Календар

Конференция “Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес”

Конференция “Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес”На 9 май в залата на Френския институт на пл. Славейков ще проведем Конференция с международно участие на тема „Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес“, с личната подкрепа на посланика на Република Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Организаторите на „Зелени дни” ще представим експерти и предприемачи в областта на биологичното производство и устойчивия туризъм, както и позитивни примери за съчетаването на двете дейности за устойчиво икономическо развитие на България. Ще назовем проблемите в политиката, културата и правната рамка на тези два сектора на бизнеса и ще търсим варианти за тяхното решаване.

Гости на събитието ще бъдат Н. Пр. г-н Кабан, представител на швейцарския посланик Н. Пр. Регина Ешер, зам. министър Бранимир Ботев, МИЕ, председателят на Френско-българска търговска камара г-н Стефан Дюлае и други важни лидери и експерти от България, Франция, Швейцария и Норвегия. Модератор на форума ще бъде журналистът Любомир Бояджиев, осигурен е симултантен превод. Конференцията ще бъде открита с изпълнение на Химна на Европа от хора на 20-то Основно училище в София „Тодор Минков”.
Конференцията цели да обедини опита и експертизата на най-успешните български фирми, неправителствени организации и българските институции в основните две области на зеления устойчив бизнес (pro-biodiversitybusiness): биоземеделието – производители и търговци,и устойчивия туризъм – туроператори и къщи за гости; лектори експерти и презентатори практици в сферата на устойчивото развитие в тези две области. С помощта на дългогодишния опит на Франция и други европейски страни, както и на няколко успешни родни предприемачи, ще подчертаем позитивните бизнес примери и пресечните точки между тези два сектора от икономиката ни, все още далеч от реалните възможности за тяхното развитие в България. Особено внимание ще обърнем на възможностите за производство, трудностите за сертифицирането и предлагането на качествена местна храна, и за налагане на локални запазени марки от традиционни за даден регион селскостопански продукти (тероар). Качествената и чиста местно произведена храна, заедно с уникалното природно и културно наследство на България, трябва да бъде акцент във всеки локален туристически продукт. По този начин местната продукция ще си създаде търсене и ще получи достъп и признание на вътрешния и международния пазар. Според БААТ и партньорите на „Зелени дни”, това ще осигури постоянен поминък и възходящо икономическо развитие на все повече местни граждани в отделните селски и планински райони на страната. Подходящи за стартиране и развитие на такъв тип бизнес са и кредитните продукти на ключовоя спонсор на Зелени дни ПроКредит Банк – Земеделски кредити и кредит „Зелена инвестиция”.

Поканени са кметове и лидери на мнение от малки населени места в България, предприемачи, желаещи да стартират бизнес в биопроизводството и устойчивия туризъм, студенти и преподаватели от съответните специалности в седем български университета.
Обяд от биологични български продукти за гостите е осигурен от Българо – Швейцарския проект "Свързване опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони" и Българското дружество за защита на птиците. Конференцията ще завърши с дискусия на чаша вино, предоставено от Вила Юстина. Минералната вода е от фирма ‘Ком’.
Повече информация за предмета, целите и програмата на Конференцията можете да получите от допълнително прикачения файл.

Петият фестивал-изложение „Зелени дни” се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм, Спортно-туристическа агенция „Одисея-ин“, с подкрепата на Столична Община, Министерство на икономиката и енергетиката, Посолство на Република Франция, Посолство на САЩ, ключов спонсор е ПроКредит Банк.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2098 посещения

OFF

Последно качено » Новини