Календар

Стотици ще участват в трансграничния маратон Via Pontica между България и Румъния

Стотици ще участват в трансграничния маратон Via Pontica между България и РумънияС бягане през границата отбелязват 100 мир в Добруджа

Третото издание на трансграничния маратон Via Pontica ще се състои на 2 септември (неделя). Стартът е на северния плаж край Крапец, а участниците ще пробягат разстоянието до румънския курорт 2 Май. Броят на участниците надхвърля 200, а записването продължава до тази събота.

Разстоянието между старта в Крапец и 2 Май е 21 километра - участниците в маратонската дистанция (42 километра) ще го пробягат и в двете посоки и два пъти ще пресекат държавната граница между България и Румъния.

Тези, които са избрали да се състезават в дисциплината полумаратон (21 километра) ще бъдат извозени с автобуси от Крапец до румънския курорт и ще преминат по трасето само от Румъния към България. Най-късата състезателна дистанция е 13 километра, записалите се в нея ще бягат от Крапец до къмпинг Космос, край Дуранкулак, като ще преминат покрай красивото Дуранкулашко езеро.

За децата се организира бягане на 2 километра, а записването за него е на място и без такса.

Като всички състезания на клуб Зелена стъпка, и това се провежда на изключително красиво място. Най-северното българско Черноморие е все още запазено от безразборното строителство, обхванало цялото крайбрежие. Дуранкулашкото езеро е много важно място за птиците, прелитащи по пътя край Черно море - Via Pontica. Птиците са символ на свободата, която не познава граници и точно за това птица е вплетена и в емблемата на състезанието.

Нещо повече, този маратон преминава държавна граница и демонстрира на практика ползата от свободното движение в рамките на Европейския съюз. Българи и румънци се събират заедно, за да правят нещо полезно заедно и то на място, на което само преди век са воювали. Всъщност точно преди 100 години приключва и Първата световна война, когато за последно двата народа се изправят един срещу друг, оспорвайки си именно това късче земя. Тазгодишното трето издание на Via Pontica отбелязва и тази годишнина - 100 мир между двата народа.

Състезанието се провежда с изключителното съдействие на Гранична полиция. Българските и румънските граничари съдействат за предварителна обработка на документите на участниците, така че да се избегне всякакво забавяне на границата. Състезанието се подкрепя от Община Шабла и Община Лиману в Румъния, магазини Яко, Интер Инженеринг, Barbarian Raw Bar.

Всеки участник ще получи уникална фланелка за бягане, изработена по дизайн на художничката Весела Кучева. Медалите за всеки завършил са керамични и са дело отново на известната софийска художничка.

Че преживяването ще бъде наистина добро свидетелстват и отзивите, получени от участници през миналата година. Представяме ви три от тях:

“Най-прекрасната комбинация от море, гора, пясък, асфалт, черни пътища и камънак. Чудесна организация, винаги оригинални и всеотдайни доброволци и организатори. Възможността да бягаш с полицейски ескорт из 2 Май, да преминеш през култовата хипи зона на Вама Веке, да се потопиш в незаглъхващия нощен живот (продължаващ и в 11 часа по обяд) , да те аплодират сънени хора съвземащи се от снощи, да потичаш по румънския бряг, да преминеш граничния пункт пеша, да те напече августовското слънце до слънчасване, да се гмуреш в прохладата на крайморските гори, да се насладиш на прекрасното усещане да тичаш покрай морския бряг, да похапваш диня в компанията на усмихнати и сърдечни хора, да бъдеш подкрепян от приятели, организатори и състезатели когато краката и тялото вече не искат да слушат, да минеш по жълто-пясъчния път на Via Pontica, да гледаш птиците в Дуранкулашкото езеро, да обсъдиш точния брой застрашени видове риби и птици опазвани в езерото, да се тътриш по пясъка към финала, да си тотално изморен и да те боли всичко, но да знаеш че просто няма как да спреш и да се откажеш, да те посрещнат на финала приятели и конкуренти с усмивки и аплодисменти (и викове бира, бира), да видиш доволно-изморените усмивки на всички финиширали, да аплодираш шампионите, и за финал - концерт на Васко Кръпката... и естествено много бира, снимки, приятели, спомени.
Всеки, който е харесал дори и една дума от горното...
Абе, елате и вижте - гърч, купон, романтика и спомени - какво му трябва на човек…”
September 4, 2017

“Едно от най-интересните състезания, на които съм бил! Отлична организация, красива природа, отдадени доброволци и организатори! Браво на Вас!”
September 4, 2017

“Невероятно събитие със собствен дух и емоция! Прекрасна организация! Невероятни сте!!!”

снимка: Анастас Търпанов/Зелена стъпка

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

904 посещения

OFF

Последно качено » Новини