Календар

Новини


Видове птици от разредите Кълвачоподобни и Врабчоподобни (1-ва част)

Видове птици от разредите Кълвачоподобни и Врабчоподобни (1-ва част)Лекция 15 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 05.03.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.

Прочети пълния текст

408 посещения

Адвокати към Европейската комисия: Българският съд неглижира проблема с мръсния въздух

Адвокати към Европейската комисия: Българският съд неглижира проблема с мръсния въздух Комисията трябва да се намеси в борбата за достъп до чист въздух в Полша и България

Организацията за екологично право ClientEarth, в сътрудничество със Екологично сдружение "За Земята", сигнализират Европейската комисия, че българският съд системно отказва да разглежда дела за чистотата на въздуха и така нарушава европейското право. Според вносителите Комисията има основание да стартира нова наказателна процедура срещу страната. Жалбата включва и липсата на достъп до правосъдие в Полша.

Прочети пълния текст

298 посещения

WWF, партньори и доброволци възстановиха ценни крайречни гори по Дунав и Марица

 WWF, партньори и доброволци възстановиха ценни крайречни гори по Дунав и МарицаБогати на биоразнообразие, местообитанията край реките имат важно екологично значение

Близо петгодишните усилия на WWF по възстановяването на крайречните гори се увенчаха с успех и след съвместна дейност с Изпълнителната агенция по горите и Регионални дирекции по горите в Русе и Пловдив днес са възстановени 481 декара горски площи в две защитени зони от Натура 2000 – „Река Марица“ и „Мартен-Ряхово“. За целта бяха използвани различни дървесни видове от местен произход, поради което възстановените гори се доближават максимално до естествените.

Прочети пълния текст

278 посещения

България може да бъде първата страна, изключена от Орхуската конвенция

България може да бъде първата страна, изключена от Орхуската конвенцияСофия, 28 февруари 2019 г. – България продължава да не спазва изискванията на Орхуската конвенция и може да бъде първата страна, изключена от нея, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от първия доклад на Комитета за съответствие по конвенцията от 18 февруари 2019 за напредъка по изпълнението на негово решение VI/8d относно прилагането на конвенцията в България. В доклада е посочено, че страната ни трябва да изпълни изискванията на решение VI/8d на Съвета на държавите членки на Орхуската конвенция до 1 октомври 2019 г., в противен случай следва спиране на правата й по Конвенцията.

Прочети пълния текст

1714 посещения 1 коментара

Видове птици от разредите Совоподобни, Козодоеподобни, Синявицоподобни и Птици носорози

Видове птици от разредите Совоподобни, Козодоеподобни, Синявицоподобни и Птици носорозиЛекция 14 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 26.02.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.

Прочети пълния текст

358 посещения

Започна регистрацията за осмото издание на Байк и рън за Чепън (20 април, Драгоман)

Започна регистрацията за осмото издание на Байк и рън за Чепън (20 април, Драгоман)Богата културна и спортна програма ще се разгърне на площада пред Общината

Регистрацията за осмото издание на “Байк и рън за Чепън” на 20 април 2019 г. в Драгоман вече е отворена на адрес chepan.stenata.com. Eдно от най-големите събития за планинско бягане и колоездене в страната с над 400 участници годишно, състезанието е организирано от община Драгоман и магазини “Стената”. От 2018 г. то е и част от Българска колоездачна лига (БКЛ).

Прочети пълния текст

834 посещения

Стрелба по кола на БДЗП в Дуранкулак

Стрелба по кола на БДЗП в ДуранкулакНа 12 февруари късно вечерта е стреляно по кола на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), паркирана в двора на полева станция „Дуранкулак“. Най-вероятно деянието е дело на бракониери, които извършват незаконен риболов в езерата Шабла и Дуранкулак. Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата и явно това е провокирало стрелбата.

Прочети пълния текст

639 посещения

'За Земята': За чист въздух е нужно партньорство, а не търсене на виновни

 'За Земята': За чист въздух е нужно партньорство, а не търсене на виновни Има много възможни решения за подобряването на качеството на въздуха, но кое от тях ще е подходящо за София — никой не може да каже със сигурност поради липсата на достатъчно информация и разбиране на многобройните аспекти и взаимовръзки. Около това мнение се обединиха експерти, граждани и неправителствените организации по време на публичната дискусия “Какво не знаем за мръсния въздух” на 13.02.2019. То адресира липсата на актуални, качествени и достъпни данни, на задълбочени анализи и координирана работа между различни компетентни и отговорни институции за решаване на този изключително сериозен проблем. В срещата участва и Столична община, представена от Теодора Полимерова, директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“.

Прочети пълния текст

923 посещения

От 1 до 28 февруари избираме “Европейско дърво на годината 2019”

От 1 до 28 февруари избираме “Европейско дърво на годината 2019”От днес до 28 февруари 2019 г. 15 дървета от европейски страни се състезават да спечелят симпатиите на приятелите на конкурса "Европейско дърво на годината".

Прочети пълния текст

636 посещения

Видове птици от разредите Пустинаркоподобни, Гълъбоподобни, Кукувицоподобни и Бързолетоподобни

Видове птици от разредите Пустинаркоподобни, Гълъбоподобни, Кукувицоподобни и БързолетоподобниЛекция 13 към Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. Ще се проведе на 12.02.2019 г. от 18:30 ч. в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква). 

Прочети пълния текст

400 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Птиците пеят не защото са щастливи. По този начин те маркират своята територия.
           
  Install Flash player!