Календар

Новини


България може да бъде първата страна, изключена от Орхуската конвенция

България може да бъде първата страна, изключена от Орхуската конвенцияСофия, 28 февруари 2019 г. – България продължава да не спазва изискванията на Орхуската конвенция и може да бъде първата страна, изключена от нея, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от първия доклад на Комитета за съответствие по конвенцията от 18 февруари 2019 за напредъка по изпълнението на негово решение VI/8d относно прилагането на конвенцията в България. В доклада е посочено, че страната ни трябва да изпълни изискванията на решение VI/8d на Съвета на държавите членки на Орхуската конвенция до 1 октомври 2019 г., в противен случай следва спиране на правата й по Конвенцията.

Прочети пълния текст

1418 посещения 1 коментара

Видове птици от разредите Совоподобни, Козодоеподобни, Синявицоподобни и Птици носорози

Видове птици от разредите Совоподобни, Козодоеподобни, Синявицоподобни и Птици носорозиЛекция 14 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 26.02.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.

Прочети пълния текст

240 посещения

Започна регистрацията за осмото издание на Байк и рън за Чепън (20 април, Драгоман)

Започна регистрацията за осмото издание на Байк и рън за Чепън (20 април, Драгоман)Богата културна и спортна програма ще се разгърне на площада пред Общината

Регистрацията за осмото издание на “Байк и рън за Чепън” на 20 април 2019 г. в Драгоман вече е отворена на адрес chepan.stenata.com. Eдно от най-големите събития за планинско бягане и колоездене в страната с над 400 участници годишно, състезанието е организирано от община Драгоман и магазини “Стената”. От 2018 г. то е и част от Българска колоездачна лига (БКЛ).

Прочети пълния текст

633 посещения

Стрелба по кола на БДЗП в Дуранкулак

Стрелба по кола на БДЗП в ДуранкулакНа 12 февруари късно вечерта е стреляно по кола на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), паркирана в двора на полева станция „Дуранкулак“. Най-вероятно деянието е дело на бракониери, които извършват незаконен риболов в езерата Шабла и Дуранкулак. Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата и явно това е провокирало стрелбата.

Прочети пълния текст

537 посещения

'За Земята': За чист въздух е нужно партньорство, а не търсене на виновни

 'За Земята': За чист въздух е нужно партньорство, а не търсене на виновни Има много възможни решения за подобряването на качеството на въздуха, но кое от тях ще е подходящо за София — никой не може да каже със сигурност поради липсата на достатъчно информация и разбиране на многобройните аспекти и взаимовръзки. Около това мнение се обединиха експерти, граждани и неправителствените организации по време на публичната дискусия “Какво не знаем за мръсния въздух” на 13.02.2019. То адресира липсата на актуални, качествени и достъпни данни, на задълбочени анализи и координирана работа между различни компетентни и отговорни институции за решаване на този изключително сериозен проблем. В срещата участва и Столична община, представена от Теодора Полимерова, директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“.

Прочети пълния текст

844 посещения

От 1 до 28 февруари избираме “Европейско дърво на годината 2019”

От 1 до 28 февруари избираме “Европейско дърво на годината 2019”От днес до 28 февруари 2019 г. 15 дървета от европейски страни се състезават да спечелят симпатиите на приятелите на конкурса "Европейско дърво на годината".

Прочети пълния текст

540 посещения

Видове птици от разредите Пустинаркоподобни, Гълъбоподобни, Кукувицоподобни и Бързолетоподобни

Видове птици от разредите Пустинаркоподобни, Гълъбоподобни, Кукувицоподобни и БързолетоподобниЛекция 13 към Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. Ще се проведе на 12.02.2019 г. от 18:30 ч. в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква). 

Прочети пълния текст

292 посещения

Предложенията за промени в закона за биоразнообразието застрашават Натура 2000 и трябва да бъдат оттеглени

Предложенията за промени в закона за биоразнообразието застрашават Натура 2000 и трябва да бъдат оттеглениКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се присъединява към академичната и научна общност на БАН и университетите и изразява своята позиция, че предложеният от МОСВ законопроект за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие трябва да бъде оттеглен и внимателно преработен, поради съществени противоречия с Конституцията на Република България и с европейското законодателство.

Прочети пълния текст

723 посещения

Честит ден на влажните зони!

Честит ден на влажните зони!Вече повече от 20 години на 2 февруари светът отбелязва Деня на влажните зони. Всяка година Рамсарската конвенция, която се занимава на международно ниво с проблемите на тези така уязвими екосистеми, избира тема за Деня.
През 2019 г. темата за отбелязване на Световния ден е „Влажните зони и промените на климата“. Ние не сме безсилни срещу изменението на климата – влажните зони са естественото решение. Ако успеем да ги запазим!
Честит празник!

Прочети пълния текст

352 посещения

Протест за оставката на министър Нено Димов след окончателното решение на съда за Пирин

Протест за оставката на министър Нено Димов след окончателното решение на съда за ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България организира протест за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след окончателното решение на Върховния административен съд за Пирин. Протестиращите се събират от 18,30 ч. в четвъртък, 24 януари 2019 г., пред сградата на Министерски съвет.

https://www.facebook.com/events/380598449173958/

Прочети пълния текст

794 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Охлювите могат да спят по три години.
           
  Install Flash player!