Календар

„Атанасовско езеро 2009”

„Атанасовско езеро 2009”Започна подготовката за природозащитната бригада „Атанасовско езеро 2009”. За поредна година бригадата ще събере край лагерния огън природолюбители от цялата страна.*

Традиционно в края на август, на палатков лагер в буферната зона на резервата, младите хора се учат да наблюдават есенната миграция, да разпознават птиците и да опазват природата около нас.

Основните дейности тази година ще са:
- наблюдение на есенната миграция на птиците от «Точката»;
- ремонт на същестуващите изкуствени острови;**
- изграждане на нови острови;
- подновяване и освежаване на маркировката на границите на резервата и защитените местности в района;
- почистване на защитените територии в района;
- подобряване на условията за гнездене на дъждосвирцови птици в резервата;
- обучение в полеви практики за наблюдение и изследване на биоразнообразието;
- изследване на ихтио- и херпетофауната на резервата;
- природозащитни дейности в ЗМ «Пода»;
- всяка вечер лекции на природозащитна тематика и прожекции на природозащитни филми, любителски конкурс за фотография и много, много други изненади :-)

Тази година бригадата на Атанасовско езеро ще се проведе в периода 22-30 август!

Вие също може да станете част от нея, ако изпратите попълнена заявка на адреса на БДЗП Бургас bourgas@bspb.org. Формата за заявка ще бъде качена в най-скоро време на сайта на БДЗП. От него ще научите и допълнителни подробности за провеждането на природозащитната бригада.

Очакваме ви!

*Какво е Атанасовско езеро за БДЗП?
Още в края на 80-те години тук са започнали първите природозащитни дейности на Българско дружество за защита на птиците – строеж на изкуствени острови за гнездене на птици, маркиране границите на резервата и др., които продължават и до днес.
Тук, на “Точката”, са започнали своя път най-добрите орнитолози на България, следейки мигриращите ята на щъркели, пеликани и грабливи птици от 1978 г. насам.
Тук е едно от местата, които всеки природолюбител трябва да посети и да остави своя принос в опазването на придодата на България
Когато преди повече от 30 години на поляната пред Кочинката се е заформил малък лагер от 2 палатки и място за огън, никой не е предполагал, че до 2009 г. стотици млади хора ще са минали през малката поляна и с гордост ще казват, че са преминали през Школата на Атанасовско езеро.

** Първите изкуствени острови за гнездене на рибарки и дъждосвирци в България са изградени тук в края на 80-те години. Известни са с колоритните си имена: «Касиус Кльей», «Хальмер-Ю», «Изгрев» и «Зорница». Те са единственото място в резервата, където птиците успяват да отгледат необезпокоявано потомството си.

Ако имате въпроси, свържете се с офиса на БДЗП в Бургас на тел. 056/841 268 или
0886 615 656 – Ивайло Димчев
088 77 9 44 55 – Валентина Ангелова

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6159 посещения

OFF

Последно качено » Новини