Календар

Проблемът, за който не се говори - гражданите на София са изложени на по-високи, вредни нива на NO2 във въздуха

Проблемът, за който не се говори - гражданите на София са изложени на по-високи, вредни нива на NO2 във въздухаНа 10 май представят резултатите от най-актуалното измерване на замърсяването с азотен диоксид в София. Колко голям е проблемът и какви са решенията?

Гражданите в София са изложени на нездравословни нива на азотен диоксид (NO2), показва нов доклад на „За Земята“. Екологичната организация проведе целогодишно измерване в 27 точки в столицата, като в 19 от тях бяха измерени средногодишни стойности над законовата норма. „За Земята“ ще представи данните и методологията от измерванията и изводите от тях на 10 май по време на събитието „ОткровеNO2 зa азотния диоксид“, което ще се проведе от 18:30 ч. при отворени врати в Център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София.

Информационното събитие ще повдигне завесата пред един потенциално сериозен проблем на градската среда, за който се говори все още прекалено малко.

Ще получите отговори на въпроси като:

- Колко вредно е да прекарвате дълго време около натоварени градски пътни артерии?
- Защо за разлика от проблема с фините прахови частици, замърсяването с азотен диоксид е целогодишна опасност?
- Има ли недостатъци при досегашните измервания NO2 каква е причината да се получават разминавания с данните от националната система за наблюдение на качеството на въздуха?
- Какви са необходимите мерки за предотвратяване на замърсяването с азотен диоксид – системни и персонални?

Защо и как „За Земята“ ще превърне десетки граждани в изследователи на въздуха в още по-мащабно измерване на концентрацията на азотен диоксид в софийския въздух? Кампанията ще стартира на 19 май в над 40 точки на столицата.
Заповядайте на 10 май от 18:30 в „Топлоцентрала“, за да сте сред първите, които ще получат по-задълбочен поглед върху мащаба на една скрита опасност с реални последствия за жителите на големия град и възможните решения.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

672 посещения

OFF

Последно качено » Новини