Календар

Мобилното приложение SmartBirds в класация за световни награди

Мобилното приложение SmartBirds в класация за световни наградиМобилното приложение SmartBirds е в листата на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб. WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН.
SmartBirds e номинирано в категорията Околна среда. Престижната класация включва 202 мобилни приложения от различни категории. Предстои следващият кръг, в който ще бъдат отличени 40 победителя за церемонията по награждаване в Абу Даби на 1-3 февруари 2015г.

Мобилното приложение SmartBirds l в момента се обновява по проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП): „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“, финансирано от програмата Мтел еко грант.

Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите (citizen science), използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии. Приложението SmartBirds позволява лесно и бързо определяне на видовете птици, срещащи се в България и чрез специален електронен дневник позволява записването на наблюдаваните от природолюбителя птици. Събраните данни могат да се добавят в базата данни за птиците на БДЗП, а техният анализ и споделяне ще направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението.

Мтел еко грант е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията. Тя се провежда, за да спомогне за опазването на околната среда и запазване биоразнобразието в българската природа.

За повече информация посетете: http://www.mtel.bg/priroda

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2110 посещения

OFF

Последно качено » Новини