Календар

Връчване на подписи в защита на Кресненското дефиле — една от каузите на Боян Петров

Връчване на подписи в защита на Кресненското дефиле — една от каузите на Боян ПетровДнес, 5 октомври 2018, от 17:00 ч. ще се състои връчването на подписката за спасяване на Кресненското дефиле на правителствени лица, поканени специално за случая. Организаторите от Екологично сдружение „За Земята", част от коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”, заедно с мрежата WeMove.eu имат за цел да привлекат вниманието към унищожаването на уникалната защитена област и със създаването на https://www.facebook.com/events/159181811683370/ 3D визуализация на Кресненския пролом пред НДК . Акцията е призив към българските и европейски власти да запазят едно от най-богатите на биоразнообразие места не само в България, но и в Европа, застрашено от разрушаване при строежа на автомагистрала „Струма” през дефилето.

Петицията от граждани на Европейския съюз за каузата досега е събрала над 140,000 подписа. От коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” припомнят, че изборът магистралата да премине през дефилето не само ще го унищожи, но хората от град Кресна ще загубят важни транспортни връзки с регионалния град Благоевград, както ще пострада и рафтинг и каякинг туризмът в района; риск от разширяване на съществуващия път в магистрала ще има и за пътуващите по нея.

Акцията по връчване на подписката е съчетана с 3D визуализацията на Кресненския пролом, която се извършва от немския артист Ванеса Хицфелд. По време на събитието гражданите ще могат да застанат върху 3D визуализацията и да се озоват в Кресненския пролом.

Спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него, е каузата, на която Боян Петров е посветил живота си.

Алтернативни маршрути на избраният в момента такъв съществуват и ще имат положително въздействие както за природата така и за потенциала на развитие на град Кресна като място за алтернативен туризъм според Любомир Попйорданов от БААТ. Българските власти дори не могат да предоставят

Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” е съставена от: Сдружение за дива природа Балкани, Сдружение „Природен фонд”, Екологично сдружение „За Земята", Българско дружество за защита на птиците, Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология, „Училище за природа“ – с. Влахи, Асоциация „Екофорум", CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

669 посещения

OFF