Календар

Доброволци от различни държави охраняваха гнезда на египетски лешояди у нас

Доброволци от различни държави охраняваха гнезда на египетски лешояди у насУспешно приключи охраната на гнездата на световно застрашените египетски лешояди, организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 28 души се включиха в дейността, сред които доброволци от Канада, Литва и САЩ. Тази година охраната на гнезда се реализира, благодарение на успешна дарителска кампания.

Това лято в България гнездят 24 двойки, като 18 от тях успешно отгледаха 26 малки. Доскоро бяха известни 23 двойки, като през изминалия месец е потвърдена още една, заета от двойка територия в Източни Родопи. Доброволците охраняваха 20 от малките в цялата страна. Освен че извършват мониторинг на гнездата, те осигуряват и храна за птиците.

Август е един от най-критичните месеци за младите египетски лешояди, тъй като тогава те правят първите си опити за летене, които невинаги са успешни. Затова е добре през светлата част на деня да има човек, който да следи, какво се случва в гнездото и да се намеси в случай на нужда. Единственият трагичен случай на загинали малки за тази година е от гнездо в Източни Родопи, съборено от силна буря.

Вече трета година в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд” се извършва охрана на над 10 гнезда на световно застрашения вид в България. През 2012 и 2013 г., благодарение на охраната на гнезда бяха спасени 4 малки след неуспешен първи полет. Това е около 10 % от средно-годишния брой на малките в гнездата.

Предвидените средства за охрана на гнезда на египетски лешояди са само за първите две години от проекта, а от 2014 г. тази дейност се финансира от дарения.

БДЗП изказва благодарност на дарителите и на доброволците, благодарение на които и тази година охраната на гнезда на световно застрашения египетски лешояд приключи успешно!

снимка: Малко на египетски лешояд, В. Добрев

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3418 посещения

OFF

Последно качено » Новини