Календар

БДЗП Бургас - в помощ на вечерните ветрушки

БДЗП Бургас - в помощ на вечерните ветрушкиОт няколко седмици ПЗЦ „Пода” на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ е център на активни природозащитни дейности. Специализиран екип от доброволци се зае с отговорната задача да построи 200 гнездилки за вечерни ветрушки. Само за 5 дена бяха сглобени първите сто броя, благодарение на дърводелските умения на Спас Иванов и неговите помощници – Йордан Иванов, Пенчо Гуржеров и Елена Иванова.

След монтирането на първите гнездилки, бе организирана и еднодневна бригада в Природозащитния център. В нея се включиха много доброволци на БДЗП Бургас, които лакираха вече готовите къщички. Изработването на гнездилките е само първият етап от дейностите за опазването на вечерните ветрушки в региона. Предстои тяхното монтиране на подходящи за вида места и мониторинг на районите за следене на гнездовия успех.

Къщичките са част от дейностите по проекта „ Защита за вечерната ветрушка в България”, който се координира от БДЗП Свищов. Неговата основна цел е да се спре намаляването на гнездовата популация на вида в страната.

До сега в Бургаска област са поставени 100 гнездилки, на които се прави редовен мониторинг за установяване на гнездовия успех от екипи на БДЗП Бургас.
Именно в бургаски регион тази година бе открита колония на вечерни ветрушки, което е и първото сигурно гнездово находище на този вид птици от три години насам.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3029 посещения

OFF

Последно качено » Новини