Календар

Новини


Гражданите могат да се обявят против мръсния въздух в Бобов дол и региона

Гражданите могат да се обявят против мръсния въздух в Бобов дол и регионаДо 8 септември 2018 г. гражданите могат да се обявят против плановете на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и биомаса. Общественият достъп до заявления за нови комплексни разрешителни на централите дава право на гражданите да изпратят мнение до Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и да защитят правото си на чист въздух.
Районът на Бобов дол и Големо село също страда от системно замърсяване, а ТЕЦ „Бобов дол“ се нарежда сред най-големите в Европа виновници за високи нива опасни вещества във въздуха.

Прочети пълния текст

586 посещения

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар в Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедент

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар в Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедентКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че на извънредно заседание на общинския съвет на Царево днес ще се разгледа план за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната защитена местност.

Прочети пълния текст

2722 посещения 2 коментара

Стотици ще участват в трансграничния маратон Via Pontica между България и Румъния

Стотици ще участват в трансграничния маратон Via Pontica между България и РумънияС бягане през границата отбелязват 100 мир в Добруджа

Третото издание на трансграничния маратон Via Pontica ще се състои на 2 септември (неделя). Стартът е на северния плаж край Крапец, а участниците ще пробягат разстоянието до румънския курорт 2 Май. Броят на участниците надхвърля 200, а записването продължава до тази събота.

Прочети пълния текст

674 посещения

Проект за добив на въглища заплашва три села в Софийско

Проект за добив на въглища заплашва три села в Софийско"Създаването на чисто нова мина означава, че държавата подлага на риск от заличаване един добре развит селски район в близост до столицата, в който хората се радват на възможности за отдих, градини, а напоследък и екотуризъм."

Министерският съвет благослови проект за мина, който ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в селата Бърложица, Радулово и Братушково, подкопавайки дългосрочното развитие на района. Фирми, вероятно свързани с бизнесмена Христо Ковачки, имат зелена светлина от Министерство на околна среда и водите (МОСВ) за концесия на „Алдомировски въглищен басейн“ още от 2016 година. Тя включва площ от 1891 декара и е за следващите 2926 години. Очакваните постъпления от концесията в общината се равняват на 18 хиляди лева на година — сума, крайно недостатъчна да компенсира екологичните и социални последствия за населението.

Прочети пълния текст

1553 посещения

Еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България

Еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България40% от горите у нас са сертифицирани по надеждната система FSC (Forest Stewardship Council / Съвет за стопанисване на горите)

Всички сертифицирани към момента гори в България преминаха през одит спрямо новите изисквания на FSC националния стандарт за горска сертификация. Това означава, че изискванията за отговорно управление на горите стават общовалидни за територията на цялата страна. Към момента 1 489 664 ха или почти 40 % от горите у нас са сертифицирани именно по FSC системата за горска сертификация.

Прочети пълния текст

648 посещения

Екоминистерството е виновно за лошото състояние на Седемте рилски езера и за постоянните закононарушения в Рила

Екоминистерството е виновно за лошото състояние на Седемте рилски езера и за постоянните закононарушения в РилаСофия, 14 август 2018 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ заявява, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е основният виновник за незаконното навлизане на хоро в едно от Седемте рилски езера в опита за поставяне на рекорд за Гинес и за нарушаването на плана за управление на Национален парк Рила.

Прочети пълния текст

950 посещения

Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в България чрез метода на изкуственото гнездо

Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в България чрез метода на изкуственото гнездоНа 10 август екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани настани два млади египетски лешояда, излюпени на затворено, в специално адаптирано за целта гнездо в близост до Маджарово. Двата лешояда са дарени от зоопарковете в Прага и Злин по линия на програмата за размножаване на вида към Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Те бяха докарани лично от координатора на програмата – Антон Вайдл и Директора на Зоопарка в Прага – Мирослав Бобек. Експерименталният метод – „хакинг“ – приспособяване към дивата природа на птици, излюпени на затворено, посредством изкуствено гнездо, има за цел да подпомогне дивата популация на световно застрашения египетски лешояд на Балканите.

Прочети пълния текст

679 посещения

Природозащитниците настояват за публичен избор на съдиите от 5-членката, която ще гледа делото за плана на Пирин

Природозащитниците настояват за публичен избор на съдиите от 5-членката, която ще гледа делото за плана на Пирин Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) да изберат публично 5-членния състав на ВАС, който ще разглежда дали 3-членен състав на същия съд правилно е отменил правителственото решение от декември 2017 г., с което беше променен планът за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши застрояване на близо половината му територия.

Прочети пълния текст

1818 посещения

Подай ми... солницата!

Подай ми... солницата!Организаторите на тазгодишното издание на Фестивала на солта в Бургас търсят най-интересните солници за Конкурса „Подай ми … солницата“. Ако сте колекционер или имате ефектни солнички в дома си, ако пазите стари семейни реликви за съхранение на сол или сте получавали оригинални нови модели - запишете се за участие в конкурса, който започва в 17.30 ч. в музейното пространство „симБиотично“ на Бургаските солници. Шестото издание на Фестивала на солта ще се проведе на 10 август от 16.00 до 22.30 часа на брега на Атанасовско езеро.

Прочети пълния текст

706 посещения

Мис и мистър солена кал ще търсят на фестивала на солта

Мис и мистър солена кал ще търсят на фестивала на солтаНа 10 август от 19.30 часа в близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро ще се проведе забавният конкурс „Мис и Мистър Солена кал“, в който могат да се включат граждани и гости на Бургас без значение от тяхната възраст, пол и образование. Единственото изискване на организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ е да бъдат артистично окаляни с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена на конкурса. Специално жури ще определи победителите, но награди ще има за всички смели участници. Желаещите могат да се запишат за участие предварително във f Солта на живота и на тел. 0896798908 или директно по време на Фестивала до 19 часа.

Прочети пълния текст

782 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те