Календар

Фестивала на хвърчилата край Шабла

Фестивала на хвърчилата край ШаблаТази година четвъртото издание на Фестивала на хвърчилата край Шабла ще се проведе на 27 септември (събота) от 10 до 18 ч. на обичайното място – местността „Малкото море“, южно от фара на нос Шабла.

Фестивалът е посветен на световно застрашения от изчезване вид птица – червеногушата гъска и се организира в рамките на проект «Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България», финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и изпълняван от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Програмата на фестивала включва парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за хвърчила на място, игри и състезания за деца и родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, презентации, филмови прожекции и други изненади. Пълната програма на фестивала ще откриете по-долу и на фейсбук страницата на фестивала www.facebook.com/kitefestivalshabla.

По време на фестивала може да бъде разгледана фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“. Изложбата, която разказва за живота на емблематичния за Добруджа вид птица, включва 20 фотографии на автори от България, Русия, Норвегия и Великобритания.

Във фестивалната зона ще бъде изградена библиотека под открито небе, наречена „За дивата природа“. Библиотеката включва художествени творби на български автори и печатни издания на БДЗП – определители, атласи и списания.

В близост до библиотеката ще бъде обособена зона за почивка с меки възглавници, където гостите на фестивала могат да се насладят на живописната степ и морето.

В Зеления образователен център в Шабла ще могат да бъдат разгледани селектирани фотографии от фото-пленерите „Фестивал на хвърчилата Шабла“ през 2012 и 2013 г.
По време на фестивала гостите ще имат възможност да опитат местни продукти от павилионите за продажба – рибена супа, мед, сок от ябълки и други храни от местни производители и ресторантьори.

Организатори на фестивала са БДЗП и община Шабла, в партньорство с RCHeliTeam - фото и видео заснемане от въздуха, ателие по изобразително изкуство "Стела и Дара", конна база "Борисови", Sea Adventure, Търговско-промишлена палата – Добрич, Зелен образователен център – Шабла, Център за социална рехабилитация и интеграция – Шабла, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), с медийната подкрепа на Дарик радио.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2186 посещения

OFF

Последно качено » Новини