Календар

Новини


Мисия на Бернската конвенция ще проверява нарушенията по магистрала Струма

Мисия на Бернската конвенция ще проверява нарушенията по магистрала СтрумаДнес, след докладваните от Европейската комисия нарушения на европейското природозащитно законодателство (в апликационната форма и процедурата по ОВОС), Постоянният комитет на Бернската конвенция взе решение да засили наблюдението на случая на строителството на магистрала Струма през Кресненски пролом. В най-кратък срок в България ще бъде изпратена мисия на независим международен експерт, който да провери наличната информация и документи и да проведе консултация с всички заинтересовани страни.

Прочети пълния текст

544 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 8

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 8Лекция 8 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 10.12.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Ястребоподобни (3-та част) и Соколоподобни

Прочети пълния текст

226 посещения

Откриваме новия сезон на публичните ни лекции с разказ за живота в Южен Океан

Откриваме новия сезон на публичните ни лекции с разказ за живота в Южен ОкеанСкъпи приятели и през тази учебна година продължават вечерните ни публични лекции, които са част от курса ни „Опазване на биоразнообразието“. Очакваме ви отново в Клуб на пътешественика на 14 декември (събота) от 16 часа.

Прочети пълния текст

360 посещения

Благодарност за безценната помощ на доброволците за работата на Коалицията

Благодарност за безценната помощ на доброволците за работата на Коалицията В деня на доброволеца, ние от Коалиция "За да остане природа в България" изразяваме нашата сърдечна признателност на всички, които доброволно подпомогнаха дейностите ни през изминалата година.

С Вашата помощ успяхме да реализираме и една от най-успешните ни каузи за 2019 г., а именно "Въвеждай данни за оценка на натиска върху защитени зони от Натура 2000". В мисията ни се включиха над 200 доброволеца, набрани основно чрез платформата Timeheroes. Сред доброволците, които помогнаха имаше и незрящ човек, който със своя хъс и мотивация ни показа, че няма невъзможни неща и че колкото и да е трудно, ако има желание се намира и начин.

Прочети пълния текст

366 посещения

14 филма ще видим в програмата на 15-тите Дни на предизвикателствата (2-5 декември 2019 г.)

14 филма ще видим в програмата на 15-тите Дни на предизвикателствата (2-5 декември 2019 г.)Фестивалът стартира в понеделник, 2 декември

2019 г. се оказа благодатна за фестивала „Дни на предизвикателствата“ в много отношения. Освен, че фестивалните дни са вече четири (2-5 декември), разпределени в две локации (Френски институт и УАСГ), а гостите от чужбина са четирима ( Еврард Венденбаум, Антоан Жирард, Дион Леонард и Кристоф Дюмарес плюс Жил Бьоф, лектор в деня на откриването), тази година публиката ще има възможност да се наслади и на цели 14 филма!l Организаторите от магазини „Стената“ са подготвили разнообразна кино селекция за любителите на екстремните пътешествия, вълнуващите приключения, алпинизма и катеренето, парапланеризма, бягането, ските и сноуборда, ветроходството и цялостно, активностите сред природата.

Прочети пълния текст

860 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 7

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 7Лекция 7 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 03.12.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Ястребоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

261 посещения

Интернет страница за иновативно обучение по природни науки

Интернет страница за иновативно обучение по природни наукиОнлайн обучителен тулкит с информация за теория и практика в природозащитата, научни изследвания, управление на природни ресурси и гражданско застъпничество в България, Гърция и Чехия вече е достъпен на адрес: http://edu.parks.bg. Той е създаден по проект „Бъдещи природозащитници“, който се изпълнява от Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Солунския университет „Аристотел“ (AUTH), Гърция и Чешкия университет по природни науки в Прага (CULS).

Прочети пълния текст

359 посещения

Експертен форум “Как да сме енергийно независими?” събра над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове днес

 Експертен форум “Как да сме енергийно независими?” събра над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове днесФорум на тема “Как да сме енергийно независими?” подчерта важността от създаване на нормативна уредба, която да подпомогне участието на гражданите в енергийната система. Събитието се проведе днес във Френския институт в София, организирано от „Грийнпийс“ - България, в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. Участие в специализираното събитие взеха над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове.

Прочети пълния текст

388 посещения

Започва нов проект за гражданско участие в полза на природата

Започва нов проект за гражданско участие в полза на природатаАсоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ започват нов проект, с който до края на октомври 2021 г. ще обединят усилията си за насърчаване на прякото участие на граждани във вземането на решения на местно ниво за бъдещето на околната среда.

Прочети пълния текст

311 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 6

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 6Видове птици от разредите Пеликаноподобни (2-ра част), Щъркелоподобни, Фламингоподобни и Ястребоподобни (1-ва част)
Дата: 26.11.2019 г.; начален час: 18:30; място: заседателна зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква). 

Прочети пълния текст

270 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  През 1933 г.е обявен първият резерват в България - Силкосия. През 1934 г. е обявен първият природен парк не само в България, но и на Балканския полуостров - Витоша.
           
  Install Flash player!