Календар

Новини


WWF представя: Дунав тече в София

WWF представя: Дунав тече в СофияНа 6 юли от 21 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна организация WWF ще покаже на жителите на София величието и красотата на голямата европейска река Дунав и ще обърне внимание на заплахите за природата и загубите за хората, в резултат на унищожаването на реките. За екран на прожекцията символично ще послужи коритото Перловската река, на една от софийските реки, отдавна загубили естествения си облик.

Прочети пълния текст

191 посещения

Правителството иска да закрие санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни води

Правителството иска да закрие санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни водиТова е в нарушение на конституцията и европейските директиви, цели узаконяване на строежи и бъдещо строителство

Правителството иска да заличи санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни води, като промени Закона за опазване на околната среда, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

269 посещения

Анализ на незаконния дърводобив в България за периода 2013-2017

Анализ на незаконния дърводобив в България за периода 2013-2017Анализът е отворен за предложения и препоръки

На пресконференция в БТА WWF и коалиция „За да остане природа в България“ представиха анализ на незаконния дърводобив в България и на ефективността на мерките по контрол в горските територии. Анализът обхваща периода от 2013 до 2017 година.

Прочети пълния текст

237 посещения 1 коментара

WWF представя анализ на незаконния дърводобив в България

WWF представя анализ на незаконния дърводобив в БългарияЗаповядайте на 4 юли от 10 до 12 ч. в пресклуба на БТА на пресконференция на WWF, посветена на незаконния дърводобив. Пресконференцията може да се гледа и онлайн на адрес: http://www.bta.bg/bg/pressclub/id/6585/

Анализът обхваща периода 2013-2017 г. и показва обемите на незаконния дърводобив в България и мерките за контрол в горските територии. Докладът е изготвен от международната природозащитна организация WWF. Заедно с екипа на WWF, в представянето на анализа ще се включат експерти на Асоциация на парковете в България, на Българска фондация Биоразнообразие и на Българско дружество за защита на птиците.

Прочети пълния текст

220 посещения

Скалите над Арда – бъдещ дом за млади египетски лешояди

Скалите над Арда – бъдещ дом за млади египетски лешоядиПрез изминалата седмица екип на БДЗП и Зелени Балкани изгради адаптационна волиера (хак) на скалите в близост до Маджарово, която скоро ще приюти най-малко 3 млади египетски лешояда, излюпени през 2018 г. Птиците ще бъдат предоставяни от спасителни центрове и зоологически градини в Европа, със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите (EAZA), като целта е да се адаптират и пуснат на свобода в края на август като част от програмата за подпомагане на популацията на египетския лешояд в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“.

Прочети пълния текст

183 посещения

Проучване на Bankwatch показва, че обещанията за нови работни места във въгледобивната индустрия са в опасно противоречие с реалността

Проучване на Bankwatch показва, че обещанията за нови работни места във въгледобивната индустрия са в опасно противоречие с реалносттаСекторът подхранва нереалистични очаквания за създаване на работни места в зависимите от него региони и по този начин забавя прехода към възобновяема енергия.

Защитниците на въглищата казват, че 10 хиляди работни места ще бъдат запазени и нови 17 хиляди създадени, ако се построят нови топлоелектроцентрали. Това е в разрез с резултатите от съвсем ново изследване [1] на Bankwatch, според което е много по-вероятно близо 5 хиляди работни места да бъдат закрити. Анализът включва осем държави от югоизточна Европа, сред които и България. Сходни теми анализира и докладът на “За Земята” от 2017 “Да хванем правилния влак” [2], но с фокус изцяло върху България и алтернативните за зависимите от въгледобива общини.

Прочети пълния текст

179 посещения

Българското правителство разпространява фалшиви новини за решението на ЮНЕСКО за Пирин

Българското правителство разпространява фалшиви новини за решението на ЮНЕСКО за ПиринРешението по никакъв начин не разрешава строителство в планината, плановете за управление трябва да се подлагат на екологична оценка

Решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, което беше прието вчера, казва на българското правителство да спазва законите, да изпълнява решенията на българския съд и преди каквото и да е развитие в националния парк, да прави екологична оценка. Това решение е унизително, а не повод за гордост за управляващите. Валери Симеонов, с невиждан досега политически натиск успя да накара Комитета на ЮНЕСКО да оттегли категоричното експертно обвинение към българското екоминистерство за неизвършените досега екологични оценки на изменението на настоящия и на новия план за управление на Пирин. Същевременно не беше променено категоричното мнение на ЮНЕСКО за необходимостта от тези оценки, коментира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

9195 посещения 2 коментара

След лобиране на българското правителство беше отслабено проекторешение за Пирин на ЮНЕСКО

След лобиране на българското правителство беше отслабено проекторешение за Пирин на ЮНЕСКОДържавата е твърдо решила да сече и застроява Национален парк Пирин

Днешното решение на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк Пирин и сечи на вековните му гори. Залогът е толкова голям, че очевидно българското правителство си е позволило да започне политическа игра на много високо дипломатическо ниво със страни извън Европейския съюз с очевидното желание да позволи на скрити зад офшорни фирми икономически интереси да застроят Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

697 посещения

След лобиране на българското правителство 11 държави искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин

След лобиране на българското правителство 11 държави искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за ПиринНито една от тези държави не е от Европейския съюз, Пирин ще се гледа днес следобед

Както коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ вече предупреди, че може да се разиграе като сценарий, българското правителство се е разбрало с 11 държави извън Европейския съюз, членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин, което вероятно ще бъде гласувано на годишното заседание на организацията по-късно днес.

Прочети пълния текст

171 посещения

Дискусия за качеството на въздуха в Бургас търси решения на проблема със замърсяването му

Дискусия за качеството на въздуха в Бургас търси решения на проблема със замърсяването муСъбитието е със свободен вход и е отворено за всички желаещи да коментират темата

През лятото това, което вероятно най-много ни притеснява във въздуха, са комарите. Но есента и зимата ще се завърнат, а с тях — мъглите и рояците фини прахови частици, идващи от битовото отопление на дърва и въглища, интензивния транспорт и местните индустриални производства.

Прочети пълния текст

182 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  За да се поддържа тревата на голф игрище се изисква обилно и редовно поливане, както и обработка с химикали. Това води до опасност от воден дефицит и замърсяване с химикали на целия регион.
           
  Install Flash player!