Календар

Новини


България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!

България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.
Събития
Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Прочети пълния текст

534 посещения

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод приетите промени в АПК

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод приетите промени в АПК Днес президентът и група народни представители са внесли искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционността на промените в Административно-процесуалния кодекс, приети от парламента миналата седмица.
Припомняме, че тези промени са свързани с по-високи такси за обжалване и с по-къс съдебен процес, което означава по-малко достъп до правосъдие и по-малко контрол върху решенията на изпълнителната власт. Тези промени нарушават правата ни на гражданите и са удар по демокрацията въобще! Вижте повече информация на: https://www.president.bg/news4599/darzhavniyat-glava-rumen-radev-zakonnostta-ne-e-usluga-koyato-pravovata-darzhava-predostavya-na-grazhdanite-a-neobhodimo-uslovie-za-neynoto-sashtestvuvane.html

Прочети пълния текст

553 посещения

58 млрд. евро скрити субсидии за студен резерв от замърсяваща енергия в ЕС

58 млрд. евро скрити субсидии за студен резерв от замърсяваща енергия в ЕСБългария е похарчила 96 млн. евро за разполагаеми мощности, които дори не се активираха, когато беше необходимо

Поне 58 млрд. евро се добавят към сметките за ток на потребителите в Европейския съюз, за да се финансират централи, които работят на въглища, газ и ядрена енергия, под формата на т.нар. разполагаеми мощности или студен резерв. Това показва анализът на данните, събрани от европейския офис на „Грийнпийс“. Според проучването 32,6 млрд. евро са похарчени за разполагаеми мощности в ЕС между 1998 и 2018 г. Още общо 25,7 млрд. евро са разпределени от различни правителства за студени резерви до 2040 г. През последните 20 години разходите за такива мощности в ЕС са се увеличили близо четири пъти.

Прочети пълния текст

729 посещения

Броени до старта на WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по протежение на цялото българско Черноморие

Броени до старта на WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по  протежение на цялото българско ЧерномориеОсновната му задача е опазване водите на Черно море свободни от пластмаса

След месеци очакване и подготовка, е време морското предизвикателство WIND2WIN за скоростно преминаване между граничните морски села Дуранкулак и Резово най-после да започне.

Прочети пълния текст

521 посещения

Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни такси

Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни таксиКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че прегласуваните днес след президентско вето промени в Административно-процесуалния кодекс ще увеличат до 900 пъти съдебните такси, които граждани и неправителствени организации ще трябва да плащат, за да обжалват решение на държавната и местна власт, често взети в полза на техни спонсори и „обръчи от фирми“.

Прочети пълния текст

667 посещения 1 коментара

Спасихме Пирин от боклуците

Спасихме Пирин от боклуцитеИзгарянето на отпадъци в хижите и мокрите кърпички - новите предизвикателства към планината

Юбилейното почистване, организирано от екологично сдружение За Земята, отбеляза двадесетата годишнина на кампанията в Национален парк Пирин. Инициативата привлече 120 участника, които в продължение на 9 дни събраха общо около 4 тона отпадъци, които са свалени до сепариращи инсталации в Благоевград и регионалните депа в общините Сандански и Разлог.

Прочети пълния текст

720 посещения

Номинирайте дърветата, които са ви впечатлили, в конкурса 'Дърво с корен 2018'

Номинирайте дърветата, които са ви впечатлили, в конкурса 'Дърво с корен 2018'До 10 септември 2018 г. продължава набирането на истории и разкази за дървета от цялата страна, докоснали с величието и миналото си сърцата ни.

Ако имате любимо дърво, под което обичате да прекарвате време с приятели и роднини; ако вековно дърво ви е впечатлило с магнетичното си излъчване по време на разходки сред природата; ако имате дърво, което е станало част от вашия жизнен път във важен за вас момент, разкажете за него и споделете историята му с всички, които обичат и ценят дърветата и мястото им сред нас.

Предложенията следва да бъдат изпращани до адрес: tree@bepf-bg.org

Прочети пълния текст

681 посещения

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“: Държавата се концентрира върху дълголетието на въглищните централи, а не на гражданите си

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“: Държавата се концентрира върху дълголетието на въглищните централи, а не на гражданите си Въглищните централи от комплекса „Марица Изток“ най-вероятно ще получат правото да работят и след 2021 г., в остър разрез с действащите в момента екологични изисквания. Това стана ясно от интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред регионалната преса в Стара Загора [1]. В него тя казва, че се надява на „добри новини“ за средата на септември, т.е. централите на въглища ще продължат да работят както досега.

Прочети пълния текст

1347 посещения 1 коментара

Доклад на WWF алармира: Подценяваме значението на реките

Доклад на WWF алармира: Подценяваме значението на рекитеПренебрегвайки „скритите“ предимства на реките, вредим на себе си, на икономиките и на природата

Докато наводнения и суши опустошават различни части от Земното кълбо, WWF насочва вниманието към способността на здравите реки да смекчават ефектите от тези бедствия. Това е само една от т.нар. „скрити“ ползи на реките, които обаче съвсем скоро могат да отидат в историята, ако сладководните водоеми продължат да бъдат подценявани, предупреждава доклад на международната природозащитна организация WWF.

Прочети пълния текст

542 посещения

20 години “Боклукът — в раницата”: Юбилейното почистване, организирано от 'За Земята', започва в НП Пирин

20 години “Боклукът — в раницата”: Юбилейното почистване, организирано от 'За Земята', започва в НП ПиринТрадиционното , почистване във високопланински защитени територии организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва на 25 август (събота) в Национален парк Пирин. Организаторите и доброволците се събират на хижа Яне Сандански над град Сандански, където стартира акцията. След това се насочват към хижа Синаница, заслон Спано поле и финишират на хижа Вихрен над Банско на 02 септември. За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна, както дългогодишни участници, така и много, които ще се включат за първи път. Доброволците са на възраст между 15 и 55 години.

Прочети пълния текст

1080 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те

    Често задавани въпроси