Календар

Новини


Коментар на експерта

Коментар на експертаПомолихме един от водещите адвокати в областта на правото по околна среда, Александър Коджабашев, да ни представи своя прочит на решение 42 СОМ 7B.72 за национален парк „Пирин“. Публикуваме неговия коментар:

Прочети пълния текст

1854 посещения

ЕК потвърди проблемите, за които природозащитната общност алармира от години: България одобрява проекти в Натура 2000 без оценки за съвместимост

ЕК потвърди проблемите, за които  природозащитната общност алармира от години: България одобрява проекти в Натура 2000 без оценки за съвместимостСофия, 23 юли 2018 г. - През изминалата седмица Европейската комисия публикува . Информационен документ за установяване на нарушения по теми и по държави В областта на природозащитното законодателство Комисията е изпратила официално уведомително писмо до България за неспазване на Директивата за птиците и Директивата за природните местообитания. Това писмо е част от наказателна процедура на ЕС за установено нарушение. Сред емблематичните казуси, които стоят зад тази процедура, са: строежите в зони за птиците по Черноморското крайбрежие и в Стара планина, планове, засягащи необявената зона Рила-буфер, кариерите за открит добив в защитените зони. В последната година проблем са и процедурите за оценка за съвместимост и липсата на такава при проекта за магистрала през Кресненския пролом, както и промените в действащия план за управление на Национален парк „Пирин“.

Прочети пълния текст

6146 посещения

ЮНЕСКО за Пирин: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиране

ЮНЕСКО за Пирин: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиранеКоалиция от природозащитни организации „За да остане природа в България“ съобщава, че решението на Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО за Пирин вече е публикувано официално и от него става ясно, че твърденията на вицепремиера Валери Симеонов за това, че ЮНЕСКО разрешава строителство в парка, са спекулации.

Прочети пълния текст

2550 посещения

Нелегалната търговия с хайвер заплашва есетрите по света

Нелегалната търговия с хайвер заплашва есетрите по светаБългария се нарежда на 5-о място по износ на култивиран хайвер за периода между 2010 и 2015 г.

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с есетри от Конвенцията за международна търговия със застрашените от изчезване видове (CITES), нелегалната продажба на техния хайвер продължава, сочи съвместно проучване на природозащитните организации WWF и TRAFFIC. Според доклада, озаглавен „Разбиране на глобалния пазар за хайвер“, тази незаконна дейност излага на сериозен риск и без това застрашените видове. Проучването е направено на база на официалните данни за износ и производство, декларирани към CITES, както и на реални проверки на пазарите в няколко ключови страни на потребление – Китай, Франция, Германия, Япония, Русия и САЩ.

Прочети пълния текст

486 посещения

ЮНЕСКО: Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде допълнен и преработен

ЮНЕСКО: Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде допълнен и преработенТази седмица излезе официалното решение на 42-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин. Въпреки големия интерес по темата Пирин, един аспект остана извън вниманието на медиите, а именно бъдещето на новия план за управление на НП Пирин, извън спора за неговата екологична оценка.

Прочети пълния текст

907 посещения 2 коментара

В първото си заседание съдът изслуша становищата на страните и намери исковете на колектива за допустими

  В първото си заседание съдът изслуша становищата на страните и намери исковете на колектива за допустимиНа днешното си заседание от 10:30 ч. Софийският градски съд даде ход на делото, заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община, независимо от нейното възражение. Това се случва след една година опити на „Група за чист въздух“ да заведат дело и след като трима съдии си дадоха отвод. На първото заседание съдът намери исковете за напълно допустими и определи, че колективът има капацитет да води делото.

Прочети пълния текст

582 посещения

Българското народно събрание гласува да бъдат увеличени съдебните такси до 900 пъти, за да ограничи достъпа ни до правосъдие!

Българското народно събрание гласува да бъдат увеличени съдебните такси до 900 пъти, за да ограничи достъпа ни до правосъдие!Днес, 12 юли, българското народно събрание гласува увеличаването на съдебните такси за неправителствени организации между 74 и 900 пъти и между 14 и 900 пъти за граждани, за да ограничи достъпа им до правосъдие! Молим споделете и помогнете на гражданското общество в България!

Прочети пълния текст

812 посещения 1 коментара

Парламентът ще гласува увеличение на съдебните такси до 900 пъти

Парламентът ще гласува увеличение на съдебните такси до 900 пътиСпоред предварителната програма на Народното събрание под точка 6 в дневния ред попада "Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс". Това означава, че утре или вдругиден депутатите ще гласуват окончателно промените, които предвиждат увеличение на съдебните такси за НПО и граждани до 900 пъти! Още по време на гласуването на първо четене ние внесохме становища срещу този пореден опит за ограничаване на достъпа ни до правосъдие! Вижте повече информация какво предвиждат тези промени и как те ще повлияят на гражданските ни права тук

Следете гласуването и се гответе за незабавни действия!

Прочети пълния текст

649 посещения

Евродепутати призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу България, за да спаси Пирин и Кресненското дефиле

Евродепутати призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу България, за да спаси Пирин и Кресненското дефилеЧленове на Европейския парламент, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела, с което изразяват своята загриженост за критичната ситуация в две български защитени зони - Национален парк Пирин и Кресненското дефиле, съобщава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

952 посещения

Ловният сокол отново гнезди в България

Ловният сокол отново гнезди в БългарияЛовният сокол – световно застрашен вид, се завърна като гнездящ вид в страната. Това е огромен успех за природозащитната общност у нас и е резултат от години съвместен усилен труд.

Eкип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) откри първото, доказано от повече от десет години насам, активно гнездо на ловни соколи в България.

Прочети пълния текст

534 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те