Календар

Зелени мениджъри ще съветват за устойчив бизнес на Зелени дни

Зелени мениджъри ще съветват за устойчив бизнес на Зелени дниНа 29 май /вторник/ от 11:00 ч. в БТА се проведе пресконференцията на петия годишен фестивал-изложение Зелени дни.

Любомир Попйорданов, главен мениджър на Зелени дни разказа за рекордния брой участници в състезанията Байк и Бягане Чепън в неделя. Записаха се три пъти повече хора от миналата година – 309, от които 47 дами, в две категории при колелата и една в бягането, и 16 малки ездачи на площада пред Общината. Драгоман е отлично място за туризъм и движение сред природата – снимки по пътеките на голямото блато, спорт и излет в Чепън планина, разходка и молитва в Разбоишки и Неделишки манастир. Байк за Чепън се организира от три години, с цел да се популяризират тези места за активен туризъм и отдих.

Програмата на Зелени дни тази година е много богата. Постоянно ще има стена за катерене от WallTopia и велосъстезание за децата, организаирано от Адвентура Изложбата, „Националните паркове на САЩ” в чест на Джон Мюър и се открива на 10
май, от 10 ч. в градинката на Кристал. Час по-късно е официалното откриване от 11:00 ч. пред Паметника, където ще свири ученическият духов оркестър от гр. Вършец „Дефилир”. Презентация и игра с награди на Университетски ботанически градини започва в 11:30 ч. В 19 ч започват огнено шоу и викторина, организирани от Природен парк Странджа. На 11 май /неделя/ от 10:30 ч. е семинарът-беседа с проф. Валерия Фол „Предизвикателства пред опазването на природното и културното наследство”. На 12 май от Екологично сдружение За Земята ще изнесат лекция за градско земеделие и компостиране.

Хор „Космически гласове от България” ще пеят на 13 май от 17:30 ч. Всичко това е само малка част от програмата на Зелени дни.

Любомир Попйорданов и Кирил Калоянов от БААТ разказаха за прагматичната насоченост на петите „Зелени дни” – да се чуят идеите за устойчиво развитие на българската икономика чрез биологично земеделие, устойчив туризъм и съчетаването на двете сфери на зеления устойчив бизнес (pro-biodiversity business). За тази цел ще работят най-вече две от събитията на Фестивала. Едното е Конференцията с международно участие на 9 май на тема: „Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес”, подкрепена лично от френския посланик. Другото събитие е новата инициатива „Зелени мениджъри” – хора с опит в бизнеса за устойчиво развитие, които ще консултират посетители, възнамеряващи да започнат такъв в три области:
1. Как да станем биопроизводители;
2. Как да направим зелена къщи за гости;
3. Как да станем планински водачи. В трите дейности организаторите представиха д-р Светла Николова от Агролинк – консултант биоземеделие и биопроизводство, Кирил Калоянов от БААТ – консултант елени къщи за гости и Момчил Дамянов от Асоциация Планини и хора – консултант планински водачи. Специалните редитни продукти на ПроКредит „Земеделски кредити” и „Зелена инвестиция” могат да се използват за старт в първите две сфери.

Елеонора Йосифова, мениджър изложители и фестивална програма разказа за клиентите и участниците тази година. Продукти и услуги на близо 40 изложители от цяла България, разпределени в 20 шатри пред Паметника на Съветската армия. Там ще са членовете на Българска асоциация за алтернативен туризъм с много предложения за туризъм в зелени къщи, познати и непознати дестинации в страната. Северозападна България е представена от общини в района на Природен парк „Врачански Балкан”. От непознатите Мирково, Чавдар, Златица, към обичаните дестинации в Централна България от двете страни на Стара планина, като Троян, Габрово, Трявна, Казанлък. Още Родопите и района на Рила, чак до Черно море с Природен парк „Странджа” и дестинацията за масов туризъм, която търси по-различен имидж – Поморие. Традиционно щанд има и Столична община, представяща възможностите за туризъм в града и района, както и Министерство на икономиката и енергетиката, което представя България като туристическа дестинация за българите. За първа година ще се представят и възможности за уелнес туризъм.

Успоредно с множеството идеи за туризъм ще можете да си купите натурални и био продукти – храни (мед, билки, зърнени и млечни продукти и други), чай и други здравословни напитки, чиста козметика за малки и големи, дървени играчки, бебешки и детски продукти, пособия за здравословно хранене и начин на живот. Сред изложителите ще срещнете и представители на сдружения за опазване на околната среда и устойчиво развитие – Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие”, WWF – България, Екологично сдружение „За Земята” и други.

Организатори са Българската асоциация за алтернативен туризъм, Спортно-туристическа агенция „Одисея-ин“, с подкрепата на Столична Община, Министерство на икономиката и енергетиката, Посолство на Република Франция, Посолство на САЩ. Ключов спонсор е ПроКредит Банк.

Подробна информация за изложителите и програмата на петите „Зелени дни”

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2169 посещения

OFF

Последно качено » Новини