Календар

Новини


Отричащият климатичните промени Тръмп предава американското глобално лидерство - Greenpeace

Отричащият климатичните промени Тръмп предава американското глобално лидерство - GreenpeaceОтричащият климатичните промени Тръмп предава американското глобално лидерство - Greenpeace

Осъждайки решението на Тръмп да излезе от Парижкото споразумение за климата, „Грийнпийс Интернешънъл“ заяви, че то ще коства на САЩ, както ролята на лидер, която играеха досега, така и делът им от икономически ползи от прехода към използването на чиста енергия.

Прочети пълния текст

145 посещения

Светът все още може да постигне целите на Парижкото споразумение

Светът все още може да постигне целите на Парижкото споразумение"За щастие, Парижкото споразумение е по-голямо от всяка отделна страна, от всяко отделно правителство“, заяви в петък Мануел Пулгар Видал, ръководител на глобалната практика за климат и енергия на WWF. Видал коментира обявеното снощи намерение на американския президент Доналд Тръмп да започне процедура по оттеглянето на САЩ от историческото споразумение, с което близо 200 държави се ангажираха да положат усилия да ограничат покачването на средната температура до 1.5°C и по този начин да избегнат най-лошите последствия от промените в климата.

Прочети пълния текст

136 посещения

„Грийнпийс“- България ще представи концепцията за енергийни граждани в София

„Грийнпийс“- България ще представи концепцията за енергийни граждани в СофияЕкологичната организация „Грийнпийс“ - България ще представи в София концепцията за „енергийни граждани“. Това ще стане в рамките на конференцията „Енергийни граждани в Европа – къде сме ние?“, която ще се проведе на 6 юни, в Дома на Европа (Представителство на Европейската комисия в България). На нея българската аудитория ще бъде запозната с възможностите за производство на енергия от гражданите и последните тенденции в този динамичен сегмент.

Прочети пълния текст

139 посещения

Океани, свободни от пластмаса

Океани, свободни от пластмасаАктивисти на „Грийнпийс“ призоваха за мерки за намаляване на пластмасата по време на форум на Г20 в Бремен

Активисти на организацията „Грийнпийс“ призоваха днес за решение на острия проблем със замърсяването на моретата с пластмаса по време на форум на Г20. Те поискаха конкретни мерки - забрана за пластмасата за еднократна употреба и микропластмасата.

Прочети пълния текст

135 посещения

Туристическият потенциал на Трънско

Туристическият потенциал на ТрънскоПубликуваме материал от http://bulgaria-za.trun.bg за туристическия потенциал, който общината може да загуби, ако предприеме унищожаваща природата й минна промишленост

Разговаряхме с представители на туристическия бизнес за настоящето и бъдещето на този бранш в община Трън. Ето какво ни разказаха трима от тях:

Прочети пълния текст

150 посещения

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк ПиринПриродозащитниците внасят сигнали за нарушения с еврофондове

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по негово искане за изготвяне на позиция на министерството за обжалваните решения за екологичната оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

582 посещения

Искаме европейско правосъдие, за да не бъде осъдена българската природа

Искаме европейско правосъдие, за да не бъде осъдена българската природаНяма нито една присъда за съсипването на Черноморието и планините

Коалиция от природозащитни организации "За да остане природа в България" се присъединява към Марша за европейско правосъдие, който ще се проведе от 18 часа днес на площад "Народно събрание".

Подробности в събитията във Фейсбук:
София
Варна
Пловдив


Прочети пълния текст

574 посещения

Днес е денят на Натура 2000

Днес е денят на Натура 2000 Отбелязваме 25 години от създаването на европейската мрежа от защитени територии

Преди 25 години, с влизането в сила на Директивата за местообитанията, вторият стълб на Натура 2000 след Директивата за птиците, започва да работи наднационална мрежа за защита на природата на цял континент. Този акт дава възможност милиони квадратни километри от 27 000 места в Европа да бъдат свързани в най-голямата мрежа от защитени територии в света. Мрежата е възможност за България, тъй като доброто й прилагане осигурява високо качество на живота.

Прочети пълния текст

146 посещения

21 май е Европейски ден на Натура 2000

21 май е Европейски ден на Натура 2000Това, което стартира като инициатива на местно равнище чрез един испански LIFE проект, вече се превръща в официален европейски ден. На специална церемония комисарят по околната среда Кармену Велла, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Адина-Йоана Валеан и други подписаха Съвместна декларация за обявяване на 21 май за "Европейски ден на Натура 2000" - мрежа от защитени територии в Европа. Той ще се празнува ежегодно в цяла Европа.
Още тази година стотици местни събития и мрежови дейности в цяла Европа ще отбележат този специален ден за природата.

Прочети пълния текст

156 посещения

Марш за европейско правосъдие - 23 май, 18 часа, площад Народно събрание

Марш за европейско правосъдие - 23 май, 18 часа, площад Народно събраниеКоалиция "За да остане природа в България" се присъединява към Марша за европейско правосъдие, който ще се проведе на 23 май от 18 часа на площад "Народно събрание". Шествието ще мине пред сградите на Министерски съвет, Висшия съдебен съвет и ще завърши пред Съдебната палата.


Прочети пълния текст

167 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    Късното полово съзряване, ниската численост, изчезването на местообитанията, човекът с неговите действия и бездействия, водят тюленът монах към изчезването му от лицето на Земята.
             Форум 'Икономика за жива природа'