Календар

Новини


Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконна

Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконнаФиналното решение на Съда на ЕС от 17 април е, че в полската гора Беловежа, която е световно защитен природен обект от списъка на ЮНЕСКО, сечта е незаконна и продължаването й ще наложи тежки глоби на страната.

Прочети пълния текст

327 посещения

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и този четвъртък в Благоевград, Варна, Велико Търново и Сливен

 Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и този четвъртък в Благоевград, Варна, Велико Търново и СливенПротестите в защита на Национален парк Пирин продължават тази седмица, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. След вчерашния протест в София, пред НДК, където се провеждаше неформална среща на европейските министри на околната среда, в четвъртък, 12 април 2018 г. граждани ще излязат по улиците на Благоевград, Варна, Велико Търново и Сливен.

Прочети пълния текст

271 посещения

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петиция

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петицияБългарска фондация Биоразнообразие и поддръжници се присъединяват към кампанията на международните организации Seas At Risk, WeMove.EU и Our Fish, като заедно ще връчат петиция на министъра на околна среда на Швеция, Пер Енкуист (Per Ängquist). Демонстрацията ще включва костюми на морски животни и банер призоваващ за спешни действия за защита на моретата и забрана на прекомерния улов на риба. Акцията ще се проведе на 10-и април 2018 от 11 - 14 часа. Връчването на петицията ще бъде между 11:15 и 11:30

Прочети пълния текст

547 посещения 1 коментара

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'На 24.03.2018 г. в гр. София, на бул. Мария Луиза 58, бе учредена Национална гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България, с Инициативен комитет в състав: д-р Мила Бобадова – ветеринарен лекар и собственик на клиники „Добро Хрумване“; Диляна Попова – актриса, дизайнер и модел; д-р Даниела Маринова – ветеринарен лекар, Габриела Пападопова – председател на сдружение „На Ти с природата“; Георги Челебиев - дизайнер и създател на блога Fork Fork Fork; Любомила Кривошиева – фондация „Дивите животни“, Петя Алтимирска – председател на сдружение „КАЖИ“.

Прочети пълния текст

315 посещения

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 април

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 априлВ Благоевград и Сливен ще са в четвъртък, на 5 април

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че следващата седмица на 10 и 11 април в София ще се проведе неформална среща на екоминистрите от Европейския съюз. За тогава се планират и следващите протести в защита на Национален парк Пирин в София.

Прочети пълния текст

401 посещения

Социологическо проучване за CETA: споразумението крие повече рискове, отколкото ползи

Социологическо проучване за CETA: споразумението крие повече рискове, отколкото ползиНа 29.03.2018 г. от „За Земята“ публикуваха данни от национално представително проучване за познатостта и нагласите на гражданите към търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, , извършено за тях от Маркет линкс.
Според него гражданите смятат, че СЕТА крие повече рискове, отколкото ползи, като близо 38% от анкетираните са отговорили, че не знаят или не могат да отговорят на този въпрос. Близо половината (44,7%) от останалите интервюирани отговарят на него, че преобладават рисковете, а само около една пета от тях (19%) смятат, че споразумението носи повече ползи. Притесненията на гражданите се виждат и от отговорите на друг въпрос, от който става ясно, че само 9.8% от тях не виждат значими рискове. Основните притеснения на българинът са свързани със снижаване и заобикаляне на стандартите за безопасност на храните (39.5%), намаляване на конкурентността на българския бизнес и възможността държавата да бъде съдена от чужди компании в наднационални арбитражи (23.2%) като при този въпрос гражданите са могли да дават повече от един отговор.

Прочети пълния текст

247 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19На 3 април от 18:30 часа ще се проведе лекция 19 от школата по орнитология и природозащита на тема: Морските птици в открито море – знания и предизвикателства

Лектор:
▪ д-р Мария Богданова* – Център по екология и хидрология в Единбург, Шотландия (Великобритания)

Прочети пълния текст

274 посещения

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 март

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 мартДелото за обжалване на правителственото решение е насрочено за 14 май

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 29 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

707 посещения 2 коментара

Реките - място за живот - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Реките - място за живот - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица е време да разберем какви са предизвикателствата пред реките и техните обитатели - рибите. Факти за структурата и процесите в реките, миграцията на рибите и интересни казуси от работа по тяхното опазване, ще ни разкаже експертът ихтиолог Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей при БАН на 28. 03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Темата: "Реките - място за живот и предизвикателствата пред техните обитатели"

Прочети пълния текст

274 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18На 27 март от 18:30 часа ще се проведе лекция 18 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (3-та част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа. Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

309 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  На много места у нас, а и в целия им ареал, костенурките изчезват необратимо и само от тяхното целенасочено опазване зависи тези видове да продължат живота си на Земята.
           Планина, обичам те