Календар

Законността на Камчийски пясъци да бъде възстановена поискаха природозащитници

Законността на Камчийски пясъци да бъде възстановена поискаха природозащитнициКоалиция “За да остане природа в България” и Инициативата “Зелени закони” изпратиха в понеделник писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане да бъде възстановена законността на Камчийски пясъци, най-големият комплекс от дюни в България, с площ над 4000 декара.

След като в петък обявихме, че забраната за строителство в определени имоти е отпаднала от заповедта за обявяване на защитената зона след тайна и незаконна подмяна на файлове от страна на Министерството на околната среда и водите, министър Емил Димитров разпореди проверка и допусна, че процедурата ще бъде организирана наново.

Това е абсолютно необходимо. Заповедта трябва да бъде отменена и да се издаде нова, в която да бъдат включени отпадналите забрани. Но това правителство има последна възможност да поправи изцяло беззаконията, допуснати от кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев по отношение на тази част от българското крайбрежие, представляваща най-големия комплекс дюни в България. През 2005 г. кабинетът на НДСВ променя собствеността на плажове, дюни и гори от публична държавна в частна държавна, като по този начин отваря пътя към замяната на тези ценни места за евтини и разпокъсани гори в Северозападна България. Самата замяна на над 4000 декара дюни е извършена от правителството на Сергей Станишев по схемата “кон за кокошка”. Новият собственик на земите и до днес е неизвестен и се крие зад фиктивни фирми.

Преди да дойде на власт Борисов нееднократно говори за заменките като за “кражбата на века”. А от всички заменки на Тройната коалиция безспорно тази на Камчийски пясъци е най-грандиозната - нанесената щета на държавата по наши консервативни оценки се доближава до един милиард лева.

Затова Коалиция “За да остане природа в България” и “Зелени закони” настояват премиерът Борисов да използва последните дни на своето правителство, за да се опита да поправи тази щета. Поискахме от Борисов да нареди на министъра на регионалното развитие и благоустройството да:
- Промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд;
- Актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.

С тези действия ще бъдат в съответствие с чл. 6, ал. 4, т. 4 от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според който пясъчните дюни са публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. И в съответствие с чл. 18, ал 1 от Конституцията на РБ, според който крайбрежната плажна ивица представлява изключителна държавна собственост.

Също така настояваме Министърът на околната среда и водите да отмени заповедта си №РД-987/10.12.2020 за защитена зона “Камчия”. Както стана видно миналата седмица https://www.zelenizakoni.com/novini/ministerstvoto-na-okolnata-sreda-e-premahnalo-zabrana-za-zastroyavane-na-kamchiyski-pyasci, забраната за строителство в определени имоти е отпаднала от заповедта за обявяване на защитената зона след тайна и незаконна подмяна на файлове от страна на Министерството на околната среда и водите. Необходимо е процедурата ще бъде организирана наново, като заповедта бъде обсъдена и приета със забрани, гарантиращи опазването на морския бряг в защитената зона от застрояване.

“Зелени закони” започна кампания “Последните 100 дни”, в която призовава правителството да използва оставащото си време на власт, за да свърши несвършена с години работа за защита на българската природа - като сред най-важните стъпки са защитата на всички заменки и дюни (повече виж тук).

Снимка: Александър Иванов

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1585 посещения

OFF

Последно качено » Новини