Календар

Новини


12-тият 'Байк и рън за Чепън' е тази събота в Драгоман

12-тият 'Байк и рън за Чепън' е тази събота в ДрагоманСъстезанието под надслов “Адреналин с кауза 4” насърчава съхраняването на вековните дървета с помощта на специално приложение

Броени дни ни делят от 12-тото издание на едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”. Завръщайки се в оригиналния си пролетен формат, надпреварата ще се проведе тази събота, 29 април, в Драгоман. Организатори са магазини “Стената” и Община Драгоман. Регистрацията за събитието е вече затворена, но ограничен брой участници ще могат да се запишат и на място.

Прочети пълния текст

458 посещения

Четвъртък, 27.04, отворено писмо и протест пред Президентството: Стоп на всякакви опити да се строи незаконно в Кресненския пролом

Четвъртък, 27.04, отворено писмо и протест пред Президентството: Стоп на всякакви опити да се строи незаконно в Кресненския пролом От Българска рафтинг федерация, Коалиция “Да спасим Кресненския пролом”, Коалиция “Да остане природа в България”
На 27.04, четвъртък, от 9:00 ч., представители на Българската рафтинг федерация ще връчат отворено писмо до президента на Република България с което настояват за спиране на всякакви опити за строежи в Кресненския пролом без задължителната екологична оценка и отчитане на интересите на местните хора. Писмото се обявява и против превръщане на настоящия път Е-79 в еднопосочно платно на автомагистрала „Струма“.

Прочети пълния текст

270 посещения

ИЗВЪНРЕДНО: Протест пред РИОСВ Велико Търново. Ще се пречупи ли кметът на Павликени и ще се съгласи ли да се изгарят отпадъци?

ИЗВЪНРЕДНО: Протест пред РИОСВ Велико Търново. Ще се пречупи ли кметът на Павликени и ще се съгласи ли да се изгарят отпадъци?На 24 април, понеделник, от 10:00 ч. във Велико Търново предстои заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ, което ще реши дали ще се изгарят отпадъци в землището на близкото с. Върбовка. В 09:00 - час по-рано, се събират на протест жителите на града и съседните общини против инвестиционното предложение. Съпротивата срещу проекта е много силна - само за броени месеци се събраха над 20 хиляди подписа против инсталацията за изгаряне.

Прочети пълния текст

447 посещения

22 април е Денят на Земята. Да я съхраним!

22 април е Денят на Земята. Да я съхраним!На света в момента живеят близо 8 милиарда души. Всички тези същества са представители на един вид - Homo sapiens.

В същото време, планетата ни е дом за още близо 9 милиона вида!

Човешкото влияние върху околната среда обаче е толкова голямо, че само през последните 500 години е довело до измирането на 784 вида (данните са към 2004 г. според Световния червен списък).

Прочети пълния текст

320 посещения

Поредно посегателство над дюните у нас

Поредно посегателство над дюните у насПодадохме жалба срещу строеж на курорт върху дюните на Каваците
Дюните по силата на Конституцията на Република България са изключителна държавна собственост и като такива не могат да бъдат собственост на частни лица, нито да се използват за нужди, различни от тяхното опазване или възстановяване. Именно това е в основата на желанието на различни инвеститори да докажат, че на Каваци никога не е имало дюни и това, което всички можем да видим с очите си не са дюни, а изоставени земеделски земи.

Прочети пълния текст

401 посещения

WWF отбеляза Часа на Земята в България с благотворително куиз парти

 WWF отбеляза Часа на Земята в България с благотворително куиз партиПовече от 250 души съпреживяха празника на природата заедно с WWF

За 16-а поредна година WWF отбеляза Часа на Земята в България. Повече от 250 радетели за опазването на природата у нас се събраха в клуб „Микстейп 5“, за да празнуват заедно с любимата си организация.

Прочети пълния текст

331 посещения

В Седмицата на гората - лекция на тема 'Старите гори и тяхното опазване' в Биологически факултет

В Седмицата на гората - лекция на тема 'Старите гори и тяхното опазване' в Биологически факултет В Седмицата на гората Българска фондация Биоразнообразие и Студентски клуб "Голямата картина" ви канят на лекция за старите гори на България и тяхното опазване, която ще се проведе на 4 април от 18:30 ч. в зала 163 на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Прочети пълния текст

668 посещения

Полският Дъб Фабрикант е победителят в конкурса 'Европейско дърво на годината 2023'

Полският Дъб Фабрикант е победителят в конкурса 'Европейско дърво на годината 2023'В Международния ден на горите 21 март в Брюксел бяха обявени призьорите на конкурса „Европейско дърво на годината 2023“.

Големият победител е Дъбът Фабрикант от Полша, следван от Драконовия дъб от Словакия и Ябълковата колония от Украйна. Церемонията по награждаването се проведе снощи в Европейския парламент под патронажа на Микулаш Бек – чешки министър по европейските въпроси, и евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Виежик. Събитието беше приветствано и от Умберто Делгадо Роса – Директор по биоразнообразието в Генерална дирекция "Околната среда" на Европейската комисия.

Прочети пълния текст

549 посещения

Политиците извадиха временен късмет за замърсяването на въздуха, гражданите – не

Политиците извадиха временен късмет за замърсяването на въздуха, гражданите – не Решението на Съда на Европейския съюз (САС) от 16 март 2023 г. да не допусне иска на ЕК срещу България за продължаващото замърсяване на въздуха с фини прахови частици е единствено предизборен късмет за политиците и администраторите в страната ни. То не е резултат от „устойчиви действия“ на българските институции, както твърди Министерството на околната среда и водите.

Прочети пълния текст

1165 посещения

Агенция 'Пътна инфраструктура' готви провокация, поставя Оперативна Програма 'Транспорт и транспортна инфраструктура' в риск

Агенция 'Пътна инфраструктура' готви провокация, поставя Оперативна Програма 'Транспорт и транспортна инфраструктура' в рискОт източник, изрично пожелал анонимност научихме, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“, който обхваща района на Кресненския пролом.

Прочети пълния текст


Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  В Национален парк „Централен Балкан” се намират 20 вида растения, които не могат да се намерят никъде по света.
           
  Install Flash player!

  Често задавани въпроси