Календар

За дърветата, които обичаме - „Дърво с корен 2015”

За дърветата, които обичаме - „Дърво с корен 2015”За шести пореден път от Фондация “ЕкоОбщност” обявяваме началото на конкурса “Дърво с корен”. Конкурс, който ни стана скъп през годините, който разказа историите на любими български дървета извън границите на страната и ги направи известни в Европа. Отново с него ще търсим дърветата, които обичаме – не защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални. Специални за вас, за вашето семейство, приятели, село или град.

Познавате ли такова дърво? Дърво, което е оставило следа в паметта ви – с мило преживяване, детски спомен или което е обединило хора, легенди и специални събития? Пишете ни за него, разкажете ни вашата негова история.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” и ще получи специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.

Освен голямата награда, ще връчим допълнителни отличия в още три категории:

- “Млад природолюбител” – за деца от 6- до 14-годишна възраст;

- “Вековните дървета говорят” - за вековни дървета от цялата страна, които са свързани с исторически събития или значими личности от нашето минало;

- Специална категория за доброволци-залесители, които искат да разкажат личната си история – защо и как са решили да се включат в залесяване, какво е било преживяването, какво си спомнят най-добре, какъв отпечатък и емоция е оставило то у тях.

Конкурсът “Дърво с корен” е отворен за участие за всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или просто неформални групи от хора.

Не забравяйте да харесате страницата Конкурс „Дърво с корен“ във Фейсбук, където ще публикуваме всички номинации, новости и събития и ще следим развитието му.КАК ДА УЧАСТВАТЕИзпратете вашата номинация до 18 октомври 2015 г. на:

tree@bepf-bg.org

или на адрес:

гр. София 1612, кв. Хиподрума, ул. Феликс Каниц 13, ет. 1, Фондация „ЕкоОбщност“

Номинацията трябва да съдържа:

История на дървото

Вашата история, спомен, легенда или предание, свързано с дървото.

За категорията за доброволци-залесители - личната история – защо и как решихте да се включите в залесяване, какво беше преживяването, какво си спомняте най-добре, какъв отпечатък и емоция остави то у вас.

Поне 3 снимки на дървото (в електронен формат)

На снимките да се вижда цялото дърво, като допълнително може да изпратите и отделни части от него по своя преценка. Снимките да са с добро качество (резолюция) и кратък пояснителен текст към всяка от тях. Посочвайте автор на фотографиите.

За категорията за доброволци-залесители снимките са по желание.

Местоположение на дървото

Населено място или местност, където расте дървото (при възможност и GPS координати).

За категорията за доброволци-залесители: приблизително мястото, на което се е състояло залесяването.

Описание на дървото

Вид, височина, обиколка, възраст.

За категорията за доброволци-залесители – по възможност колко и какви дръвчета сте засадили, без да е задължително.

Информация за номиниращия

Име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.Конкурсът не е за литературно есе или литературни умения, нито за фотография. Конкурсът е за дървото и неговата история. Номинации за несъществуващи днес или рисувани дървета няма да бъдат разглеждани. Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България. Дървета, печелили в основната категория в предходни издания на конкурса не могат да участват повторно.НАГРАДИДървото победител в „Дърво с корен 2015” ще получи специализирана грижа за подобряване на състоянието му, ако се установи, че има нужда от такава. То ще получи и привилегията да представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2016”.

Останалите категории ще бъдат отличени с абонамент за National Geographic България, абонамент за NG Kids България, рафтинг приключение от „Адвенчър нет“, ваучер за покупки от магазини „Стената“, нощувка за двама (плюс до 2 деца) от мрежата „Зелена къща“ и „Зигзаг холидейс“.

Всички номинации ще бъдат качени и видими във Фейсбук страницата Конкурс “Дърво с корен”, заедно с първото име на номинирания или номиниращите, освен ако авторите изрично не изявят несъгласие.КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ КОНКУРСЪТНоминациите ще бъдат разгледани от независимо четиричленно жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2015”, 3 финалиста в категория „Вековните дървета говорят” и ще отличи победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители.

Финалистите в „Дърво с корен 2015” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, което ще се проведе от 1 до 30 ноември 2015 г. Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове в съответната категория.Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Адвенчър нет”, National Geographic България, NG Kids България, магазини „Стената“, мрежа „Зелена къща“, „Зигзаг холидейс“, съфинансиране от Европейския съюз и с медийната подкрепа на „Ятото“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2876 посещения

OFF

Последно качено » Новини