап Инвестмънт енд Файнанс, Икуест Партнърс Лимитед и Шапиро инвестмънт. Офшорките са оновните инвеститори в ски курортите Паничище-Езерата-Кабул, Супер Боровец и Перелик.

Прочети пълния текст


         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Годишно между 40 - 70 мечки биват убити незаконно в цялата страна и още 6-10 с разрешение на министерството за контрол и превенция на проблемни индивиди.
           
  Install Flash player!