Календар

Новини


Манипулации и порочни практики по време на обществените обсъждания на ОВОС за автомагистрала Струма Лот 3.2

Манипулации и порочни практики по време на обществените обсъждания на ОВОС за автомагистрала Струма Лот 3.2В понеделник, 11 септември, в градовете Кресна и Симитли се проведоха обществени обсъждания по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценката за съвместимост на проекта за Автомагистрала Струма Лот 3.2. от Симитли до Кресна. Публикуваме медийното съобщение на Коалицията “Да спасим Кресненското дефиле” и се солидализираме напълно с твърденията и исканията им!

Прочети пълния текст

181 посещения

Община Каварна, местни земеделци и рибари отказаха да обсъждат мерките за Калиакра

Община Каварна, местни земеделци и рибари отказаха да обсъждат мерките за КалиакраКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ с тревога констатира, че някои местни власти не желаят дискусии по мерките за опазване в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 в Калиакра. Заради проблемно застрояване в тази зона България беше осъдена от Европейския съд и е застрашена от ежедневни глоби.

Прочети пълния текст

1044 посещения 1 коментара

Природозащитниците изпращат сигнал до главния прокурор заради обществена поръчка на МОСВ за Натура 2000

 Природозащитниците изпращат сигнал до главния прокурор заради обществена поръчка на МОСВ за Натура 2000 Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепи позицията на главния прокурор Сотир Цацаров пред медии от 11 август 2017 година, в която той отбеляза, че създаването на Натура 2000 е една “доходна хранителна среда” за някои организации.

Прочети пълния текст

639 посещения

Ще „спаси“ ли страната ни от санкции предложеният план за управление за Калиакра

Ще „спаси“ ли страната ни от санкции предложеният план за управление за КалиакраБДЗП настоява за премахване на ветропарковете

През юли 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че е постигнал „възможно най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона „Калиакра“. Договореностите включват, по неговите думи, строги забрани за ползването на земите и в същото време запазването на шестте ветропарка, обект на решението. Тези новини предизвикаха вълна от недоволство и осуетиха провеждането на обществените обсъждания на плана за управление на трите защитени зони в района: Калиакра, Комплекс Калиакра и Белите скали.

Прочети пълния текст

324 посещения

Изявление от Фонд за дивата флора и фауна във връзка с пожара в Кресна

Изявление от Фонд за дивата флора и фауна във връзка с пожара в КреснаУчаствали ли сме в загасването на пожара?

Нашите екипи бяха там, те живеят там, работят и там са семействата им. Използвани са нашите високопроходими коли, с които доставяме храна за лешоядите, в помощ на служителите на пожарната при гасенето на пожара. Екипът ни и наши доброволци бяха пет дни на разположение за гасене на пожара в северния му край към селата Мечкул и Ракитна, време в което не извършваха обичайните си трудови задължения. Оказвана е помощ на горските служители и на пожарникарите.

Призоваваме министър Радев да се извини!

Прочети пълния текст

318 посещения

Празникът на кестеновите гори и Беласица отново ще ни зарадва с пъстри преживявания, вкусни гозби и много забавления

Празникът на кестеновите гори и Беласица отново ще ни зарадва с пъстри преживявания, вкусни гозби  и много забавленияЗаповядайте в село Коларово, където от 13 до 15 октомври 2017 г. ще се проведе 6-то издание на Фестивал на кестена.
Тази година програмата за събитието за първи път е тридневна и предлага голямо разнообразие от пъстри преживявания, вкусни гозби и много забавления.

Прочети пълния текст

269 посещения

Човешкият живот не може да бъде по-евтин от цената на строителството на една магистрала

Човешкият живот не може да бъде по-евтин от цената на строителството на една магистралаКоалиция от неправителствени организации „Да спасим Кресненското дефиле” изцяло подкрепя публичното настояване да не се бави строителството на магистрала Струма повече – за да бъдат спасени човешки животи. Напомняме във връзка с това, че в решението по ОВОС от 2008 година за строителството на магистрала беше записано, че отсечката през Кресненския пролом трябва да бъде изградена приоритетно преди всички останали отсечки. През 2009 г. правителството наруши това условие и започна строежа на магистралата от другите й отсечки – нещо, за което сигнализирахме като проблем единствено ние.

Прочети пълния текст

672 посещения

Виновните да платят сметката за „Калиакра“

Виновните да платят сметката за „Калиакра“Не бива да страдат нито българската природа, нито икономическото развитие на Добруджа

Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настоява виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността.

Прочети пълния текст

2453 посещения

Природозащитници искат оставката на министър Нено Димов

Природозащитници искат оставката на министър Нено ДимовМОСВ е основен виновник за напрежението в Добруджа

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изразява солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си вследствие на криза, генерирана от Министерството на околната среда и водите.

Прочети пълния текст

355 посещения

'Бомбата' Калиакра - кой излъга хората?

'Бомбата' Калиакра - кой излъга хората?Публикуваме пълният текст на интервюто на Стефан Аврамов, експерт по защитени територии в Българска Фондация Биоразнообразие, публикувано в Club Z, който разяснява кашата от лъжи, спекулации и недоразумения, която забърка министърът на околната среда и водите Нено Димов по случая Калиакра. Статията можете да прочетете на: https://clubz.bg/node/56961

Прочети пълния текст

647 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!