Календар

Още седмица избираме победител в конкурса „Дърво с корен 2014”

Още седмица избираме победител в конкурса „Дърво с корен 2014”До края на гласуването за любимо българско дърво на 2014 година остава една седмица. В петото издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“ бяха получени общо 34 номинации за обичани от хората дървета, но до финалния кръг достигнаха само 10. Победител сред тях ще бъде дървото, събрало най-много гласове в своя подкрепа в онлайн гласуването, което продължава до 24:00 ч. на 31 октомври 2014 г. на интернет страницата на фондацията. През последните дни броят на гласовете ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненада.

За разлика от предишни издания на конкурса, в които преобладаваха дървесни видове като дъб и чинар, които традиционно са вековни, тази година финалистите представят изключително пъстро множество – благун и космат дъб, чинар и черница, бял бор и круша „водник“, и черна топола, за запазването на който вид се полагат сериозни усилия в европейски мащаб. Всички те ни напомнят за огромното биоразнообразие и красиво зелено богатство у нас и за дълга ни да се отнасяме с повече отговорност и грижа, за да остане и след нас. Това е и целта на конкурса „Дърво скорен“ – да докосне сърцата ни с чисто човешки истории, обвързващи незабравими мигове от живота с ценени от нас дървета. Да ни припомни за забравените случки от детството, прекарано в игра под клоните на дървото в двора, за глъчката на селските събори и хорá, виещи се под широката сянка на разлистилата се корона, за отминали и значими исторически събития, споменът за които е стаен в безмълвните стволове на някой столетник...

Такива истории разказват и дърветата, претенденти за титлата в тазгодишния конкурс. Като крушата на Даскаловия род от гр. Трявна – шарена като наследниците на чорбаджи Христо Даскалов; като Скравенския дъб, пазещ историята за нещастната любов на млада жена, която се оттегля от светския живот и се отдава в служба на Бога; като Качармовата топола в с. Дъбене, общ. Карлово, край която даскал Лило Николов и Васил Левски са се срещали, основавайки първото въздържателско дружество в селото. Техните и още истории на любими дървета са достъпни на сайта на фондация „ЕкоОбщност“, където можете да подкрепите онова от тях, чиито история и осанка са ви впечатлили най-много.

Както и миналата година, гласуването се провежда едновременно в 2 категории на конкурса -„Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“, като в първата се избира дървото с най-интересна история измежду всички постъпили и достиганали до финала предложения, а във втората се съревновават дървета, свързани със значими личности или моменти от българската история. И двете категории са отворени за гласуване от хора от цялата страна.

В категория „Дърво с корен“ за 2014 г. до финалния кръг достигнаха:
 Самотният бор, възраст: неизвестна, местност „Ашиклар” над гр. Берковица
 Шоповото дърво (чинар), възраст: 2-3 години, пл. Славейков, гр. София
 Дъб, възраст: 650 г., с. Градина, общ. Първомай
 Дяволското дърво (дъб благун), възраст: над 350 г., с. Синеморец, общ. Царево
 Черна топола, възраст: 200 г., с. Дъбене, общ. Карлово
 Вековна черница, възраст: над 111 г., в двора на църквата в с. Крамолин, общ. Севлиево
 Космат дъб, възраст: над 280 г., местност „Могила” над гр. Сливница
 Чинар, възраст: 51 г., на площада в с. Арчар, общ. Димово, обл. Видин
 Джигуровският чинар, възраст: над 800 г., с. Джигурово, общ. Сандански
 Круша „водник”, възраст: над 150 г., в двора на Даскаловата къща в гр. Трявна

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:
 Източен чинар в двора на манастир „Св. Георги Победоносец”, с. Златолист, общ. Сандански
 Дъб до манастир „Свети Николай", с. Скравена, общ. Ботевград
 Група източни чинари в местност „Чифлика”, с. Белащица, общ. Родопи, обл. Пловдив

Победителите във всички пет категории на конкурса ще бъдат обявени на церемонията по награждаване, която ще се проведе в края на ноември в София. На нея ще станат известни както резултатите от гласуването, така и отличените от журито дървета в допълнителните категории „Млад природолюбител”, „Дърво с бъдеще” и най-новата – „Дървото на нашето семейство“. Участниците в конкурса, номинирали дърветата-победители, ще получат награди, осигурени от партньорите на инициативата, а дървото, спечелило титлата „Дърво с корен 2014“ ще получи спрециализиран преглед и грижа от експерт. То също така автоматично става финалист в международния конкурс
„Европейско дърво на годината 2015“, където ще се съревновава с дървета от още 12 държави. Надяваме се, че там, с подкрепата на цяла България, ще успее да представи страната ни достойно така, както го направи Старият бряст в Сливен, носител на приза „Европейско дърво на годината 2014“.

Конкурсът „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда със съдействието на Адвенчър нет, National Geographic България, NG Kids България, социална мрежа Ятото и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2377 посещения

OFF

Последно качено » Новини