Календар

Любимият чинар на жителите на с. Арчар грабна приза „Дърво с корен 2014”

Любимият чинар на жителите на с. Арчар грабна приза „Дърво с корен 2014”На церемонията по награждаване, която се проведе на 27-ми в Полски институт в София, станаха известни победителите в петте категории на тазгодишното юбилейно издание на конкурса, търсещ историите, свързващи природата с хората. В онлайн гласуването най-много гласове в своя подкрепа получи чинарът на площада в с. Арчар, обл. Видин, който зае първото място и беше обявен за „Дърво с корен“ на 2014 г. Въпреки че е само на 51 години, той отдавна се е превърнал в част от битието на
своите съграждани. Чинарът е засаден през 1963 г. от тогавашния озеленител, който определил мястото му пред сградата на Съвета, в близост до училището, църквата и читалището на селото. Повече от половин век дървото е неизменен участник в делниците и празниците на местните хора.

По време на цялото гласуване позицията на младия чинар във временното класиране с вълнение се следеше в регионалното радио, а активната подкрепа и обич на хората от Арчар успяха да спечелят победното място за тяхното любимо дърво. Номинацията бе подадена от Мирослав Людмилов, чийто прадядо Кирил Николов, е бил основен участник в засаждането, а той самият се е включвал в мероприятия за грижа и опазване на дървото, които се предават като традиция през поколенията. Мирослав връчи на фондация „ЕкоОбщност“ поздравително писмо от името на кмета на село Арчар, директора на местното училище и председателя на читалището, в знак на благодарност и признателност към усилията на екипа й за популяризиране на дърветата като част от културно-историческото ни наследство.

В категория „Вековните дървета говорят“ победители тази година станаха група източни чинари, растящи в местност „Чифлика“ край с. Белащица, обл. Пловдив. Те спечелиха първото място със сериозна преднина и 221 гласа в своя подкрепа. Тези многовековни дървета се свързват със спомена за ослепените Самуилови войници, основали селото преди точно 1000 години край най-величественото – Старият чинар. На чинара и растящата до дънера му изящна калина Пенчо Славейков посвещава шедьовъра си „Неразделни“, а живописецът Златьо Бояджиев го увековечава в своя „Пейзаж от Белащица“. Чинарите бяха номинирани в конкурса от Христо Христов от Пловдив, Кметство село Белащица с кмет г-жа Цветанка Читакова, и Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори с председател инж. Карамфил Матев. Те получиха грамоти, почетен плакет и награда за победителя в тази категория, които им връчиха Радослав Цонов от социална мрежа „Ятото“ и Любомира Колчева от „ЕкоОбщност“.

В категория „Млад природолюбител” бяха отличени децата от група „Мечо Пух“ от ЦДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица с ръководител Мадлена Георгиева. Заедно със своите родители, през пролетта, те са засадили в двора на градината 2 ясена, 1 брезичка и 1 гинко билоба по случай „Деня на Земята“, с вярата, че всяко посадено дърво ще запази надеждата за чист въздух, ще допринесе за красотата около нас и ще бъде дом на птичките. Децата получиха като награда абонамент за списание NG Kids България.

За победител в допълнителната категория „Дърво с бъдеще“ журито излъчи магнолията, засадена от гимназистите от випуск 2013/2014 на Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ в гр. Варна. По отдавнашна традиция, наречена „Засади дърво – дари живот“, всяка година абитуриентите засаждат по едно дърво в двора на своето училище и така дават пример на следващия випуск. Наградата в тази категория – настолна игра, осигурена с
подкрепата на Ятото - получи Александър Иванов, председател на Ученическия съвет, който изпрати номинацията за дървото.

Първият победител в най-новата категория на конкурса – „Дървото на нашето семейство“, е номиниран от Александра Стефанова, която ни разказа за нар, пораснал като издънка от пъна на старо дърво, засадено от нейните баба и дядо в градината им в гр. Петрич. Въпреки че дървото отдавна е било изсъхнало, то е дало живот на ново дръвче, растящо с две стъбла – така както тя и сестра й са малките наследници на своя род. Александра получи ваучер за рафтинг приключение,
осигурен от Адвенчър нет.

По време на церемонията беше отделено място и внимание и на творчеството на признати български поети, които са увековечили горите и дървета в своите стихове. Както знаете, тази година, покрай конкурса, но без състезателен елемент, отправихме предизвикателство и към любителите на родната поезия - да ни изпратят стихотворения на български автори, вдъхновени от природата.

Избрана част от получените по тази покана произведения беше споделена на събитието. Първенецът в конкурса, спечелил титлата „Дърво с корен 2014”, ще получи подходяща грижа от специалист за оглед и евентуални оздравителни мерки за подобряване на състоянието му и/или при необходимост - поставяне на информационна табела и дървено ограждение. То автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2015”, в който ще представи страната ни
на международно ниво. Догодина в него ще се състезават дървета от общо 13 държави и се надяваме, че любимецът на с. Арчар също ще получи силна подкрепа от цялата страна, за да спечели убедително европейската титла така, както го направи Старият бряст в началото на тази година. Гласуването очаквайте през февруари.

Конкурсът „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда със съдействието на Адвенчър нет, NatGeo България, NG Kids България, Ятото и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2020 посещения

OFF

Последно качено » Новини