Календар

Новини


Протестът в защита на Национален парк Пирин в София посреща бегачите, които щафетно прекосиха България

Протестът в защита на Национален парк Пирин в София посреща бегачите, които щафетно прекосиха БългарияСъвсем не става дума за втора кабинка над Банско – половин Пирин е вече отворен за строителство

На 8 февруари 2018 г., четвъртък, граждани ще протестират за пореден път срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

643 посещения 1 коментара

Граждани протестират пред парламента днес по обяд заради промени в Закона за опазване на земеделските земи

Граждани протестират пред парламента днес по обяд заради промени в Закона за опазване на земеделските земиКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" подкрепя днешния протест от 12,30 ч. на задния вход на парламента на гражданите, обединени срещу застрояването на красивите места на България и унищожаването на земеделските земи. Протестът ще се състои пред задния вход на Народното събрание на 7.2.2018 г. /сряда/ от 12.30 до 13.00 часа.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/154748581986487/

Прочети пълния текст

329 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 12

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 12На 06 февруари от 18:30 часа ще се проведе лекция 12 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Дъждосвирцоподобни (2-ра част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Школата по орнитология и природозащита е безплатна

Прочети пълния текст

432 посещения

Подкрепа за ветото на президента на Закона за посевния и посадъчния материал

Подкрепа за ветото на президента на Закона за посевния и посадъчния материалКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" подкрепя ветото на президента върху Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал, приет на 24 януари 2018 г. от Народното събрание.

Прочети пълния текст

1417 посещения

Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават. Тръгва бегачна щафета от Свиленград до София

Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават. Тръгва бегачна щафета от Свиленград до СофияСъвсем не става дума за втора кабинка на Банско – половин Пирин е вече отворен за строителство

На 1 февруари 2018 г., четвъртък, граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

1101 посещения 2 коментара

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 11

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 11На 30 януари от 18:30 часа ще се проведе лекция 11 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Дъждосвирцоподобни (1-ва част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

309 посещения

Международен доклад: строителството на ски курорти в Пирин нанася необратими щети на Национален парк „Пирин“

Международен доклад: строителството на ски курорти в Пирин нанася необратими щети на Национален парк „Пирин“Докладът, изготвен от Dalberg, представя възможности за устойчиво развитие на планинския район

На Национален парк „Пирин“, едно от най-важните места за биоразнообразието в Европа, са нанесени необратими щети в резултат на разрастването на ски зона Банско, се казва в публикуван днес. доклад на WWF Анализът показва, че ски зоната, одобрена от българското правителство през 2000 г., компрометира икономическата стойност на Пирин и не води до ясни ползи към днешна дата, а новите планове за мащабни сечи и строежи биха нанесли допълнителни големи щети и се основават на неясен бизнес модел.

Прочети пълния текст

841 посещения

WWF представя международно изследване на тема: Национален парк 'Пирин' може да осигурява поминък без необходимост от застрояване и сечи

WWF представя международно изследване на тема: Национален парк 'Пирин' може да осигурява поминък без необходимост от застрояване и сечиWWF България организира в понеделник, 29 януари, от 11,00 до 12,00 ч. в пресклуба на БТА представянето на ново международно изследване на WWF: Национален парк "Пирин" може да осигурява поминък без необходимост от застрояване и сечи.

Участници:
Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF-България, Катерина Раковска, Константин Иванов, Добромир Добринов, Владимир Иванов - WWF-България, както и представител на авторския колектив на доклада.

Може да се гледа онлайн на: http://www.bta.bg/bg/pressclub/id/6261/

Прочети пълния текст

913 посещения

Право на отговор в предаването 'Здравей България', Нова телевизия

Право на отговор в предаването 'Здравей България', Нова телевизияДо екипа на „Здравей, България“, Нова телевизия


Искане за право на отговор


Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас от Коалиция „За да остане природа в България“, за да поискаме право на отговор във връзка с интервю с министъра на околната среда и водите Нено Димов, излъчено в предаването "Здравей, България", интервала 8:32 – 8:50 ч. на 26 януари 2018 г. Министърът спомена на няколко пъти организаторите на протестите за Пирин на 25.01.2018 г. Коалиция „За да остане природа в България“ е организатор на протеста в София на същата дата.

Прочети пълния текст

363 посещения

Световната федерация по гребане декларира, че ще опазва природното наследство на ЮНЕСКО

Световната федерация по гребане декларира, че ще опазва природното наследство на ЮНЕСКОWWF и ФИСА призовават останалите спортни общности да последват примера

Две седмици преди началото на олимпийските игри в Южна Корея, най-старата международна спортна федерация, тази по гребане – ФИСА, стана първата световна спортна федерация, която декларира, че ще опазва световното природно наследство от списъка на ЮНЕСКО, заедно с буферните зони на защитените обекти.

Прочети пълния текст

688 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  На територията на България всички видове от рода Соколи са защитени от закона. Според някои изследвания соколите се нареждат сред най-интелигентните птици.
           
  Install Flash player!