Календар

Приключи голямото почистване на Арда!

Приключи голямото почистване на Арда!Успешно приключи летният природозащитен лагер в Маджарово, Източни Родопи, организиран от БДЗП. Той се проведе в периода 20 – 26 юли и събра над 50 участници от различна възраст. Мотото на целия лагер бе: „НЕ на боклуците в река Арда” и голяма част от дейностите в него бяха свързани с почистването както на самата река, така и на териториите около нея. Събрано бе голямо количество боклуци. Най-големи трудности създадоха изхвърлените в реката тежки автомобилни гуми и строителните отпадъци, но благодарение на ентусиазма и труда на младежите – те бяха успешно премахнати.

Разбира се имаше и много други интересни дейности, в които бригадирите се включиха. Те почистиха основно информационната пътека, която води до укритието за наблюдение на лешояди, монтираха информационни табели, както и такива обозначаващи регламентирани места за изхвърляне на отпадъци.
Участниците в лагера имаха възможността да участват в подхранването на лешояди, дейност, която БДЗП традиционно извършва в региона. За любознателните имаше организирани експедиции за проучване на водните кончета.
Успоредно с дейностите около природозащитния център специализиран екип на БДЗП извърши мониторинг на лешоядите в района и опръстеняване на малки птици.

Не по-малко важна бе и образователната част от лагера. Всяка вечер бригадирите имаха възможността да научат интересни факти от света на природозащитата – за царския орел и дейностите на БДЗП за опазването му, за мониторинга на обикновените видове птици и неговото значение, за биоразнообразието на Казахстан и много други.

БДЗП благодари на екипа в Природозащитен център „Източни Родопи” за неговата работа при организацията на лагера, както и на всички участници в него, без които той не би имал смисъл.

Природозащитната бригада е част от дейностите по спечеления от БДЗП проект „Глас и взор за застрашените птици”, финансиран по програмата на М-Тел ЕКО Грант. Основната цел на проекта е повишаване на информираността и обществената подкрепа за египетския лешояд и тръноопашатата потапница, като основен начин за ефективното им опазване.
За повече информация за М-Тел ЕКО Грант програмата посетете www.mtel.bg.

Снимки от събитието можете да видите на сайта на БДЗП

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

10458 посещения

OFF

Последно качено » Новини