Календар

Търсач на дървета ще посети българския претендент в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“

Търсач на дървета ще посети българския претендент в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“Надпреварата за престижната сред дърветата титла „Европейско дърво на годината 2015“ е в разгара си. Още през първата седмица от старта на гласуването са получени над 49 000 гласа в подкрепа на всички 14 финалиста в конкурса. Към момента се очертава оспорвана битка между Дъба, растящ на футболното игрище в естонския град Ориссааре и Големия чинар в гр. Тата, Унгария. Въпреки че Естония се включва за първи път в конкурса тази година, нейният представител много бързо набра
преднина, принос за което има както обичта на неговите съграждани, така и посещението на небезизвестния „търсач на дървета“ от Великобритания – Роб Макбрайд.

Вече над 10 години Роб Макбрайд обикаля Европа в търсене на забележителни дървета, които впечатляват с вида си, с възрастта и местоположението си и имат особена културна значимост за местния фолклор. Той е не само отдаден търсач на дървета (tree hunter), но също така организира тематични разходки, прави проучвания, кампании и филмови продукции, свързани с дърветата и тяхната роля в бита и духа на местностите и общностите. Не на последно място, чрез своята дейност Роб спомага за популяризиране на връзката между хората и тези красиви представители на природата, за да
насърчи проявата на повече внимание и грижа за тях.

В края на януари тази година Роб започна своята поредна приключенска обиколка на дърветата, участващи в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“, за да се запознае на място с техните истории и с хората и традициите във всяка европейска страна-участничка. Неговият тур ще продължи до края на февруари, докато тече и гласуването в конкурса. До момента Роб е посетил Естония, Англия, Ирландия, Шотландия, Уелс, Чехия, Словакия, Унгария и Полша, а на 16-17 февруари се очаква да пристигне в България и да посети българския участник в конкурса - чинара в с. Арчар, Видинско. Чинарът се намира в центъра на селото и е знаково място за срещи, игри и събори на местните хора, както и символ на селото. То спечели в националната надпревара миналата година и така стана финалист в международното състезание. Надяваме се, че с посещението си Роб ще помогне за популяризирането на дървото и ще привлече още гласове в негова подкрепа за конкурса.

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015“ се организира за пета поредна година от сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Целта му е да привлече вниманието върху интересни дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме. Гласуването протича онлайн на www.treeoftheyear.org, където и българският чинар от село Арчар очаква подкрепа до 28 февруари 2015 г.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1649 посещения

OFF

Последно качено » Новини