Календар

Международен еко форум „Зелени калкани”

Международен еко форум „Зелени калкани”На 17 март 2016 г., четвъртък, в София ще се състои международният еко форум „Зелени калкани”. За ден представители на неправителствени организации, артисти, еколози и журналисти ще обсъдят възможностите за междусекторни сътрудничества между съвременното изкуство, екологията и образованието; ролята на градската среда в съвременната еко система; и формирането на гражданско съзнание и екологична чувствителност като път към по-„здрав” свят и красива природа.

Специален гост на събитието ще бъде Мириам ван Далум, експерт-еколог на Норвежкия институт за изследване на природата.

Към събитието ще се включат още Каридад Мартинез и Хосе Мануел Луна от Inercia Digital S.L. Гостите от Испания ще представят някои курсове, които създават, за да адресират специфичните нужди на свои клиенти от малки и средни предприятия и предприемачи в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и он лайн ученето.

По време на форума ще се състои премиерата на късометражния филм „Зелени калкани”. Той документира моменти от едноименния проект „Зелени калкани”, който през 2016 г. преобрази 5 училищни стени в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград. Цел на проекта бе със средствата на визуалното изкуство да привлече вниманието и повиши екологичната грамотност на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата.

Форумът е място за обмяна на идеи и международни практики за опазване на околната среда, използвайки средствата на изкуството и културата.

“Зелени калкани” е инициатива на фондация “За Оборище” и графити екипа на 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow и се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа “Балкани” и Норвежки институт за изследване на природата. Медийни партньори на проекта са: Радио Jazz FM, списание за графити и градска култура Graffiti.bg, както и мрежата за корпоративна социална отговорност CSR България.

Актуална информация за развитието на проекта

С подкрепата на Benjamin Moore Bulgaria

Проектът „Зелени калкани” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009 – 2014


Програма

14:00 - 16:30 - Откриване на Форума и въвеждане в темата. Представяне на партньорите на „Зелени калкани”: Норвежки институт за изследване на дивата природа, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българско дружество за защита на птиците, графити екипът 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow
16:30 - 16:45 - Пауза
16:45 - 18:15 - Open space на тема: Изкуството, екологията и образованието - взаимодействие за въздействие
18:15 - 18:30 - Пауза
18:30 - 19:00 - Представяне на резултатите от проекта от фондация "За Оборище"
19:00 - 19:30 - Премиера на късометражния филм "Зелени калкани", посветен на реализацията на проекта
19:30 - Зелено неформално пространство за срещи на по чаша вино

Участници

Фондация "За Оборище" е създадена през 2009 г. в София, за да работи за подобряване на качеството на живот на гражданите чрез развитие на здравеопазването, образованието, науката, културата, насърчаване на физическата култура.

140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow е екип от четирима графити артисти, които от 2008 г. посвещават рисуването си върху сгради или други големи обекти за популяризирането на екологични теми.

Норвежкият институт за изследване на природата (NINA), е водеща неправителствена организация в Норвегия, която се занимава с екологични изследвания, засягащи генетиката, населението, видовете, екосистемите и нивото на ландшафта в земни, сладководни и крайбрежно-морски среди.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) работи за опазване на дивите птици, важните за тях места и местообитания. Защитава биоразнообразието, а с това и устойчивото ползване на природните ресурси.

Сдружение за дива природа "Балкани" работи за oпазване и изследване на приоритетни територии, oпазване и мониторинг на видове. Наред с това сдружението подпомага местни общности при решаване на конкретни екологични проблеми.

Inercia Digital S.L. е създадена през 2012 г. и оттогава предлага на своите клиенти различни видове курсове в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и онлайн ученето.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2687 посещения 2 коментара

Коментари

 1. НЕНО
  2016-03-16 15:18:51


  в Лаборатория за градски дизайн на Сдружение „Трансформатори”
  (в двора на новата сграда на УАСГ, гр. София)

 2. Калин Ненов
  2016-03-15 11:35:42

  Може ли да включите информация и за точното място на форума?

OFF

Последно качено » Новини