Календар

Новини


Нено Димов като лобист за застрояване и сечи в НП Пирин трябва да поеме политическата отговорност след решението на съда

Нено Димов като лобист за застрояване и сечи в НП Пирин трябва да поеме политическата отговорност след решението на съдаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България настоява за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след вчерашното окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което отмени скандалните промени в плана за управление на Национален парк Пирин от декември 2017 г.

Прочети пълния текст

1301 посещения

ПОБЕДА ЗА ПИРИН И ОСТАВКА ЗА НЕНО ДИМОВ!

ПОБЕДА ЗА ПИРИН И ОСТАВКА ЗА НЕНО ДИМОВ! Коалиция "За да остане природа в България" благодари на стотиците хиляди граждани, които в продължение на почти една година отделяха от личното си време, за да защитят Национален парк "Пирин"! Благодарим ви, че не се отказахте да защитаваме не само Пирин, но и спазването на законите в България! Благодарим на всички, които протестирахте в студа, в дъжда в над 40 града на България и по света! Днес Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно най-сериозният риск за парка - решението на Министерски съвет, разрешаващо строителство на нови съоръжения. Това решение беше подготвено от министър Нено Димов в нарушение на няколко български закона и 4 европейски директиви.

Прочети пълния текст

689 посещения 2 коментара

Започнаха сечите в Борисова градина!

Започнаха сечите в Борисова градина!Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ сигнализира, че тази сутрин в участък на Борисовата градина, заключен между бул. Цариградско шосе, бул. Драган Цанков, бул. Пейо Яворов и ул. Незабравка, е започнало извършването на неправомерна сеч. Тя предвижда да се отсекат значителен брой дървета при пълна непрозрачност. Сечта в Борисовата градина се извършва на основата на документ: “Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарковата част на “Борисова градина”, който третира дърветата като стопанска гора за дърводобив. Прокуратурата вече се е произнесла, че горите в градските зелени площи не могат да се третират като стопанска гора за сеч.

Прочети пълния текст

820 посещения

Какво трябва да направи държавата след разораването на дюните до къмпинг „Смокиня“

Какво трябва да направи държавата след разораването на дюните до къмпинг „Смокиня“Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, предупреждава, че разораването и унищожаването на дюните в природната забележителност „Пясъчните дюни в м. Каваците“ е сериозно нарушение на законодателството и показва безсилието на държавата да опазва природата.

Прочети пълния текст

669 посещения

Лекция на тема 'Видове птици от разредите Соколоподобни (2-ра част), Жеравоподобни и Дроплоподобни'

 Лекция на тема 'Видове птици от разредите Соколоподобни (2-ра част), Жеравоподобни и Дроплоподобни'15.01.2019 г., от 18:30 в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква).

В рамките на лекцията ще има и кратка демонстрация как лесно и бързо да направим хранилка за пойни птици – благодарение на Александър Маринов – Санчо.

Лекцията е част от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов" към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. Школата по орнитология и природозащита е безплатна. Продължителността на всяка лекция е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема.

Прочети пълния текст

371 посещения

Лекция на тема 'Видове птици от разредите Ястребоподобни (3-та част) и Соколоподобни'

Лекция на тема 'Видове птици от разредите Ястребоподобни (3-та част) и Соколоподобни'Лекцията е част от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. Школата е безплатна и се провежда всеки вторник от 18:30 ч. в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква). Продължителността на всяка лекция е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема.

Прочети пълния текст

400 посещения

Флашмоб за Пирин пред Министерски съвет на 27 декември

Флашмоб за Пирин пред Министерски съвет на 27 декември На 27 декември 2018 г., четвъртък, от 8,30 ч. природозащитната коалиция "За да остане природа в България" организира флашмоб пред Министерски съвет под надслов: „Не ни пързаляйте за Пирин“. Във Фейсбук събитието за флашмоба се казва: "Елате на 27.12 пред най-голямата пързалка в България - сградата на българското правителство.

Прочети пълния текст

450 посещения

Дадоха на Жирардели водата на Пирин

Дадоха на Жирардели водата на ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, предупреждава, че водата на Пирин отива лесно при концесионера на ски зона Банско с гласуваните днес от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух (!)

Прочети пълния текст

745 посещения 3 коментара

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в ПиринГражданската коалиция „За да остане природа в България“ алармира, че на 12 декември депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание гласуваха Законът за защитените територии (ЗЗТ) да бъде изменен така, че вече да не забранява изменението на естествените водни течения в националните паркове. Това означава, че коритата на реки ще могат да бъдат променяни, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг. Опитът да се промени ЗЗТ се прави чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух.

Прочети пълния текст

965 посещения

Видове птици от разред Ястребоподобни (2-ра част)

Видове птици от разред Ястребоподобни (2-ра част)Школа по орнитология и природозащита към НПМ-БАН продължава на 11.12.2018 с 2ра част от темата за Ястребоподобните птици. Внимание! Благодарение на Български Соколарски Съюз ще присъства и жива птица на място – мишелов на Харис – заедно с представител на организацията. Адаптираната към човешко присъствие птица ще послужи като моделен обект, върху който ще бъдат демонстрирани от непосредствена близост някои основни характеристики на дневните хищни птици. 

Прочети пълния текст

439 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!