Календар

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център на Зелени Балкани

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център на Зелени БалканиВчера, не без помощта на екипа ни, се излюпи първото пиленце в Спасителния център за диви животни и то не какво да е, а брадато лешоядче! Ден преди това, посредством камерата, поставена в гнездото на птиците в Центъра, забелязахме малка дупка в яйцето. 24 часа по-късно дупката така и не се уголеми. Това беше ясен знак за нас, че нещо не е наред!

Под вещите указания на нашия колега и приятел Алекс Лопис от VCF и въпреки риска да бъдем сериозно нападнати от бдителните родители на малкото, екипът ни влезе в гнездото и взе яйцето. След това, отново под погледа на Алекс, асистирахме на малкото да излезе от черупката. Оказа се, че положението на тялото му е такова, че е имало, наистина, малък шанс да се справи само.

Последва кратък тоалет и претегляне, след което малкото бе оставено да си почива цяла нощ в инкубаторите на Центъра.
Рано сутринта на другия ден, отново претеглихме малкото и му дадохме първия един грам храна. За наше щастие, пилето не само е много добре, но е силно и здраво, и с желание пое парченцата месо.

В гнездото, под вещите грижи на родителите, остана второто яйце. То трябва да се излюпи най-късно след 8 дни. Тогава, ако всичко е наред, ще е негов ред да посети инкубаторите, а по-големичкото и вече позаякнало, ще върнем на родителите.

Това е третото люпило и четвъртото малко на двойката, която миналата година, отново не без помощта на екипа на Спасителния център и Алекс Лопис, отгледа едно малко, а през 2016та, когато беше и първата година в която птиците се размножиха, малките бяха две.

Нашите брадати са част от европейската програма за редки видове на Асоциацията на Зоопаркове и Аквариуми (ЕАЗА), координирана от Фондацията за опазване на лешояди (VCF).

Повече информация: http://greenbalkans.org/bg/Bradato_leshoyadche_se_izlyupi_v_Spasitelniya_tsentyr_na_Zeleni_Balkani-p6554

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

477 посещения

OFF

Последно качено » Новини