Календар

Новини


Мерките за качеството на въздуха - в дълбока тайна от гражданите

Мерките за качеството на въздуха - в дълбока тайна от гражданитеГраждани и неправителствени организации са нежелани на работна среща относно бъдещия план за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната.

Днес Световната банка, която разработва предложение по поръчка на Министерство на околната среда и водите, представя своя доклад с анализи и препоръки за конкретни мерки. Срещата е със затворен характер, като домакинът МОСВ е решил да не покани заинтересовани граждани и представители на неправителствени организации, работещи по темата.

Прочети пълния текст

452 посещения

Мерудия, Van Cock и Tha Crew пеят благотворително за Черно море, свободно от пластмаса

Мерудия, Van Cock и Tha Crew пеят благотворително за Черно море, свободно от пластмасаКонцертът в Маймунарника на 5 юни открива серия от инициативи за социалната кауза Plastic Free Black Sea

На 5 юни групите Мерудия, Van Cock, и The Crew, ще изнесат благотворителен концерт в клуб Маймунарника (Борисова Градина, София), с цел насочване на общественото внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци и привличането на съмишленици в каузата за почистването му и намаляване на човешкия отпечатък върху морската вода.

Прочети пълния текст

284 посещения

Проекторешение на ЮНЕСКО за Пирин потвърждава всички досегашни искания за защита на националния парк

 Проекторешение на ЮНЕСКО за Пирин потвърждава всички досегашни искания за защита на националния паркБългарското правителство е на ход – да потвърди решенията на съда и на ЮНЕСКО за Пирин или да допусне сечи и строежи в парка

Експертите на ЮНЕСКО са наясно с опасностите пред Национален парк Пирин и потвърждават опасенията за Пирин на българските природозащитни организации, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от проекторешението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, което ще бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 г. в Бахрейн.

Прочети пълния текст

23094 посещения

Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла

 Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) оставя в сила решението по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от 2017 г. по одобрената от правителството алтернатива едната посока на автомагистрала Струма да минава през Кресненското дефиле, а другата – през планината, източно от дефилето. За това предупреждават от коалициите от неправителствени организации „За да остане природа в България“ и „За Кресна“.

Прочети пълния текст

385 посещения

Асоциация на парковете в България отбелязва Европейския ден на парковете във Витоша

Асоциация на парковете в България отбелязва Европейския ден на парковете във ВитошаЗа първи път в България ще бъде честван Европейският ден на парковете – 24 май. Тази година надсловът на празника е „Културното наследство: то е в нашата природа“. За целта Асоциация на парковете в България организира туристическа обиколка в Природен парк Витоша с водачи, които ще покажат растителните видове от местната флора, които могат да се използват при приготвянето на различни ястия. Освен кулинарният привкус, ще се запознаем с пролетния спектър от цъфтящи растения, ще поговорим за ПП Витоша и природните богатства, които опазва. Ще коментираме и темата за защитените територии в България и дали държавата ни се грижи добре за тях.

Прочети пълния текст

264 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24На 22 май от 18:30 ще се проведе лекция 24 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (8-а част)

Прочети пълния текст

249 посещения

Доколко зелена е Хидроенергията? - курс 'Опазване на биоразнообразието'

 Доколко зелена е Хидроенергията? - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица на 23 май от 18,30 ч., завладени от случващото се на Балканите и проектите за масовото изграждане на ВЕЦ, на гости ще ни е Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“. Той ще ни разкаже за случващото се у нас, до къде са стигнали битките, част от които бяха представени преди 2 години в рамките на нашия курс. Как ние може да се включим в каузата за опазване на реките у нас и на Балканите!

Прочети пълния текст

273 посещения

„Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“

 „Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“Активисти на екологичната организация прожектираха послания, с които показаха, че бъдещето не принадлежи на изкопаемите горива

Една от охладителните кули на ТЕЦ „Бобов дол“ близо до с. Големо село се превърна в екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. „Бъдеще без въглища“, „Чистият въздух е наше право“ и „Артефакт от 20-ти век“ бяха само част от съобщенията, които се появиха на съоръжението.

Прочети пълния текст

403 посещения

Днес отбелязваме Деня на Натура 2000 с призив към българските институции за нейното опазване

Днес отбелязваме Деня на Натура 2000 с призив към българските институции за нейното опазванеКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напомня, че днес, 21 май, отбелязваме Европейския ден на Натура 2000. Целта на този ден е да привлече вниманието на хората към нуждата от опазването на природните местообитания и на биоразнообразието в тях. Въпреки че мрежата от защитени зони има вече 26-годишна история със своите екологични, социални и икономически ползи, същността ѝ все още не е достатъчно добре позната на голяма част от населението в Европа. Тази липса на осведоменост е един от главните проблеми за нейното ефективно опазване.

Прочети пълния текст

279 посещения

Проект на БДЗП спечели престижната награда 'Натура 2000'

Проект на БДЗП спечели престижната награда 'Натура 2000'Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Наградите „Натура 2000“, която се проведе вчера (17 май) в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

Прочети пълния текст

320 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    За отглеждането на 1 кг жито са необходими само 60 литра вода, докато производството на 1 кг месо изисква между 2 500 и 6 000 литра вода.
             Планина, обичам те