Календар

Новини


Отпадането на зоната 'Рила Буфер' от Натура 2000 приближава България до санкциите на Европейската комисия

Oкончателното отпадане на зоната „Рила Буфер” от списъка с места от европейската екологична мрежа Натура 2000 би приближило България до санкции от страна на Европейската комисия.

Прочети пълния текст

Взривиха хотел 'Щастливеца' на Витоша, започва 'развитието' на Витоша

Вижте филмчето на в. Капитал

Новият собственик на голяма част от съоръженията и пистите на Витоша започна "реконструкцията" на планината , днес са бутнали недостроената сграда на хотел "Щастливеца" до горната станция на кабинковия лифт.

"Юлен" имат сериозни намерения да променят много неща горе на Витоша, включително смяна на лифтове и разширения на писти.. е вече са почнали..

Прочети пълния текст

Кампанията 'За да остане природа в България' ще се включи в 'Дните на предизвикателствата'

Одисея-ИН & Магазин "Стената" в партньорство с RFI, група ВАЦ, Пик 3000, БФСп, БФБ и Горичка организират поредните планинарски филми "ДНИТЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА" от 3ти до 6ти декември в Дома на киното. Заповядайте!

Подробна програма можете да видите ТУК.

Прочети пълния текст

Рила (буфер) отпада от НАТУРА 2000 окончателно?

Въпреки всички граждански акции, сигналите, които изпратихме до Европейския комисар, становищата и международната подкрепа, Министерски съвет днес реши да не включи в екологичната мрежа Натура 2000 буферната зона около Националния парк "Рила". Така пътя до Седемте Рилски езера остава отворен. Все още не знаем, дали отново е прието решение да се изключват територии с приети устрoйствени планове за застрояване.

Прочети пълния текст

Рекорден брой подписи бе събран тази неделя на поредна информационна кампания под мотото РИЛА НИ Е МИЛА

Прочети пълния текст

Алпиниада за девствена Рила: 8 декември, х. Мальовица

Сигурно вече сте чули, че се канят да застрояват Рила и да я направят планински курорт от рода на Банско. В знак на това, че сме против застрояването, ще се съберем на х. Мальовица на 08.12.2007 г. на Алпиниада за девствена Рила. Алпинистите си искат Рила девствена!

Източник: Алпийски клуб "Млад дихател"

Прочети пълния текст

Прес съобщение: За Рила в Пловдив, 25.11.07г.

Тази неделя /25 ноември, 2007г./ на площад „Ст.Стамболов”, /„копчетата”/ в Пловдив, от 13ч. ще се проведе поредната акция в защита на Национален Парк Рила.

Активистите ще информират пловдивската общественост относно случая и ще продължат да събират подписи, подкрепящи кампанията за незабавно спиране на незаконните строежи в НП Рила и неодобрената заради инвестиционни намерения проекто-защитена зона "Рила – буфер" (BG0001188)

Прочети пълния текст

В НАШАТА ДЪРЖАВА – ВСИЧКО НАОПАКИ

Конкретният повод събрал многолюдната и разнообразна тълпа е призива към избранниците на народа да се събудят и да включат „Рила буфер" в списъка на НАТУРА 2000 местата, което им беше изкомуникирано с посланието ЦЯЛАТА РИЛА – В НАТУРА! Гражданите настояват да бъде запазено единството на Рила планина, тя да остане натурална, естествена, дива... както за българските, така и за европейските й наследници. "Искаме си я в натура, не в пари!" скандираха природозащитниците и пяха „Високи сини планини" и химна, в който строфата „твойта хубост, твойта прелест" завършваха с „ах, те имат край...".

Прочети пълния текст

Идеята за гражданското присъствие за НАТУРА 2000 утре

Под мотото „В нашата държава – всичко наопаки" да дойдем облечени жените като мъже, а мъжете като жени! Елате поне с по един фетиш, присъщ на противоположния пол (напр. мъжете може да си сложат поне по един сутиен върху дрехите, да дойдат с шарена дълга пола, или пък минижуп, а жените – вратовръзки, да си нарисуват мустаци и т.н.) Бъдете креативни!!! *


От 9.30 ч., 22 ноември, четвъртък, пред Министерски съвет на площад Независимост!
(след като сме се подготвили добре, гримирали, нагласили...) ще разиграем пред медиите с букви, които ще се движат, следните три съобщения:

Прочети пълния текст

Студенти от Софийски университет стартират проект 'Зелен университет'


Зелен университет

От 20 ноември, стартират дейностите по проект "Зелен университет". В него студенти от СУ "Св. Климент Охридски" ще покажат на своите колеги и на широката общественост нуждата от информационни кампании на "еко" тематика.

Прочети пълния текст


         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    В Стара Загора се намира единствената в България специализирана болница за лечение, рехабилитация и връщане в природата на пострадали диви животни. Повече информация.
             Планина, обичам те