Календар

Новини


Предложените промени в законодателството за водите обслужват собственици на незаконосъобразни водни централи и премахват забраната за строителство на нови ВЕЦ

Предложените промени в законодателството за водите обслужват собственици на незаконосъобразни водни централи и премахват забраната за строителство на нови ВЕЦКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава Министерство на околната среда и водите да оттегли предложените промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водноелектрически централи (ВЕЦ) в националната екологична мрежа и представляват опит за удължаване живота на малките ВЕЦ-ове (мВЕЦ) с водохващания на реки, които не отговарят на изискванията на действащото законодателство.

Прочети пълния текст

1103 посещения

„Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали срещу незаконни строежи в Синеморец

„Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали срещу незаконни строежи в СинеморецГражданската инициатива „Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали до МОСВ, ДНСК и Върховна административна прокуратура с искане за обявяване за нищожни на осем разрешителни за строежи в с. Синеморец. Те са за три гаража, две вилни сгради, две ажурни огради и допълнително застрояване и са издавани от община Царево в периода 2014 – 2017 година. Някои от тези обекти вече са реализирани и дори въведени в експлоатация.

Прочети пълния текст

1484 посещения

WWF с призив към МОСВ да оттегли предложения, застрашаващи реките

WWF с призив към МОСВ да оттегли предложения, застрашаващи рекитеПредложените промени излагат на риск сладководното биоразнообразие и местните общности

Природозащитната организация WWF изпрати официални становища до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с призив да оттегли предложенията за промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водно-електрически централи (ВЕЦ) в националната екологична мрежа и улесняват функционирането на вече построени без необходимите документи ВЕЦ.

Прочети пълния текст

255 посещения

Дарителска кампания за висотомер за вековните дървета на България

Дарителска кампания за висотомер за вековните дървета на БългарияАсоциация на парковете в България започна инициатива за съхраняване на вековните дървета на България. Целта е повече вековни дървета да бъдат обявени за защитени.

Като част от нея стартираме и настоящата кампания за събиране на средства, които ще използваме за закупуване на професионален висотомер. Може да ни подкрепите с дарения в Платформата

Прочети пълния текст

274 посещения

Обученията „Застъпници за природата“ продължават в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора

Обученията „Застъпници за природата“ продължават в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара ЗагораОбученията #ЗастъпнициЗаПриродата на живо продължават! Очаквайте ни следващата седмица в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора

Бургас – 19 август (четвъртък) от 16:00 ч; Регионална библиотека „Пейо Яворов“

Ямбол – 20 август (петък) от 16:00 ч; хотел „Кабиле“

Сливен – 21 август (събота) от 13:00 часа; хотелски комплекс “Национал Палас“

Стара Загора – 22 август (неделя) от 13:00 часа; Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Прочети пълния текст

684 посещения

Проучване на WWF: Стотици хиляди километри реки са изложени на риск

 Проучване на WWF: Стотици хиляди километри реки са изложени на рискПричината са проекти за развитие на хидроенергетика

Ново проучване на WWF, публикувано в престижното списание Global Sustainability, установи, че за първи път над 260 000 км свободно течащи реки са поставени под заплаха поради проекти за изграждането на съоръжения за производство на хидроенергия. Общият участък на реките в риск е по-дълъг от шест обиколки на Земята. Сред застрашените реки, които могат да бъдат прекъснати, са Амазонка, Конго и Салуин, всяка с дължина от хиляди километри и дом на уникални животински и растителни видове.

Прочети пълния текст

797 посещения

The Bear Card: дарителска карта в подкрепа на българските мечки от WWF България, iCard и Mastercard

 The Bear Card: дарителска карта в подкрепа на българските мечки от WWF България, iCard и MastercardWWF България, българската финтех компания iCard и Mastercard започват стратегическото партньорство „Заедно за дивата природа“ в подкрепа на каузи за опазване на дивата природа в България и осигуряване на лесен начин за дарителство на потребителите.

Програмата стартира с нов продукт, наречен The Bear Card – иновативна платежна карта, създадена специално за дарители, с грижа към околната среда. The Beаr Card е произведена от 75% рециклирана пластмаса и е рециклируема карта, с по-малък въглероден отпечатък от стандартните картови пластики, изработени от PVC. Всеки потребител, който използва The Bear Card, подкрепя опазването на българските мечки, а iCard и Mastercard, правят дарение в полза на WWF България при всяко плащане, извършено с картата.

В следващите три години за партньорите предстои реализацията на редица ключови проекти, свързани със защитата на околната среда, опазването на застрашените видове, насърчаването на корпоративната и лична отговорност към природата.

Прочети пълния текст

311 посещения

Съвременен цирк разказва за връзката на всеки един от нас с климатичните промени

Съвременен цирк разказва за връзката на всеки един от нас с климатичните промениПървата спирка на общоевропейското турне за климата на артистите от Цирк MagdaClan е в София, като част от програмата на Мини Арт Фест 11, който се провежда на 23, 24 и 25 юли на паркинга пред Стадион „Академик“, срещу парк „Гео Милев“. Входът е свободен!

Седем циркови артисти, акробати, четирима музиканти, впечатляващ декор и сцена, и много истории за разказване. Това са само част от цифрите, описващи съвременния цирков спектакъл на открито „WeLand“, който ще нахлуе в 10 европейски града това лято, като част от #ClimateOfChange – комуникационна кампания на италианската организация WeWorld и още 15 европейски партньори, целяща да информира младите хора за връзката между промените в климата и климатичната миграция.

Прочети пълния текст

640 посещения

Над 847 милиона лева от плана за възстановяване хвърлени в каца без дъно

Над 847 милиона лева от плана за възстановяване хвърлени в каца без дъноЗемеделското министерство не се отказва от проекта на нереформираната си компания „Напоителни системи“, като предвижда още от същото

Проектът за реконструкция на системите за напояване на стойност над 847 млн. лв. на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) трябва да отпадне от Националния плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ) алармират от Коалиция „За да остане природа в България“. Освен че проектът предвижда наливането на пари в нереформираната държавна компания „Напоителни системи – ЕАД“, той показва редица управленски и екологични проблеми.

Прочети пълния текст

574 посещения

Политическото кадруване в горските стопанства е в ущърб на българската гора и трябва да се преустанови незабавно!

Политическото кадруване в горските стопанства е в ущърб на българската гора и трябва да се преустанови незабавно!Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” настоява за прекратяване на политическите и немотивирани уволнения и назначения в системата на управление на горите. „Смяната на директори и служители в държавните горски и ловни стопанства трябва да се провежда само след проверки от отговорните институции и при констатирани нарушения. А за назначаването на нови директори да се организира конкурс.”, заявява Нели Дончева, главен експерт “Опазване на горите” във WWF България.

Прочети пълния текст

1588 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!