Календар

Граждани за Рила стреснаха министър Чакъров във Варна

гр. Варна, 13 март 2008 г. Група Граждани за Рила - Варна стресна Министъра на околната среда и водите при влизането му в Община Варна, връчвайки му проектозаповед за спиране незаконното строителство на Паничище. С подписването на заповедта г-н Чакъров може да спре незаконното строителство на ски курорта „Паничище-Езерата-Кабул“, който навлиза в Национален Парк „Рила“. Като основание за заповедта се посочва чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие, изпълнението на българското и европейско законодателство и зачитане на обществения интерес.

„От 7 месеца се опитваме да се срещнем с министър Чакъров за Рила. Досега винаги изпраща заместниците си. Днес имаме уникален шанс да го попитаме лично кога ще постанови спиране на незаконното строителство на Паничище“, сподели Мария Георгиева от Граждани за Рила.

По-късно през деня в 18 часа в Туристическо дружество „Родни Балкани“ ще Граждани за Рила и представителите на коалицията „За да остане природа в България“ ще запознаят варненци с незаконното строителство на ски курорти в Национален парк „Рила“. Срещата е част от Второто национално турне за Рила в 10 български града.

В събота 13 часа, на централните площади в 10 български града, включително Варна на шадраваните на площад Независимост, граждани ще протестират в защита на Рила и събират подписи.

Над 101 000 подписа на български и чужди граждани настояват за прекратяване на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на Национален парк Рила и в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Участниците в кампанията „За Рила” призовават институциите да започнат да прилагат законите за опазване на околната среда и биоразнообразието.

Коалицията от 30 природозащитни организации „За да остане природа в България” подготвя жалби до Европейската комисия във връзка с липсата на превантивна защита на Натура 2000 и нарушаване на европейското законодателство при изграждането на курортите „Супер Паничище”, „Супер Боровец” и „Бодрост-Картала”.

„Само запазената природа дава шанс на хората за устойчиво развитие, за чисто земеделие и екологичен туризъм. Незаконните ски курорти унищожават общото национално богатство в интерес на малцина“, сподели Вера Петканчин от „Граждани за Рила” и продължи: „При селския туризъм парите остават в местните хора, а природата е запазена. Група „Граждани За Рила” изцяло споделя възгледа, че бъдещето на България е в алтернативния туризъм. А проектите за ски курорти край Рила са вече 8 – Паничище, Супер Боровец, Искровете, Бодрост, Трещеник, Семково, Костенец и Долна Баня.”


За повече информация, снимки и карти:
www.forthenature.org

За контакти:

Инж. Владимир Михайлов, Граждани за Рила - Варна — 0896 869 174

Цвета Христова, коалиция „За да остане природа в България» — 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2828 посещения

OFF

Последно качено » Новини