Календар

Стрелба по кола на БДЗП в Дуранкулак

Стрелба по кола на БДЗП в ДуранкулакНа 12 февруари късно вечерта е стреляно по кола на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), паркирана в двора на полева станция „Дуранкулак“. Най-вероятно деянието е дело на бракониери, които извършват незаконен риболов в езерата Шабла и Дуранкулак. Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата и явно това е провокирало стрелбата.

Предишният ден отговорникът по опазване и мониторинг на червеногушата гъска на БДЗП е предотвратил навлизането на бракониерска лодка за поставяне на мрежи в защитена местност „Дуранкулашкото езеро“.

Полицията извършва разследване на място и проверка по случая.

Всичко това се случва докато екип на LIFE проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път“, съвместно с колеги от Великобритания, прави опити за улавяне и маркиране със сателитни предаватели на червеногуши гъски. Бракониерството в езерата е една от основните заплахи за нощуващите представители на световно застрашения вид, който зимува всяка година у нас. Навлизащите с лодки да поставят мрежи бракониери, освен че нанасят щети на рибните популации, прогонват и нощуващите птици. Честото безпокоене изтощава гъските, повишава смъртността и намалява броя на размножаващите се птици.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2470 посещения 1 коментара

Коментари

  1. светлана
    2019-08-11 09:00:28

    Ако ги заловят тези адови изчадия- бракониерите, да бъдат съдени и тикнати в затвора за дълго и това да се направи и за назидание на другите.

OFF

Последно качено » Новини