Календар

Победителите в юбилейното издание на конкурса „Дърво с корен 2014”

Победителите в юбилейното издание на конкурса „Дърво с корен 2014”Днес, 27 ноември, ще станат известни победителите в петото юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“. Финалистите, достигнали последния етап на състезанието, бяха излъчени от четиричленно независимо жури измежду 34 номинации, постъпили от цялата страна. Те участваха в отворено за обществеността гласуване със своите интересни и затрогващи истории в две категории – „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“.

Гласуването беше проведено на сайта на фондация „ЕкоОбщност“ от 1 до 31 октомври.
В категория „Вековните дървета говорят“ се състезаваха чинарът в двора на манастир „Св. Георги Победоносец” в с. Златолист, общ. Сандански, където е живяла пророчицата Преподобна Стойна; многовековните чинари от с. Белащица, обл. Пловдив, свързани със спомена за ослепените Самуилови воини, основали селото, което тази година чества точно 1000 години от създаването си; и дъбът до манастир „Св. Николай“ в с. Скравена, общ. Ботевград, свидетел на посветения на Бога живот на една монахиня след преживяна трагична любовна история.

Тази година в гласуването се включиха над 3000 души като напрегнатата надпревара в главната категория на конкурса продължи до последните дни. За титлата „Дърво с корен 2014“ борбата се водеше между два основни претендента – най-старият дъб в общ. Първомай, с. Градина, в определянето на възрастта на който е участвал Николай Хайтов, и любимото дърво на село Арчар, обл.Видин – чинарът, растящ на площада в селото, свидетел на битието на неговите жители и неизменен участник във всички местни празници.

Кое дърво получи най-голяма подкрепа и стигна до първото място ще стане ясно на официална церемония по награждаване на 27 ноември 2014 г. от 13:00 ч. в залата на Полски институт в София. Тогава ще бъдат съобщени резултатите от онлайн гласуването в категориите „Дърво с корен 2014“ и „Вековните дървета говорят“ и също така ще бъдат обявени и отличените от журито дървета в другите три категории - „Млад природолюбител“, „Дърво с бъдеще“ и най-новата – „Дървото на
нашето семейство“.

Конкурсът „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда със съдействието на
Адвенчър нет, NatGeo България, NG Kids България, Ятото и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4586 посещения

OFF

Последно качено » Новини