Календар

Екоминистърът Нено Димов оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско, крие се зад съда

Екоминистърът Нено Димов оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско, крие се зад съдаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че Министерството на околната среда и водите на практика е оставило бъдещето на Национален парк Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско „Юлен“, защото не е обжалвало пред по-горна инстанция решение на Върховния административен съд от август.

За какво става дума?

По време на управлението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова в началото на 2017 г. бяха предприети стъпки подготвеният нов план за управление на Национален парк Пирин да бъде одобрен максимално бързо. Този план обаче е дълбоко порочен. Той предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Служебният екоминистър издаде заповед, че проектопланът не трябва да се подлага на задължителната екологична оценка. Природозащитни организации и граждани светкавично обжалваха решението на екоминистъра да няма екооценка. След няколкодневно обществено недоволство тя издаде второ решение – че планът трябва да се подложи на задължителната екологична оценка.

Авторите на проектоплана и концесионерът на ски зона Банско пък обжалваха решението на екоминистъра да има екооценка. Върховният административен съд (ВАС) реши да разгледа първо дали е правилно решението планът да има екооценка.

Тричленен състав на ВАС е решил през август 2017 г., че решението планът да има екооценка не е издадено при спазване на всички условия на закона. Единият съдия е написал пространно особено мнение

Сегашният министър на околната среда и водите Нено Димов не е обжалвал пред по-горна инстанция това първо решение на ВАС и то е влязло в сила.

Така екоминистерството не е застанало на страната на законността и опазване на природата, а е легитимирало по-нататъшното унищожаване на Пирин. Важно е да се отебележи, че нито МОСВ, нито съдът се счели за необходимо да привлекат всички заинтересовани лица, както изисква закона.

Какво предстои?

Върховният административен съд тепърва ще трябва да разглежда жалбата на организации от коалицията „За да остане природа в България“ и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Но екоминистърът Нено Димов може още сега, веднага, да издаде нова заповед, с която да се изиска проектопланът за управление на Национален парк Пирин да бъде подложен на екологична оценка. И няма нужда да чака каквито и да било решения на ВАС заради обжалвания на хаотичните заповеди на служебния екоминистър подведен от служители в МОСВ.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители на самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

През последните девет месеца над 100 хиляди души от цял свят са подписаха срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа Натура 2000. С директен имейл всички тези хора призовават примиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за доработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще съсипят планината и поминъка на местните хора.

Петицията продължава на wwf.bg/pirin

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2099 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Борислав
  2017-10-07 15:35:42

  До г-н Хм,
  Ами защото природозащитниците хич не са удобни на институцията . На МОСВ и е последна грижа природозащитата и хора с такъв начин на мислене са нежелани и пречещи. А когато започнат да пречат особено много на нечии интереси намират начин да се отърва от тях. Познавам системата не от феисбук, а от 17 годишен опит в нея .....

 2. Хм...
  2017-10-06 08:09:17

  Има свободни работни места в системата на МОСВ. Ама нещо не виждам никакви изявени "природозащитници" , които да желаят подобни вакантни позиции. А точно на такива длъжности в държавната администрация биха могли да покажат на всички ни как практически се защитава природата и обществените интереси! Другия работещ вариант е партия "Зелените" да влезе в Народното събрание и да управлява, опазвайки природните дадености на БГ.

 3. Асен
  2017-10-05 20:29:21

  Този министър им е много трън в очите на зелените, обаче, защо ли?

OFF

Последно качено » Новини