Календар

Главният прокурор и антикорупционната комисия да извършат проверка на Валери Симеонов и Нено Димов

Главният прокурор и антикорупционната комисия да извършат проверка на Валери Симеонов и Нено ДимовЗастрояването на Пирин явно е пряко свързано със „спасяването на редник Цеко“

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към главния прокурор Сотир Цацаров и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да извършат проверка на действията на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов в полза на частното търговско дружество „Юлен“ АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

В интервю по Нова телевизия сутринта лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви:

„…много добре си спомням операцията по спасяването на "редник Цеко", когато в навечерието на Нова година Симеонов изнуди правителството - или пада правителството, или се приема концесията за Банско. В резултат правителството я прие".

Под "редник Цеко" се разбира Цеко Минев, официален собственик на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерацията по ски, който по думите на премиера Бойко Борисов стои и зад "Юлен" АД. Валери Симеонов и Нено Димов опитаха да прокарат изменения в концесионния договор на "Юлен", но под обществен натиск те така и не бяха приети. Но бяха отворени за застрояване до 48% от територията на Национален парк Пирин.

Така Волен Сидеров признава, че приетото решение за изменение на плана за управление на Национален парк Пирин е акция за спасяване на неформалния собственик на концесионера „Юлен“ АД. Сидеров посочва, че акцията за "спасяване на редник Цеко" е извършена при изнудване на коалиционните партньори от ГЕРБ, „Атака“ и ВМРО, и че ако не се приеме акцията за "спасяване на редник Цеко", правителството пада.

Коалицията „За да остане природа в България“ отбелязва, че акцията за "спасяване на редник Цеко" беше продължена ; от екоминистъра Нено Димов на тайната му среща с посланиците към ЮНЕСКО в Париж, а впоследствие и на годишната сесия на Комитета за световното наследство в Бахрейн от вицепремиера Валери Симеонов. И в Париж, и в Бахрейн, Димов и Симеонов настояваха за отслабване на защитата на Национален парк Пирин, като част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Протестите в защита на Национален парк Пирин много точно са настоявали от самото начало за оставките на Валери Симеонов и Нено Димов, припомнят природозащитниците.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1219 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Зелен
    2018-07-30 05:36:49

    "Не се смей! Ти сам си го избра!". Надявайте се на почтеност у обществен служител, назначен от Буда...

OFF