Календар

Пожелаваме 2017 г. да донесе деполитизация на горския сектор

Пожелаваме 2017 г. да донесе деполитизация на горския секторСлучаят със скандалните корупционни схеми и злоупотреби в горското стопанство в Петрич е пример за задълбочаващите се системни проблеми в държавните гори.

Държавата трябва да предприеме спешни мерки за деполитизация на горската система и за възстановяване доброто име на българските лесовъди, настоява Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“. Само преди ден в горското стопанство в Петрич бе разкрит поредният пример за корупционни схеми и политически протекции в горската система. Установените схеми водят до унищожаването на вековните гори в Природен парк „Беласица“, но подобна е съдбата и на много други гори в цяла България.

Събраните от природозащитниците данни за горското стопанство в Петрич разкриват още по-мащабна схема за злоупотреби в държавните гори, за което в началото на месеца е изпратен подробен сигнал с доказателства до компетентните институции. При проверка на Югозападното държавно предприятие e потвърдена връзката на голям брой служители на стопанството с частни дърводобивни фирми от района на Петрич. Проверката потвърждава и данните за мащабни незаконни сечи в парк „Беласица“, участието на горски служители в незаконни схеми за прикриване на нарушенията и дори транспортирането на неправомерно добития дървен материал от свързаните с тях частни фирми.

Разследването показва как, при наличието на политически протекции, срещу незаконния дърводобив в държавните гори не помагат дори скъпи високотехнологични мерки, като специални пластини за маркиране на транспортираната дървесина, монтирането на GPS-системи на камионите за превоз на дърва, както и монтирането на видеонаблюдателни камери в дървопреработвателните цехове.

Случаят в Петрич очерня за пореден път доброто име на българските лесовъди с „превземането“ на цяло едно горско стопанство от непочтени служители с частни бизнес интереси и с бездействието на държавата. Въпреки това, вече седмица след проверката в Петрич въпросните служители продължават да заемат отговорни държавни постове и да бъдат лице на българските лесовъди.

Очевидно е, че са необходими спешни мерки за реформи в горската система, които да гарантират прекратяването на политическия натиск върху горските стопанства, възстановяването на доверието към българските лесовъди и повишаването на обществения контрол за опазване на горите. Надяваме се 2017 година да е година на реални стъпки към деполитизация на сектора и сме на разположение да обсъдим как да се тръгне в тази посока.

Aнализ и доказателства за цялата корупционна схема в горското стопанство в Петрич може да прочетете тук.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4345 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Питане
  2016-12-28 15:05:38

  А що ниКОЙ не пита къде е бил дирктора на дирекцията на Природен парк Беласица по време на нарушенията? Къде са били парковите служители на ДПП Беласица, къде са им протоколите от извършените проверки върху изпълнението на съгласуваните предварително от дирекцията сечи и други лесокултурни дейности в защитената територия? Къде са инспекторите на РДГ-то? Колко още хрантутника на държавна ясла трябва да назначим, за да има ефективен контрол в природните паркове? В този си вид дирекциите на природните паркове са преки съучастници на бракониерите! Къде спи инспектората на МЗХ?!

 2. Дунчев
  2016-12-27 23:04:59

  Ако спрат грантовете от чужбина, хващаме гората и каквото брадва покаже :)

 3. Атанас Чобанов
  2016-12-27 16:35:57

  Интересно ако през 2017 г. ви спрат финансирането по грантовете от чужбина как ли ще я карате?

OFF

Последно качено » Новини