Календар

Странджа остава природен парк

Източник: БлуЛинк
147 депутати гласуваха "за" на второ четене, приемайки промените в Закона за защитени територии. Промените гарантират, че заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на защитени територии до 30 юни 2007 г. няма да подлежат на обжалване по съдебен път. По този начин Народното събрание запази и най-голямата защитена територия в България - природен парк „Странджа”.

Законодателната промяна последва безпрецедентните едномесечни протести срещу решението на ВАС за отмяна на заповедта за обявяване на парк „Странджа”. След „Камчийски пясъци”, това щеше да е втората защитена територия по българското Черноморие, която губи статута си заради инвеститорски натиск.

В контекста на неизпълнените ангажименти по установяване на екологичната европейска мрежа "Натура 2000" и продължаващото мащабно унищожаване на природни дадености, случаят „Странджа” преля чашата. Около него се фокусира цялата енергия на екологичния сектор и на хората, за които българската природа има стойност.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини