Календар

Новини


ЕП изостави битката за климата, добавяйки газа и ядрената енергия към „зелените“ инвестиции

 ЕП изостави битката за климата, добавяйки газа и ядрената енергия към „зелените“ инвестицииЕП изостави битката за климата, добавяйки газа и ядрената енергия към „зелените“ инвестиции

Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия и класифицира ядрената енергия и изкопаемия газ като „зелени“ технологии. С гласуването си депутатите се изправят срещу общественото мнение в ЕС и излагат климата на риск, който може да има дълготрайни последици за бъдещето на планетата. Природозащитната организация WWF, наред с много други организации, компании и институции, се опасява, че този ход би могъл да отклони милиарди евро от възобновяемите енергийни източници в посока към замърсяващи природата изкопаеми горива и скъпа ядрена енергия.

Прочети пълния текст

240 посещения

WWF представи младите климатични герои на 2022 г.

 WWF представи младите климатични герои на 2022 г.Участници от Румъния и Чехия бяха отличени на регионалния младежки форум за климата в Бърно

За втора поредна година природозащитната организация WWF проведе кампания, целяща да насърчи младите хора в Централна и Източна Европа да стартират свои собствени екологични инициативи. Кулминацията на усилията в тази посока се разгърна в Бърно, Чехия, където се състоя регионален форум с участието на 33 младежи от България, Румъния, Сърбия и Чехия.

Прочети пълния текст

191 посещения

По предложение на WWF е обявена нова защитена местност по Дунав

 По предложение на WWF е обявена нова защитена местност по Дунав„Есетрите - Ветрен“ е първата защитена територия, посветена на опазването на есетрите у нас

По предложение на природозащитната организация WWF Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък на река Дунав – „Есетрите - Ветрен“. Този ход цели опазването на местообитанията на критично застрашени, застрашени и уязвими видове риби. Това и е първата защитена територия у нас, посветена на оцелелите десетки милиони години есетри.

Прочети пълния текст

421 посещения

Уебинар 'Питай експерта' - Туризъм, природа, море - 29 юни, 18 ч.

Уебинар 'Питай експерта' - Туризъм, природа, море - 29 юни, 18 ч. Не пропускайте на 29 юни от 18 часа поредния ни уебинар "Питай експерта", който този месец е посветен на туризъм, природа, море. В него ще участват Десислава Алексова, Елеонора Йосифова и Люба Батембергска, за да споделят ценен опит за това как туризмът може да бъде едновременно печеливш за хората и за природата. Повече информация във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/5071925899543694/

Прочети пълния текст

255 посещения

България се обедини в борбата за по-чист въздух

България се обедини в борбата за по-чист въздухПредставители на граждански сдружения от много части на страната с опит в борбата за по-добро качество на въздуха се събраха на 18 и 19 юни 2022 г. в Девня, за да учредят националното обединение за чист въздух „Дишай, България“.

Прочети пълния текст

572 посещения

Е-байк и нова кауза в Байк и рън за Чепън 2022 (15 октомври, Драгоман)

Е-байк и нова кауза в Байк и рън за Чепън 2022 (15 октомври, Драгоман)Тази година състезанието обяви подкрепата си за изследване и защита на птиците край Дуранкулак

През 2022 г. състезанието по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”, организирано от магазини “Стената” и Община Драгоман, навлиза във второто си десетилетие. На 15 октомври край Драгоман предстои 11-то издание, в което отново се очаква да се регистрират над 800 бегачи и байкъри, решени да демонстрират висок състезателен дух сред красивата природа на Чепън планина и Драгоманското блато.

Прочети пълния текст

446 посещения

Гроздан Караджов е поредният министър, който забавя решението за последната отсечка на автомагистрала „Струма“

Гроздан Караджов е поредният министър, който забавя решението за последната отсечка на автомагистрала „Струма“В серия от публични изяви министърът на регионалното развитие и благоустройството — Гроздан Караджов, твърди, че решението трасето на АМ „Струма“ в района на Кресненския пролом да мине изцяло в източна посока (вариант Г-20), е еднолично решение на премиера Кирил Петков, наложено му от собствения му баща, Петко Петков. По този начин се прави внушението, че двамата Петкови са виновни както за избора на вариант, така и за забавянето на строежа.

Прочети пълния текст

413 посещения

Плановете за възстановяване в страните от Централна и Източна Европа – потенциална заплаха за природата?

Плановете за възстановяване в страните от Централна и Източна Европа – потенциална заплаха за природата? Инвестициите във възобновяеми източници в българския план за развитие и устойчивост са необходима и положителна мярка, но при ясни правила, ограничаващи унищожаването на биоразнообразие, Натура 2000 и защитени територии.

Прочети пълния текст

589 посещения

Кресненският пролом е важен за България — ще се търси най-доброто решение за последната отсечка от автомагистрала „Струма“, каза премиерът Кирил Петков

Кресненският пролом е важен за България — ще се търси най-доброто решение за последната отсечка от автомагистрала „Струма“, каза премиерът Кирил ПетковДнес министър-председателят Кирил Петков прие лично подписите на стотици хора, подкрепили гражданската инициатива „Да спасим Кресненския пролом – в памет на Боян Петров”. Искането призова бъдещата и последна отсечка на автомагистрала „Струма“, извън Кресненския пролом, да носи името на прочутия алпинист, биолог, изследовател и природозащитник Боян Петров. На връчването присъстваха депутатите Зорница Стратиева и Александър Дунчев, представители на рафтинг общността, колеги от научната общност на Боян Петров, природозащитници и негови приятели, които също подкрепят каузата.

Прочети пълния текст

531 посещения

Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”

Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”Помните ли онази култова реплика от филма “Куче в чекмедже”, която гласеше "баща ми ще ми купи колело, друг път". Нещо подобно се случи днес в Народното събрание, когато депутатите постигнаха "компромис".

Прочети пълния текст

743 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!