Календар

Новини


Природозащитниците не са давали съгласие за сечи и строежи в Пирин

Природозащитниците не са давали съгласие за сечи и строежи в ПиринИзказванията за "втори лифт в Банско" целят изместване на фокуса от пореден опит за разрешаване на мащабни сечи и строежи в националния парк

Коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че на работна среща в Министерски съвет вчера с бивши и настоящи служители на МОСВ, представители на администрацията на Банско и на природозащитни експерти, инициирана от вицепремиера Валери Симеонов, стана ясно, че се готви бърза, мащабна промяна на концесионния договор за ски-зона "Банско", която да узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и строежи в Национален парк "Пирин".

Прочети пълния текст

5281 посещения

МОСВ манипулира консултации на Европейската комисия за НАТУРА 2000

МОСВ манипулира консултации на Европейската комисия за НАТУРА 2000Асоциацията на парковете в България обвинява МОСВ в опит да предопредели резултата от консултациите с Европейската комисия, касаещи Натура 2000 законодателството, манипулирайки нейните участници и изключвайки експертните и критични гласове и заинтересовани страни. Утре, 21 ноември, ще се проведе билатерална среща с представителите на Европейската комисия, за да се разгледат всички въпроси, свързани с опазването и управлението на Натура 2000 местата в България, достъпа до правосъдие и участие на обществеността в областта на опазването на природата и др.

Прочети пълния текст

183 посещения

Няма съгласие за втора кабинка!

Няма съгласие за втора кабинка! Коалиция "За да остане природа" остро възразява на изказването на Валери Симеонов след срещата, че е постигнат резултат и природозащитните сме се съгласили на втора кабинка. Нашите думи, че трябва да се разреши проблема с опашките са превратно изтълкувани и интерпретирани. Ние сме призвани да пазим природата и никога няма да се съгласим с предложения, които я унищожават и нарушават екологичното законодателство!

Прочети пълния текст

364 посещения

Младежи от Асеновград се превръщат в посланици на Биосферен парк „Червената стена“

Младежи от Асеновград се превръщат в посланици на Биосферен парк „Червената стена“ Екип на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) посети СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Асеновград и се срещна с 50 младежи от IX-ти, X-ти и XI-ти клас и им разказа подробности за биосферния парк „Червената стена“, в който се намират. Обучението е част от проект “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”, финансиран от Мтел еко грант - „Природа с бъдеще“ и се изпълнява със съдействието на Община Асеновград и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив.

Прочети пълния текст

141 посещения

Тревожен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Национален парк Пирин заради плановете за разширението на ски зоните

 Тревожен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Национален парк Пирин заради плановете за разширението на ски зоните Както винаги, преди началото на новия ски сезон, правителството започва ударно да работи за „втора кабинка на Банско“, която е само претекст

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че българското правителство вече петни международния имидж на страната , защото за проблемите около унищожаването на Национален парк Пирин са наясно на най-високо международно ниво в ЮНЕСКО. Проблемите в Пирин са свързани с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона, представяна скромно като „втората кабинка на Банско“ и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

263 посещения

Помогни на проекта 'Сподели земята'

Помогни на проекта 'Сподели земята' Скъпи приятели, можете да подкрепите идеята на Българска фондация Биоразнообразие "Сподели земята" като гласувате на: http://despred.com/proekti-30/ Всеки може да гласува по веднъж .Това става чрез натискане на бутона „Гласувай“ на съответната страница на нашия проект. Гласуването ще продължи в рамките на две седмици до 27.11.2017 г., след което резултатите ще бъдат обработени и ще се обявят победителите в конкурса. Помогнете им да свържем фермерите и пазителите на българските традиции с гражданите!

Прочети пълния текст

75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО“

75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО“Днес от „За Земята“ публикуваха данни от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на ГМО, извършено за тях от Маркет линкс. То показва широка подкрепа сред гражданите за въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране [2] като 74.9% от анкетираните искат такъв. Процентът на българите, които желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите е още по-висок: 78.4%.

Прочети пълния текст

284 посещения

Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)

Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа. Школата по орнитология и природозащита е безплатна. Лекциите се провеждат всеки вторник от 18:30 ч., а дължината им е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема. На 21 ноември ще се проведе лекцията на тема: Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

227 посещения

АПБ сигнализира за потенциални нарушения в ПП Витоша

АПБ сигнализира за потенциални нарушения в ПП ВитошаДнес, 16.11.2017 г., Асоциация на парковете в България подаде сигнали до Дирекцията на Природен парк Витоша, Регионалната инспекция по околна среда и води гр. София и Регионалната дирекция по горите гр. София за потенциални нарушения на територията на Природен парк Витоша противно на режимите на действащия План за управление на ПП Витоша.

Прочети пълния текст

187 посещения 2 коментара

Общините Банско и Разлог се отказват от биосферен парк на ЮНЕСКО в Пирин

 Общините Банско и Разлог се отказват от биосферен парк на ЮНЕСКО в Пирин„Баюви дупки – Джинджирица“ е един от най-старите резервати в България

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че общините Банско и Разлог торпилират международния имидж на България в областта на опазване на околната среда!

Прочети пълния текст

2809 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те