Календар

Новини


На Националния празник пожертваха Национален парк „Пирин“

На Националния празник пожертваха Национален парк „Пирин“Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк „Пирин“, алармира Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината.

Прочети пълния текст

1027 посещения 1 коментара

Победа за природата! МОСВ отмени разрешителното за ВЕЦ край Говедарци

Победа за природата! МОСВ отмени разрешителното за ВЕЦ край ГоведарциМинистерството на околната среда и водите отмени разрешителното решението за изграждане на изключително спорната водноелектрическа централа "Енерджи -Говедарци" в подножието на Рила. Проектът би бил пагубен за природата в района и срещу него жалби подадоха местни хора, Риболовен клуб „Балканка“ и WWF България

Прочети пълния текст

349 посещения

Призовават премиера Герджиков да върне проектоплановете за управление на парковете Пирин, Витоша и Рила

 Призовават премиера Герджиков да върне проектоплановете за управление на парковете Пирин, Витоша и РилаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков по повод наскоро приключилата проверка на състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки. Природозащитниците обръщат вниманието на премиера Герджиков, че сред споменатите обществени поръчки и изпълнение на секторни политики не са договорите за разработването на проектите за планове за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша.

Прочети пълния текст

503 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18Лекция 18 [21.02.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (2-ра част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

309 посещения

FSC се разграничи от „Швайгхофер“ след жалбата на WWF

FSC се разграничи от „Швайгхофер“ след жалбата на WWFWWF приветства решението на FSC да се разграничи от австрийската дърводобивна компания „Холциндустри Швайгхофер“ и я призовава да предприеме действия срещу незаконната търговия с дървесина и срещу слабостите в своето управление на този процес.

Прочети пълния текст

274 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17Лекция 17 [14.02.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (1-ва част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

353 посещения

WWF: Стига паркове на хартия. Европейската природа трябва да има реална защита

WWF: Стига паркове на хартия. Европейската природа трябва да има реална защитаДнес в Брюксел международната природозащитна организация WWF връчва на комисаря по околна среда Кармену Вела доклад с препоръки за подобряване на функционирането на европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. В доклада са включени и негативни примери за функциониране на мрежата от България. Европейският съюз е изградил един от най-новаторските, наднационални системи за природозащита в света – мрежата Натура 2000. Но прилагането й може да се подобри и защитата на природата на много места да заработи реално, а не да остане зададена само на хартия, се казва в доклада.

Прочети пълния текст

360 посещения

Две вечери на френското планинарско кино със специален гост режисьора Жил Шапаз

Две вечери на френското планинарско кино със специален гост режисьора Жил ШапазШест филмови премиери ни очакват в Дома на киното на 23 и 24 февруари

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното! Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.
Организатор на събитието е фестивал за екстремни спортове и туризъм „Дни на предизвикателствата“, Агенция „Одисея-ин“ в партньорство с Френски културен институт и магазини „Стената“.

Прочети пълния текст

327 посещения

Доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда определя като заплаха за биоразнообразието на България строителството в защитените зони

Доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда определя като заплаха за биоразнообразието на България строителството в защитените зониВ доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда от 3 февруари тази година, "бурното развитие на градовете и инфраструктурата през последните 15 години (включително в защитени зони по „Натура 2000“)" е определено като една от най-сериозните заплахи за биоразнообразието на България.

Можете да прочетете доклада на: http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_bg_bg.pdf

Прочети пълния текст

511 посещения

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиитеКоалиция „За да остане природа в България“ изразява своята подкрепа за решението на новия президент Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите. В този си вид законът заплашваше българската природа и представляваше "скрита приватизация" на публичните ресурси на страната.

Прочети пълния текст

384 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Защитените територии в парк Странджа са 14 на брой. Най-известните от тях са: Парория, Устие на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и други.
           
  Install Flash player!