Календар

Мария Мутафчиева е първият посланик на кампанията „Зрънце любов“

Мария Мутафчиева е първият посланик на кампанията „Зрънце любов“Стартира седмото издание на кампанията „Зрънце любов“ за зимно подхранване на птици, организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Тази година за първи път кампанията ще има посланик в лицето на Мария Мутафчиева от „Мери Бойс Бенд“.

„Избрахме Мери за посланик заради позитивното й излъчване и доказаното отношение към природата“, обясни избора Емилия Янкова, координатор на кампанията. „Мери се съгласи с голям ентусиазъм, защото познава работата на БДЗП отдавна. Надяваме се участието й в кампанията да запали още повече хора по зимното подхранване на птици и скоро хранилките около нас да са обичайна гледка.“

Целта на инициативата е да вдъхновява хората да помагат на птиците да преживеят зимата като им предлагат храна. Това е особено необходимо за тях през най-студените месеци – от началото на декември до края на февруари. Синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, косове и други птици, които не отлитат на юг, имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат телцата си топли. Затова най-добрата храна за тях в студените дни са суровите слънчогледови семки. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на храната от нея.

В кампанията „Зрънце любов“ може да участва всеки. Нужно е само да сложи хранилка за птици на балкона, пред блока или в парка, да я пълни редовно със слънчоглед и да я отбележи на интерактивната карта.

Кампанията „Зрънце любов“ разчита изцяло на доброволци: хората, които слагат хранилки; зърнопроизводители, които даряват слънчоглед за хранилките; Мери, която е посланик на добра воля и отделя от времето си да я популяризира.
Макар кампанията да е изцяло позитивна и да цели да запознае повече хора с птиците, тя е провокирана от една доста тревожна тенденция. БДЗП ежегодно събира и анализира данни в рамките на „Птиците около нас: мониторинг на обикновените видове птици“. През последните 10 години домашното врабче намалява с 23%, а косът – с 24%. Затова всеки, който предложи храна на птиците, улеснява тяхното оцеляване през зимата. А така, помага за поддържането на хармония в природата.

снимка: Мери, Димитър Градинаров

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2800 посещения

OFF

Последно качено » Новини