Календар

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плаж в Странджа

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плаж в СтранджаПриродозащитната коалиция "За да остане природа в България" алармира, че на плаж "Листи", който е в Природен парк "Странджа" и до който няма улеснен достъп за МПС, е прокаран незаконен път в гората и плажът е блокиран за посетители от телевизионна продукция, която снима своето шоу там. Коалицията подготвя сигнал за нарушенията до отговорните институции.

За нарушенията съобщи Фейсбук групата "Да запазим Корал". От видеозапис с телефон на гражданин се вижда, че на плажа и в гората са разположени тоалетни и друга инфрасктруктера , в гората е изсечен нов път и става ясно, че снимките тепърва ще се провеждат, а присъствието на граждани е нежелателно.

"За да остане природа в България" припомня, че в началото на годината беше направен опит да бъде отдаден под наем "Липите", един от последните незастроени плажове с ограничен достъп на МПС в Странджа. След граждански натиск и медийно внимание министърът на туризма отмени заповедта за отдаване под наем на "Липите". Сега обаче се оказва, че в природния парк, в границите на защитена местност "Силистар", все пак се извършват тежки нарушения и то от страна на продукция под шапката на медия. Пътят, прокаран с тежка техника в гората, е недопустим според режима на защитената местност

Нарушителят може да бъде да бъде санкциониран с глоба от 500 до 5000 лв за деянието си съгласно Закона за защитените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушения на Закона за биоразнообразието, тъй като територията попада и в защитена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за съгласуване на дейността по този закон. Незаконните дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен.

снимка: Кадър от клипа, документирал нарушенията

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2564 посещения 2 коментара

Коментари

  1. Тьотка
    2019-07-22 08:37:42

    Ами приближената съгражданка на земеделската министърка, дето е назначена без конкурс за шефка на парка Странджа?! За тази тьотка що никой не казва, че бездейства!?! И парков офис имат в гр. Ахтопол, и служителите уж трябва да контролира спазването на режимите в защитената територия! Друг въпрос е, че всяка дейност в парка следва да се съгласува предварително и с парковата дирекция и с РДГ в Бургас! Освен останалите съгласувания!

  2. Петър
    2019-07-19 23:43:25

    Браво! Хванати са още в началото на вандалщината. Сега, заради скандала, телевизията ще твърди, че това е външна продукция, и ще прекрати договора. Министърката на алкохолния туризъм няма нищо общо точно с този случай, но тьотките от РИОСВ Бургас ще мънкат пред камерите, както при унищожените дюни. Няма да се размине и на кмета.

OFF

Последно качено » Новини