Календар

Разкажете историята на любимото си дърво в конкурса „Дърво с корен“!

Разкажете историята на любимото си дърво в конкурса „Дърво с корен“!Дванадесетото поредно издание на конкурса „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“, очаква историите на обичани и почитани от хората дървета от цялата страна. Предложения се набират до края на седмицата – 5 декември 2021 г.

Инициативата търси любимите дървета на България – онези, които са заели специално място в живота ни; около които се носят предания; или които таят в клоните си спомени за отминали събития, личности, съкровени случки, детски приключения... Ако знаете за такова дърво, сега е моментът да разкажете за него, за да стигне историята му до повече сърца. То може да е младо дръвче, засадено и отгледано с всеобщи грижи, или величествен столетник, под чиято корона се вият хората на местните празници, или пък стар другар в игрите на тайфата.

Всички постъпили предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще избере до 10 финалиста, претенденти за титлата „Дърво с корен 2021“ и три финалиста в категорията „Вековните дървета говорят“. Те ще участват в едномесечно онлайн гласуване, което ще започне на 15 декември и ще определи победителите. Журито освен това ще излъчи и победителя в допълнителната категория за деца между 6 и 16 г. – „Млад природолюбител“.

Носителят на титлата „Дърво с корен 2021“ ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022“, който ще се състои през февруари догодина. Като награда, дървото ще бъде посетено от арбористи, които ще извършат оглед и дадат препоръки за неговото обгрижване.

В конкурса може да се включи всеки – деца, възрастни, учители и ученици, институции и фирми, граждански организации и местни общности. Условията за участие са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“.

До момента са получени 10 номинации, повечето от които са за вековни дървета. Сред тях са Дървото на живота, растящо край Белинташ в Родопите, за което се твърди, че сбъдва желания; Вековният чинар в гр. Лом, засаден от първия окръжен началник на града – руския офицер дворянин Павел Дмитриевич Нечаев; Вековният дъб в с. Брод, под чиято сянка някога се правели забави и виели селските хора.

Разказите и снимките на тези и други любими дървета може да разгледате на страницата Конкурс „Дърво с корен“ във Фейсбук, където те се публикуват текущо.


Конкурс „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1002 посещения

OFF

Последно качено » Новини